4 pași pentru a alege aragazul potrivit

0

Atemporal și ușor de trăit, aragazul sau aragazurile pe gaz, oferă căldură omogenă, precisă și progresivă. În mod tradițional, bucătarii profesioniști preferau aragazurile cu gaz. Astăzi, ai de ales, după nevoi și mijloace, între aragazurile electrice, pe gaz, mixte, cu inducție sau vitroceramică, fiecare cu avantajele și dezavantajele lor.

Aragazul pe gaz, unul dintre acele electrocasnice favorizat de gurmanzi, se adaptează tuturor constrângerilor. Iată câteva modalități de a-l alege pe al tău. Gazul face posibilă gestionarea cu precizie a gătitului, crescând sau scăzând puterea flăcării, motiv pentru care pasionații de gătit rămân foarte atrași de aceste modele de aragaz.

Aragazurile au avantajul de a combina două tipuri de electrocasnice: plita și cuptorul. Sunt estetice și de design și sunt disponibile în diferite dimensiuni și culori, astfel încât să-l poți alege pe cel mai potrivit ție. Te ajutăm să-l alegi pe al tău.

1. Cum este alimentat un aragaz cu gaz

Pentru a furniza gaz aragazului tău, există două soluții: gaz natural sau gaz îmbuteliat. Daca locuința ta nu este racordată la rețeaua de gaz a orașului, optează pentru un model cu sticlă, care este adesea mai mare.

2. Definește dimensiunile aragazului tău pe gaz

Dimensiunea aragazului cu gaz determină numărul de arzători sau cavități ale cuptorului și invers. Verifică cât spațiu ai: cele mai înguste aragazuri cu gaz nu au mai mult de 50 cm lățime. Cele mai largi, numite și piane de gătit, sunt destinate bucătărilor experimentați și oferă până la cinci sau șase zone de gătit, pentru o lățime totală de peste 90 cm; cuptorul lor poate oferi doua cavități, pentru doua gătiri diferite și simultane. Un model standard are patru arzătoare pe gaz și un cuptor, cu o latime medie de 60 cm.

Un aragaz de dimensiuni medii cu un cuptor și trei sau patru plite are o lățime între 50 și 60 cm. Cu toate acestea, numărul de ochiuri poate fi important pentru selecția ta, în special pentru familiile numeroase sau persoanele cărora le place să se distreze.

În aceste cazuri, va fi binevenită o plită cu inducție cu mai multe zone de gătit, sau chiar zone care pot fi unite între ele pentru tigăi mai mari.

Modelul superior este pianul de gatit, care depaseste 70 cm latime din 5 ochiuri, disponibil in toate formele de energie.

Daca te hotăraști să optezi pentru un aragaz în afara formatelor standard, nu neglija integrarea acestuia în bucătarie. Un model mai mare poate necesita o reproiectare a întregului aspect.

Fii conștient de faptul că vei găsi cu ușurință modele de aragaz, electrice sau mixte cu o lățime de aproximativ 80 până la 90 cm și aragazuri cu o gamă mai largă.

3. Un aragaz sigur pe gaz

Alege aragaz/aragazuri cu gaz care are în dotare opțiunea „gaz cut”: atunci când flacăra se stinge, gazul se oprește automat. Dacă în locuința ta locuiesc copii sau animale de companie, optează pentru o ușă rece, inclusiv un sistem de răcire pentru a preveni arsurile. În cele din urmă, nu uita să verifici dacă instalația ta este la standard.

4. Aragzuri pe gaz: opțiuni de confort

Cronometru, programator, rotisor…: multe opțiuni pot crește performanțele aragazului tău. Primele două permit un control mai bun al gătitului; rotiseria folosește un motor pentru a prăji uniform. Ia în considerare aprinderea cu o singură mână, care aprinde flacăra arzătoarelor prin rotirea unui singur buton. De asemenea, ai de ales între diferite opțiuni de curățare a cuptorului: curățare manuală, cataliză sau piroliză cu gaz, cea mai recentă inovație. Această ultimă metodă curăță perfect, fără efort și fără pierderea eficacității în timp.

Citește și