Acțiunile europene scad din cauza îngrijorărilor privind noi carantine și întârzieri ale vaccinărilor

0

Stocurile europene au scăzut vineri, după ce Franța a impus noi blocaje regionale pentru a reduce răspândirea coronavirusului pe fondul unor semne de încetinire a vaccinării în unele țări.
STOXX 600 paneuropean a scăzut cu 0,4%, urmărind o sesiune dură pe Wall Street peste noapte, după ce randamentele obligațiunilor americane au crescut.

CAC 40 din Franța a scăzut cu 0,6% după ce națiunea a impus un nou blocaj de patru săptămâni de vineri în 16 regiuni grav afectate de criza sănătății.

Grupul hotelier francez Accor, Air France și compania de catering Sodexo s-au redus la scăderea comerțului de dimineață.

Îngrijorările legate de ritmul vaccinării au câștigat teren după ce Marea Britanie a declarat că va trebui să-și încetinească lansarea luna viitoare din cauza unei crize de aprovizionare cauzată de o întârziere a transportului.
„Suntem în această fază incomodă în care vedem clar luminița de la capătul tunelului, chiar și prin vaccinare lentă”, a declarat Philipp Lisibach, strateg global șef la Credit Suisse din Zurich.

„Cu toate acestea, în vară ne așteptăm ca multe țări să fie în măsură să ridice unele dintre restricții și ne așteptăm ca aceasta să fie începutul unei reacționări economice puternice în Europa.”

Acțiunile europene erau pe drumul cel bun pentru o creștere săptămânală de 0,4% ca un raliu al producătorilor de automobile și semnalează că Rezerva Federală SUA va menține rate scăzute ale dobânzii, în ciuda creșterii anticipate a majorării economice, care a depășit îngrijorările legate de creșterea randamentelor.

Producătorii de autovehicule au scăzut cu 0,8% după o cursă puternică și erau încă în curs pentru a treia săptămână consecutivă de câștiguri.

Majoritarii petrolului BP, Royal Dutch Shell și Total au scăzut între 0,8% și 1,8% după ce prețurile la țiței au scăzut cu aproape 7% din cauza temerilor că noile blocaje vor afecta cererea de combustibil.

Cea mai mare companie de utilități din Europa, Enel, a crescut cu 1% după ce s-a ținut de obiectivele sale pentru anul respectiv, după ce a depășit așteptările de câștig.

Producătorii germani de îmbrăcăminte sportivă Adidas și Puma au scăzut fiecare cu mai mult de 1%, după previziunile dezamăgitoare ale veniturilor Nike pe tot anul.

Evolution Gaming a crescut cu 3,6% după ce Goldman Sachs a început acoperirea dezvoltatorului suedez de jocuri de cazino cu un rating de „cumpărare”.

Sursa: Financiarul.ro

Citește și