Acțiunile mondiale revin pe măsură ce investitorii pun preț mai mult pe economie decât pe diplomație
Acțiunile globale au revenit vineri, iar acțiunile asiatice și-au revenit de la minimul de trei luni, întrucât investitorii s-au concentrat mai mult pe optimismul privind redresarea economică globală decât pe creșterea tensiunilor dintre Occident și China.
Acțiunile europene par să se deschidă mai mult, futures-urile Euro Stoxx crescând cu 0,8%, iar futures-urile britanice FTSE câștigă 0,61%.
Ex-indicele MSCI Asia Asia a crescut cu 1,43%, după ce a atins joi un minim de aproape trei luni, întrucât Indicele compozit din Shanghai a câștigat 1,53%, înregistrând o serie de pierderi de trei zile.
Joi, acțiunile chineze au scăzut aproape la un nivel minim de trei luni, la începutul lunii. Uniunea Europeană s-a alăturat săptămânii trecute aliaților Washingtonului pentru a impune sancțiuni oficialilor din regiunea chineză Xinjiang din cauza acuzațiilor de abuzuri ale drepturilor omului, determinând sancțiuni de represalii de la Beijing.
„Toate sancțiunile de până acum au fost în mare măsură simbolice și ar trebui să aibă un impact economic redus. Dar confruntarea chino-americană afectează sentimentul pieței. Ar putea dura ceva timp ca ei să ajungă la orice compromis ”, a declarat Yasutada Suzuki, șeful investițiilor pe piața emergentă la Sumitomo Mitsui Bank.
Nikkei din Japonia a crescut cu 1,47% după ce acțiunile de pe Wall Street au organizat un raliu, condus de acțiuni ieftine, ciclice, care au fost bătute de pandemie.
Media industrială Dow Jones a crescut cu 0,62%, iar S&P 500 a câștigat 0,52%, în timp ce Nasdaq Composite a adăugat doar 0,12%.
„Este sfârșitul lunii, sfârșitul trimestrului și pentru jucătorii japonezi, sfârșitul exercițiului financiar, așa că vedem fluxuri aleatorii de la tot felul de jucători”, a spus Masanari Takada, strateg de active cross la Nomura Securities.
„În ansamblu, cei care conduceau comerțul reflatat pe baza viziunii lor pozitive asupra economiei chineze își închid acum pozițiile, în timp ce cei care nu au reușit să meargă pe valul respectiv caută să vadă dacă ar trebui să cumpere pe scăderi”.
În timp ce piețele erau conduse mai mult de diverse tranzacții de la sfârșitul trimestrului decât de fluxul de știri, analiștii au menționat că titlurile de peste noapte au susținut în mare parte acțiunile.
Datele Departamentului Muncii din SUA au arătat că cererile de prestații pentru șomaj au scăzut la un minim de un an săptămâna trecută, semn că economia SUA este pe punctul de a crește mai puternic pe măsură ce situația sănătății publice se îmbunătățește.
În prima sa conferință de presă oficială, președintele american Joe Biden a spus că va dubla planul de lansare a vaccinării administrației sale după ce a atins obiectivul anterior de 100 de milioane de fotografii cu 42 de zile înainte de termen.
Dar, în timp ce îmbunătățirea crizei de sănătate din SUA a susținut apetitul la risc la nivel global, investitorii sunt din ce în ce mai alarmați de o divergență a condițiilor de sănătate.
„Vaccinarea în Europa continentală se încadrează în urmă. Relativ cu SUA, redeschiderea economică va fi probabil întârziată, deoarece unele țări sunt forțate să impună blocaje ”, a declarat Soichiro Matsumoto, director de investiții, Japonia, la unitatea bancară privată a Credit Suisse din Tokyo.
Acest lucru a pus presiune asupra monedei euro, care și-a lins rănile la 1,1782 USD, după ce a scăzut peste 1,1762 USD peste noapte, nivelurile sale cele mai scăzute din noiembrie.
Dolarul a crescut, de asemenea, la 109,21 yeni, la o distanță izbitoare de maximul de nouă luni de săptămâna trecută, de 109,365 yeni.
Indicele monedei SUA s-a situat aproape de cel mai înalt nivel de la mijlocul lunii noiembrie, după ce a câștigat 2,0% până acum în această lună.
Prețurile petrolului au revenit un pic de la o scădere de 4% joi, deși sunt în curs pentru cea de-a treia săptămână consecutivă de pierderi din cauza îngrijorărilor legate de o reducere suplimentară a cererii.
În plus față de Europa, marile economii în curs de dezvoltare, precum Brazilia și India, se luptă și cu o reapariție a cazurilor de COVID-19.
Piața a atras încă un anumit sprijin din cauza îngrijorărilor cu privire la întreruperea aprovizionării, deoarece o navă de containere blocată în Canalul Suez ar putea bloca banda vitală de transport maritim timp de săptămâni.
Țițeiul american a crescut ultima dată cu 1,33%, la 59,35 dolari pe baril, iar Brent la 62,62 dolari, cu 1,08% mai mult.
Sursa: Financiarul.ro