Acțiunile globale au crescut joi după ce președintele Rezervei Federale SUA, Jerome Powell, a reafirmat că ratele dobânzilor vor rămâne scăzute mult timp, calmând temerile pieței că o inflație mai mare ar putea determina banca centrală să înăsprească politica monetară.
Reasigurarea lui Powell a dat un nou impuls tranzacțiilor de reflatare și a sporit prețurile activelor de risc, conducând, de asemenea, randamentele obligațiunilor americane până la maximele de un an.
Se așteaptă ca acțiunile europene să se deschidă mai mult, cu futures Euro Stoxx 50 și futures FTSE ambele în creștere cu aproximativ 0,6%.
În Asia, fostul indice al acțiunilor Asia-Pacific din Japonia a crescut cu 1,5%, în timp ce Nikkei din Japonia a câștigat 1,7%.
Hang Seng din Hong Kong a crescut cu 1,5% pentru a reduce mai mult de jumătate din pierderile din ziua anterioară, după anunțul unei majorări a taxei de timbru.
În a doua zi de mărturie la Washington, Powell a reiterat promisiunea Fed de a readuce economia SUA la ocuparea deplină și de a nu-și face griji cu privire la inflație, cu excepția cazului în care prețurile au crescut într-un mod persistent și tulburător.
“Powell a spus că va dura trei ani pentru ca aceștia să-și atingă obiectivul de inflație, reafirmând în esență că Fed nu va crește ratele dobânzii până în 2023”, a declarat Norihiro Fujito, strateg șef de investiții la Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities.
„O cantitate imensă de investitori în numerar trebuie să lucreze pe piața bursieră, ceea ce este mai mult decât compensarea oricăror aspecte negative ale randamentelor mai mari ale obligațiunilor.”
Perspectivele unei perioade prelungite de rate scăzute ale dobânzii au venit, deoarece investitorii se așteaptă la un stimulent fiscal imens al SUA și la un progres în vaccinările COVID-19 pentru a susține economia, în special sectoarele cele mai afectate de pandemie.
Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente a declarat miercuri că vaccinul COVID-19 cu o singură doză Johnson & Johnson a apărut sigur și eficient în studii, deschizând calea pentru aprobarea sa pentru utilizare de urgență, imediat după această săptămână.
Pe Wall Street, media Dow Jones a crescut cu 1,35% până la un nivel record, depășind câștigurile de 1,0% în Nasdaq, care a avut o intensitate tehnologică, în timp ce investitorii s-au transformat în acțiuni ciclice din firmele de tehnologie de zbor.
Într-un posibil semn al unei noi frenezii în acțiunile meme, GameStop a crescut cu 83,3% în tranzacțiile extinse, bazându-se pe un câștig de 103,9% miercuri.
Prețurile obligațiunilor americane au rămas sub presiune, sporindu-și randamentele la cel mai înalt nivel dintr-un an.
Randamentul la 10 ani al Trezoreriei SUA a crescut la 1,412%, atingând miercuri un maxim de 1,435%.
„Nu aș spune că există o panică pe piața obligațiunilor. Dar avem un pachet de coronavirus demn de 1,5, 1,7 sau 1,9 trilioane de dolari. În plus, vor exista și cheltuieli pentru infrastructură. Investitorii văd puține motive pentru a cumpăra obligațiuni în mod agresiv acum ”, a declarat Takafumi Yamawaki, șeful Japoniei, care evaluează cercetările la J.P.Morgan.
O parte atentă a curbei randamentului SUA care măsoară diferența dintre randamentele la biletele de trezorerie pe doi și 10 ani a crescut la 127,4 puncte de bază, aproape de vârful său din 2016, de aproximativ 136 de puncte, după victoria electorală surpriză a lui Donald Trump.
Pe piața valutară, dolarul american refugiat în siguranță a dispărut aproape de minime de trei ani față de monedele mai riscante, pe măsură ce semnalele continuu corecte de la pariurile de reflatație alimentate de Fed.
Dolarul australian a atins un maxim de trei ani, de 0,7978 dolari, în timp ce dolarul canadian a atins, de asemenea, un maxim de trei ani, de 1,2503 C $ pe dolar SUA.
Euro s-a confirmat ușor pentru a atinge valoarea maximă de o lună, de 1,2183 dolari, în timp ce yenul sigur avea 105,93 pe dolar.
Pofta puternică de risc a investitorilor a stimulat multe mărfuri.
Prețul cuprului a crescut cu 3% la cel mai înalt nivel din aproape un deceniu și ar putea înregistra cele mai mari câștiguri lunare din ultimii 15 ani.
Petrolul a urcat la maxime proaspete de 13 luni după ce datele guvernului SUA au arătat o scădere a producției de țiței, întrucât înghețarea a afectat producția săptămâna trecută.
Țițeiul american a crescut cu 0,25% până la 63,40 dolari pe baril, iar Brent a ajuns la 67,33 dolari, în creștere cu 0,43% în ziua respectivă.
Citeste continuarea aici: Acțiunile mondiale cresc dupa ce Jerome Powell a reafirmat că ratele dobânzilor rămân scăzute