360 de milioane de euro pe an,trebuie să achite marii giganţi ai internetului

0

Nine Entertainment, un important grup de presă din Australia, a invitat joi compania Google şi alţi giganţi ai internetului să achite 360 de milioane de euro pe an către media din această ţară, în baza unui cod de conduită stabilit de guvern, relatează AFP.

De luna trecută, Australia a anunţat că intenţionează să constrângă Google, Facebook şi alte companii importante din sectorul de internet să contribuie cu o cotă din încasările de publicitate provenind din conţinuturile de ştiri afişate de motoarele lor de căutare.

Este o măsură inedită, în premieră pe plan mondial şi care va fi observată îndeaproape de multe ţări care doresc să aplice iniţiative similare, notează AFP.

Guvernul de la Canberra urmează să dezvăluie în iulie detaliile acestei contribuţii obligatorii, care face parte dintr-un cod de conduită privind relaţiile dintre giganţii netului şi media.

Preşedintele Nine Entertainment, care este al doilea cel mai mare grup de media australian, Peter Costello, a afirmat joi că respectiva contribuţie ar trebui să fie de 10% din încasările din publicitate ale marilor companii de tehnologie din Australia, pe care guvernul australian le estimează la 6 miliarde de dolari australieni (3,57 miliarde de euro) pe an.

Comisia australiană pentru consum şi concurenţă (ACCC) a stabilit că 10% din veniturile giganţilor internetului provin din publicitate făcută pe conţinuturile de ştiri, a explicat Costello.

„Aşadar, aplicând acest calcul, Google şi Facebook scot circa 600 de milioane de dolari australieni (357 milioane de euro) din publicitate, (…) care altfel ar fi putut sau ar fi trebuit să ajungă la media”, a spus Costello într-un interviu acordat ziarului australian Nine’s Financial Review.

„Practic, folosesc produsul conceput de companii de presă fără să plătească”, a adăugat el. „Folosesc acest produs pentru a-şi creşte propriile venituri şi atrag publicitate care altfel ar fi ajutat la susţinerea jurnalismului”, a subliniat preşedintele grupului de presă.

Guvernul australian a anunţat că va impune acest cod de conduită după ce lunile de negocieri vizând o „înţelegere amiabilă” cu Google, Facebook şi alte companii din sector s-au soldat cu un eşec.

La rândul lor, Google şi Facebook au protestat împotriva acestei decizii şi au chemat la continuarea negocierilor, insistând că au investit deja milioane de dolari pentru a ajuta media australiene aflate în dificultate.

In condiţiile în care publicitatea a virat masiv spre platformele de internet, numărul jurnaliştilor australieni care lucrează în presa scrisă şi online a scăzut cu peste 20% din 2014.

Situaţia s-a agravat odată cu încetinirea economică provocată de noul coronavirus, resimţită inclusiv în sectorul publicităţii, iar mulţi mici editori de presă au fost nevoiţi să tragă obloanele.

Sursa: Financiarul.ro.

Citește și