Acțiunile globale s-au relaxat miercuri, pe măsură ce optimismul în ceea ce privește ritmul de redresare de la COVID-19, care a propulsat piețele către recorduri, a scăzut în fața mai multor blocaje din Europa continentală.
Acțiunile europene au atins un nivel minim de două săptămâni înainte ca indicele paneuropean STOXX al companiilor de top să recupereze o parte din terenul pierdut pentru a tranzacționa în scădere cu 0,18%. Bursele de călătorie au fost printre cele mai mari pierzătoare în perspectiva ca vacanțele în străinătate să rămână un vis pentru moment.
Parisul și Frankfurt au fost mai slabe, cu Londra în creștere. Acțiunile futures din SUA au indicat un început mai constant pe Wall Street după căderea de marți.
„Starea de spirit este destul de fragilă, întrucât tot optimismul care a caracterizat impulsul mai mare în ultimele două sau trei săptămâni în acțiuni începe să sângereze în urma discuțiilor despre un al treilea val european și despre extinderea blocajelor pandemice în Germania și Franța”, a spus Michael Hewson , analist șef de piață la CMC Markets.
Institutul Ifo a declarat că blocarea extinsă a Germaniei întârzie recuperarea, reducând prognoza de creștere pentru 2021 pentru cea mai mare economie din Europa la 3,7% față de 4,2% anterior.
„Venind pe lângă amenințările UE de a limita aprovizionarea cu vaccinuri, a creat o reevaluare a traseului de planificare către orice recuperare. A fost o cerere importantă pentru a reveni la călătoriile internaționale de îndată ce piețele au stabilit prețurile ”, a spus Hewson.
Indicele de gestionare a achizițiilor compozite flash din zona euro IHS Markit a crescut la 52,5 în martie de la 48,8 în februarie, într-o revenire surprinzătoare la creșterea din această lună, întrucât fabricile au accelerat producția în cel mai rapid ritm din ultimii 23 de ani.
Dar ritmul de adunare a blocărilor în Europa și lansarea lentă a vaccinurilor ar putea însemna un număr mai redus în aprilie, au spus analiștii.
O revenire de 2% a petrolului după pierderi puternice peste noapte a fost limitată de perspectiva unei cereri mai mici de combustibil din cauza blocării continue, deși analiștii au spus că scăderea ar trebui să ușureze presiunea ascendentă asupra randamentelor obligațiunilor și să diminueze „sperietura inflației” recentă pe piețe.
„Creșterea randamentelor globale observată în ultimele luni pare să fi luat o pauză săptămâna aceasta, deoarece investitorii așteaptă probabil noi semnale pozitive privind redresarea economică”, a declarat banca UniCredit într-o notă adresată clienților.
Bilanțul de referință al Trezoreriei SUA pe 10 ani a cedat ultima dată 1,6207% după ce a atins maximele de 14 luni săptămâna trecută.
Așteptările inflației au scăzut în Marea Britanie, unde inflația prețurilor de consum a scăzut în mod neașteptat la 0,4% în februarie, pe fondul reducerilor la îmbrăcăminte.
Wall Street s-a prăbușit marți din cauza preocupărilor legate de costul cheltuielilor cu infrastructura și de potențialele creșteri fiscale pentru plata facturii de scutire a 1,9 trilioane de dolari a președintelui Joe Biden.
Cu toate acestea, creșterea de 75% a indicelui S&P 500 față de jgheaburile din martie 2020 reprezintă cea mai mare creștere continuă a indicelui de 12 luni din 1936, a menționat Deutsche Bank.
Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a declarat marți că economia SUA rămâne în criză din cauza pandemiei, deoarece a apărat planurile de dezvoltare a viitoarelor creșteri fiscale pentru a plăti noile investiții publice.
Președintele Rezervei Federale, Jerome Powell, a declarat parlamentarilor americani că o viitoare rundă de creșteri post-pandemice a prețurilor nu va alimenta o izbucnire distructivă a inflației persistente. El se întâlnește din nou cu parlamentarii americani miercuri.
Datele de fabricație din SUA trebuiau să vină miercuri.
Acțiunile asiatice au scăzut peste 2 săptămâni, peste noapte, iar dolarul s-a apropiat de maximele de patru luni.
Cel mai larg indice MSCI al acțiunilor Asia-Pacific în afara Japoniei a scăzut cu 1,1%, până la 675,81 puncte.
În monede, indicele dolarului a atins un maxim de patru luni, de 92.608, față de un coș cu majoritatea monedelor majore.
Euro s-a îndreptat spre un minim de patru luni sub 1,1833 USD și s-a tranzacționat până la 1,1813 USD.
Companiile futures la brut Brent au crescut cu 2% la 62,13 dolari pe baril, după ce au scăzut marți cu 5,9% până la un minim de 60,50 dolari. Futures-ul brut din West Texas Intermediate (WTI) a adăugat 2% la 59 USD, după ce a pierdut 6,2% în ziua precedentă.
Aurul refugiu sigur a fost mai mare, la 1.732,5 dolari pe uncie.
Sursa: Financiarul.ro