Acțiunile din Asia sunt destabilizate de randamente și petrol, Nikkei lovit de schimbarea Băncii Japoniei

0

Piețele asiatice ale acțiunilor au scăzut vineri, după o creștere a randamentelor obligațiunilor globale care au condus la sentimentul de acțiuni tehnologice la prețuri mari, în timp ce o scăpare a pozițiilor aglomerate ar fi putut pune capăt cursei de țiței.
După ce a scăzut cu 7% peste noapte, viitorul brut Brent a reușit un salt slab de doar 11 cenți la 63,39 dolari barilul, în timp ce țițeiul american a adăugat 6 cenți la 60,06 dolari.

Retragerea a eliminat patru săptămâni de câștiguri într-o singură sesiune, pe fondul îngrijorărilor că cererea mondială nu va atinge așteptările mari.

Piețele au fost, de asemenea, neliniștite de decizia Băncii Japoniei (BOJ) de a lărgi ușor banda țintă pentru randamentele pe 10 ani și de a-și îmbunătăți cumpărarea activelor.

Banca a descris schimbările ca pe o modalitate „agilă” de a face relaxarea mai durabilă, deși investitorii păreau să o facă ca un pas înapoi de la stimulul total.

O decizie de a limita achizițiile doar la ETF-uri legate de TOPIX a scos Nikkei cu 1,6%, în timp ce Coreea de Sud a pierdut 1%. Cel mai larg indice MSCI al acțiunilor Asia-Pacific în afara Japoniei a urmat cu o scădere de 1,5%.

Cipurile chinezești au pierdut 1,9%, probabil deranjat de un schimb aprins între diplomații chinezi și americani la primele discuții în persoană din epoca Biden.
Futures-urile Nasdaq au scăzut, după o cădere bruscă de 3% peste noapte, în timp ce S&P 500 futures a adăugat 0,1%. Futures-urile europene au urmat căderii peste noapte, cu EUROSTOXX 50 în scădere cu 0,8% și futures-ul FTSE cu 0,6%.

Investitorii reflectă în continuare asupra angajamentului Rezervei Federale a SUA de a menține ratele aproape de zero până în 2024, chiar dacă a ridicat previziunile de creștere economică și inflație.

„O creștere mai puternică și o inflație mai mare, dar fără creșteri ale ratei, este un cocktail puternic pentru activele de risc și piețele de acțiuni”, a declarat economistul Nomura, Andrew Ticehurst.

„Mesajul pentru obligațiuni este mixt: deși ancorarea finalului scurt este pozitivă, participanții de pe piață se pot îngrijora că, creșterea prognozată a inflației ar putea să nu fie temporară și că Fed riscă să o„ gândească prea mult ”.”

Randamentele la bancnotele de 10 ani din SUA au crescut la cele mai mari de la începutul anului 2020, la 1,754% și au fost la ultima, cu 1,71%. Dacă ar fi susținute, aceasta ar fi a șaptea săptămână consecutivă de creșteri în valoare de 64 de puncte de bază în total.
Reducerea drastică a scăderii curbei randamentului reflectă riscul ca Fed să mențină rate scăzute pe termen scurt până la accelerarea inflației, astfel încât obligațiile pe termen lung să ofere randamente mai grele pentru a compensa.

Cel mai recent sondaj BofA (Bank of America) efectuat de investitori a arătat că inflația în creștere și creșterea obligațiunilor au înlocuit COVID-19, ca fiind principalul lor risc.

În timp ce sunt încă extrem de puternici în ceea ce privește creșterea economică, câștigurile și acțiunile companiei, respondenții s-au temut de o revenire bruscă a acțiunilor în cazul în care randamentele pe 10 ani depășesc 2%.

Saltul randamentelor trezoreriei a oferit un anumit sprijin dolarului american, deși analiștii se îngrijorează că o creștere economică mai rapidă a SUA va lărgi, de asemenea, deficitul contului curent la niveluri care vor atrage în cele din urmă moneda.

Deocamdată, indicele dolarului a revenit la 91,853, de la minimul de 91,30, pentru a-l lăsa puțin mai ferm pentru o săptămână.

S-a stabilizat pe yenul cu randament scăzut, la 108,91, chiar lângă ultimul top de 10 luni de 109,36. Euro s-a redus la 1,1914 dolari, după ce în mod repetat nu a reușit să rupă rezistența la 1,1990 dolari / 1,2000.

Creșterea randamentelor a cântărit asupra aurului, care nu oferă rentabilitate fixă, și l-a lăsat în jos cu 0,2%, la 1.731 dolari pe uncie.

Sursa: Financiarul.ro

Citește și