Acțiunile mondiale au atins cel mai mare nivel într-o săptămână, pe măsură ce inflația îngrijorează scăderea
Acțiunile mondiale au crescut joi la puțin peste o săptămână, după ce un raport privind prețurile de consum din SUA a calmat nervii investitorilor în legătură cu inflația și a ridicat media industrială Dow Jones la un nivel record.
Stocurile europene au crescut, indicele pan-european STOXX 600 atingând un vârf de un an și în creștere cu 0,3% pe zi. Indicele FTSE 100 din Marea Britanie a crescut cu 0,14%, CAC 40 din Franța cu 0,2%, iar FTSEMIB din Italia cu 1%. DAX-ul german s-a tranzacționat plat.
Indicele All Country World MSCI, care urmărește stocurile din 49 de țări, a crescut la cel mai înalt nivel în doar peste o săptămână, în creștere cu 0,5% în ziua respectivă.
Mai devreme în Asia, un indice al stocurilor regionale, cu excepția Japoniei, a crescut cu 1,7%, condus de o creștere de 2,3% în Kospi din Coreea de Sud și a fost pe drumul cel bun pentru prima sa avansare de trei zile în trei săptămâni.
Compozitul chinez Shanghai Shanghai a crescut cu 1,9%, ajutat de datele de creditare locale. Japoneza Nikkei 225 a câștigat 0,5%.
E-mini futures pentru indicele SUA S&P 500 a câștigat la maxim în ultimele două săptămâni, în creștere cu 0,7%.
Calmul relativ de pe piața Trezoreriei a contribuit, de asemenea, la riscul sentimentului, randamentul de referință stabilindu-se în jur de 1,5%, după ce s-a înregistrat la un nivel maxim peste un an, peste 1,6%, săptămâna trecută, în timp ce investitorii erau îngrijorați de redresarea economică a SUA.
„Dacă ne uităm la istorie, vedem că, atunci când randamentele au crescut, după o perioadă piețele de acțiuni au fost în general în regulă”, a declarat Justin Onuekwusi, manager de portofoliu la Legal & General Investment Management. „Singura dată când vedeți cu adevărat că se vând atât acțiuni, cât și obligațiuni este în perioadele în care există o frică semnificativă a inflației.”
În acest moment, cu șomajul încă atât de ridicat, este greu să vedem că inflația devine o problemă, a spus Onuekwusi. Randamente mai mari ar putea fi interpretate ca indicând „că ieșim de fapt din mlaștina în care am fost”.
„Și există un plafon natural al randamentului – băncile centrale vor intra atunci când ratele se mișcă prea repede. Ele diferențiază între nivelurile de randament și viteza cu care se mișcă randamentele. ”
Banca Centrală Europeană își stabilește politica joi și este probabil să semnaleze o imprimare mai rapidă a banilor pentru a menține costurile împrumuturilor, dar nu va mai adăuga putere de foc la pachetul său deja agresiv de combatere a pandemiei.
Departamentul Muncii din SUA a declarat că indicele său al prețurilor de consum a crescut cu 0,4% în februarie, în conformitate cu așteptările, după o creștere de 0,3% în ianuarie. IPC de bază, care exclude componentele alimentare și energetice volatile, a crescut cu 0,1%, doar timid față de estimarea de 0,2%.
Investitorii vor urmări acum o licitație de datorii pe 30 de ani, joi. O licitație slabă de șapte ani la sfârșitul lunii februarie a contribuit la alimentarea preocupărilor privind inflația și a generat randamente mai mari.
„Creșterile randamentelor obligațiunilor din SUA par să fi scăzut puțin după ce randamentul pe 10 ani a ajuns la 1,5%, chiar dacă mulți investitori rămân precauți înainte de întâlnirea politică a Fed”, a declarat Naoya Oshikubo, economist senior la Sumitomo Mitsui Trust Asset Management.
„Fed și-a intensificat retorica privind randamentele obligațiunilor în ultima vreme. Realitatea este că economia se află într-o redresare în formă de K, sectorul serviciilor fiind încă în condiții dificile și Fed nu ar vrea probabil să lase să crească ratele reale ale dobânzii. ”
Dolarul a rămas mai slab în urma datelor economice. Indicele dolarului a scăzut la cel mai scăzut nivel dintr-o săptămână, 91,547.
Euro, pe de altă parte, a crescut la cel mai înalt nivel dintr-o săptămână, la 1,19685 dolari. Yen-ul sigur a tranzacționat la 108,425 pe dolar.
Prețurile petrolului și-au reluat creșterea după două zile de scăderi, după ce Administrația pentru Informații Energetice a raportat că stocarea a crescut mai mult decât se aștepta.
Contractele futures asupra brutului american au crescut cu 1,3%, până la 65,25 dolari pe baril. La termen, brentul brut a crescut cu 1,1%, până la 68,68 dolari pe baril.
Sursa: Financiarul.ro