Cetateanul Lugoj

Actualitate

A împlinit 115 ani. Anul acesta aflăm cât mai rezistă Podul de Fier

A împlinit 115 ani. Anul acesta aflăm cât mai rezistă Podul de Fier

Cetateanul Lugoj

Podul de Fier, simbol al orașului Lugoj stârnește aprigi polemici și dispute în ultima vreme. Având la bază documentele care arată că podul a ieșit din garanție în urmă 14 ani, tot mai multe persoane cer refacerea obiectivului. Consilierii independenți Liviu Brândușoni și Marius Martinescu au anunțat că vor propune în ședința Consiliului Local refacerea podului.

Scurt istoric al podului

Până în anul 1901, cele două maluri ale râului Timiş erau legate între ele printr-un pod de lemn. Din cauza gradului mare de uzură, autoritățile de atunci au hotărât înlocuirea lui cu un pod de fier, mult mai trainic, care să facă față cerințelor începutului de secol XX.

Municipalitatea a comandat uzinelor din Reşiţa, execuția podului. 185 de tone de grinzi şi accesorii din fier au fost transportate de la Reșița la Lugoj cu care trase de boi, iar în vara anului 1902, podul este dat în folosință. Noua construcţie, o adevărată minune a tehnicii de atunci a devenit un simbol al oraşului de pe Timiş.

Expertiza de care nu s-a ținut cont

În anul 2002, la împlinirea vârstei de 100 de ani, podul a ieșit din garanția firmei constructoare și în această situație trebuia executată o expertiză tehnică în vederea constatării gradului de uzură a podului și stabilirea lucrărilor necesare consolidării lui.

“În anul 2007 s-a întocmit o expertiză tehnică în care erau consemnate lucrările ce se impuneau pentru consolidarea podului. Din câte îmi amintesc în primul mandat al lui Boldea s-au executat doar lucrări de vopsire și de cablare. Structura de rezistență nu a fost înlocuită. Nu am cunoștință de solicitarea unei noi expertize dar consider că nu este necesară. Ar însemna să cheltuim inutil bani deoarece vechile problem semnalate de prima expertiză nu au fost remediate. Ele mai există și în mod sigur s-au agravat. Acum mai bine de 100 de ani, tehnologia prelucrării metalelor era alta. Cantitatea mare de carbon care se găsește în structura grinzilor face ca acestea în timp să devină casante. Acesta este un element de mare risc. Dacă sunteți atenți, când trec mașini pe Podul de Fier, acesta are o trepidație ciudată. La lucrările metalice curbarea din contrasăgeată trebuie să preia sarcina. Aici vorbim deja de rigidizarea construcției și efectul se simte. Restricționarea tonajului la trecerea peste pod, după bunul plac al primăriei și al clienților casei,  de la 1,5 tone la 2,5 tone este un joc periculos. Podul văzut dinspre albia râului este imaginea lui reală a gradului său mare de uzură. Profilurile găurite de rugină indică o deteriorare masivă”, spune Marius Martinescu, fostul primar al Lugojului.

Primăria comandă o nouă expertiză

În Programul de investiții pe 2016 este prevăzută efectuarea unei noi expertize estimată la 140 000 de lei.

“Expertiza tehnică efectuată în anul 2006 a fost efectuată de către Institutul de cercetări în transporturi INCERTRANS S.A., podul fiind încadrat din punct de vedere al stării tehnice, în clasa tehnică IV. Soluțiile propuse de către colectivul de experți au fost de reparare a infrastructurii și suprastructurii podului și remedierea căii de rulare pe pod. S-au realizat lucrări de sablare și vopsire ( protecție împotriva coroziunii)  la suprastructura podului și remedierea căii de pe pod. Expertiza tehnică cuprinsă în Programul de investiții pe 2016, este estimată la 140 000 lei și este necesară având în vedere prevederile legale privind urmărirea comportării în timp a construcțiilor, Podul de Fier fiind încadrat în categoria de importanță “B” , construcții de importanță deosebită”, declară  Francisc Boldea, primarul municipiului Lugoj.

Clic pentru a adăuga un comentariu

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Mai multe în Actualitate

13754533_1213409505365602_8546908652392531992_n

Un lugojean, singurul candidat pentru postul de city manager al Timișoarei. Contracandidatul a fost scos din joc

Daniel Dancea25 octombrie 2016
elicopter-mai

Trei elicoptere, peste 60 de pompieri, poliţişti, jandarmi, voluntari şi câini de urmă au cătutat o bătrânică pierdută într-o pădure din Timiş

Gabriel Iosa25 octombrie 2016
discutii-centura-lugojului-drumul-tapiei-intersectie-foto-cetateanul-5

Noul șef al poliției Lugoj, cu ochii pe accidentele de pe centură. „Vom face notificări pentru un sens giratoriu”

Gabriel Iosa25 octombrie 2016
ora-de-iarna

Atenție: se schimbă ora. Când trecem la ora de iarnă

Iasmina Olariu25 octombrie 2016
1-leu

Doi lugojeni s-au judecat doi ani pentru un leu. Gălăgia făcută de o fetiță, sămânța scandalului

Daniel Dancea25 octombrie 2016
ziua-armatei-romane-lugoj-foto-cetateanul-8

[FOTO] Ziua Armatei Române, sărbătorită la Lugoj cu defilare şi depuneri de coroane

Gabriel Iosa25 octombrie 2016
grand-corso

Patronii din Lugoj investesc în terase încălzite pentru la iarnă, dedicate fumătorilor şi celor care vor să bea o cafea printre nămeţi

Gabriel Iosa24 octombrie 2016
politia noaptea foto lugojinfo

Rupt de beat, la plimbare cu maşina pe străzile din Lugoj! Cât a băut un lugojean înainte de a se urca la volan

Gabriel Iosa24 octombrie 2016
casa-de-pensii-timis

Haos la Casele de Pensii Lugoj şi Timişoara, din cauza unui server căzut! Cozile dau pe afară din sedii, pensionarii sunt revoltaţi

Gabriel Iosa24 octombrie 2016
concurs-dovleci-lugoj

La Lugoj se caută cel mai frumos dovleac! Cum participi la prima ediţie Miss Dovleac Lugoj

Gabriel Iosa24 octombrie 2016
petrica-miulescu-irimica-si-nicoleta-sarbu

Rugi de Sf. Dumitru în două localități din zona Lugoj-Făget

Iasmina Olariu21 octombrie 2016
traian-tataru-politia-lugoj

EXCLUSIV! Noul şef al Poliţiei Lugoj crede că legea e singura soluție pentru problemele create de romi

Gabriel Iosa21 octombrie 2016