Acțiunile asiatice au scăzut la două luni, ca obligațiuni, piața chineză fiind constantă

0

Acțiunile asiatice au revenit de la minimul de două luni miercuri, după ce randamentele globale ale obligațiunilor s-au diminuat în urma unei licitații de datorii bine primite din SUA și pe măsură ce acțiunile chineze au găsit o poziție după recentele scăderi abrupte ale îngrijorărilor de întărire a politicilor.
O vânzare recentă a obligațiunilor globale a deranjat piețele, în general, în ceea ce privește preocupările băncilor centrale ar putea începe să înăsprească creșterea monetară a crescut randamentele, provocând îngrijorări, costurile mai mari ale împrumuturilor ar putea deraia o redresare economică globală fragilă.

Nikkei din Japonia a fost puțin modificat, în timp ce fostul indice al acțiunilor Asia-Pacific din Japonia a crescut cu 0,2%, la o zi după ce a atins un minim de două luni. Indicele CSI300 al acțiunilor A din China continentală a crescut cu 0,4%.

În pofida acestui fapt, acțiunile europene și americane au scăzut ușor, investitorii rămânând nervoși în legătură cu o scădere a obligațiunilor înaintea datelor cheie privind inflația și a licitațiilor de obligațiuni din Statele Unite.

Futures-urile Euro Stoxx 50 au scăzut cu 0,3%, în timp ce futures-ul FTSE din Marea Britanie s-a tranzacționat cu 0,7% mai mic.

Câștigurile din acțiunile din Asia au venit după ce acțiunile chineze au scăzut la cele mai mici niveluri de la jumătatea lunii decembrie a zilei precedente, în perspectiva unei politici mai stricte și a unei redresări economice încetinite.

„Piețele acordă o atenție deplină obligațiunilor. Deoarece câștigurile nu cresc atât de repede în acest moment, prețurile ridicate ale acțiunilor pe care le avem acum vor deveni nesustenabile dacă randamentele obligațiunilor vor crește și le vor submina evaluarea ”, a declarat Hiroshi Watanabe, economist senior la Sony Financial Holdings.

Randamentul la bancnotele de 10 ani de referință a scăzut la 1,540%, după ce a atins maxim 1,626% vineri, după ce licitația de marți de 58 de miliarde de dolari în bancnotele de 3 ani din SUA a fost bine primită.
Cu toate acestea, mulți investitori de piață au rămas la limită, urmatoarele teste ale apetitului investitorilor pentru datoria guvernamentală urmând să fie lansate la sfârșitul acestei săptămâni sub formă de licitații pe 10 și 30 de ani.

„Deși piața obligațiunilor s-a stabilizat puțin, presiunile vor rămâne”, a spus Naokazu Koshimizu, strateg senior în ratele Nomura Securities.

„A evaluat în normalizarea viitoare a politicii monetare a Fed, politica Fed devenind în cele din urmă neutră. Însă nu a stabilit încă un preț pentru șansa ca politica sa să devină mai strânsă. ”

Unii investitori văd un risc real al unei economii americane supraîncălzite și a inflației mai mari pe fondul cheltuielilor planificate de către administrația președintelui american Joe Biden, inclusiv un stimul de 1,9 trilioane de dolari și o inițiativă și mai mare privind infrastructura.

Se preconizează că datele privind prețurile de consum din SUA, vor arăta o ușoară accelerare a inflației globale în februarie, analiștii așteptând noi câștiguri în lunile următoare din cauza efectelor de bază ale unei recesiuni economice severe la începutul anului 2020.

Lansarea mai rapidă a vaccinurilor COVID-19 în unele țări și pachetul de stimulare planificat din SUA au contribuit la susținerea unei perspective economice globale mai luminoase, a declarat Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, în timp ce și-a ridicat prognoza de creștere în 2021.

Unii investitori își fac griji că politica monetară slabă ar putea declanșa inflația, deși președintele Rezervei Federale, Jerome Powell, s-a angajat până acum să mențină rate scăzute ale dobânzii și să își mențină achiziția lunară de obligațiuni de 120 miliarde USD.
Pe piețele valutare, dolarul a fost susținut de așteptările unei redresări economice mai rapide a SUA.

Euro a scăzut cu 0,25%, până la 1,1871 dolari, nu departe de minimul de 3 luni și jumătate de marți, de 1,18355 dolari. Yenul și-a schimbat valoarea la 108,85 pe dolar, după ce a atins un nivel minim de nouă luni, de 109,235 stabilit în ziua precedentă.

Dolarul australian a scăzut cu 0,6%, până la 0,7672 USD, după ce principalul bancher central al țării a respins discuțiile de piață despre creșterile anticipate ale ratei.

Prețurile petrolului au scăzut pe măsură ce îngrijorările legate de întreruperea aprovizionării din Arabia Saudită s-au diminuat.

Contractele futures din SUA au scăzut cu 0,9%, la 63,44 dolari pe baril, departe de un maxim de aproape 2 ani și jumătate de 67,98 dolari atins luni.

Futures-urile brute au scăzut cu 1,1%, la 66,78 dolari pe baril.

Sursa: Financiarul.ro

Citește și