Acțiunile mondiale se ușurează pe măsură ce randamentele și petrolul sună alarma de inflație

0

Acțiunile mondiale au scăzut luni, pe măsură ce adoptarea de către Senatul SUA a unei facturi de stimulare de 1,9 trilioane de dolari a exercitat o nouă presiune asupra Trezoreriei și a acțiunilor tehnologice cu evaluări ridicate, sporind nervozitatea inflației.
Aceste îngrijorări au umbrit perspectiva conform căreia stimulul ar da un nou impuls economiei nr. 1 a lumii, ajutând probabil creșterea globală să revină mai repede de la recesiunea COVID-19.

Analiștii se așteaptă la o accelerare accentuată a inflației, provocată parțial de cea mai recentă creștere a prețurilor petrolului, care luni a urcat peste 70 de dolari pentru prima dată de la începutul pandemiei.

„Între reflatație, risc de inflație și evaluări de capitaluri proprii, există o mulțime de motive pentru care piața să fie nervoasă în ceea ce privește reevaluarea obligațiunilor”, a spus strategul Natixis, Florent Pochon.

„Evaluările de capitaluri proprii vor rămâne, desigur, o problemă aprinsă în special pentru sectoarele excesiv de bogate”, a mai spus el, adăugând totuși că vânzările ar trebui privite ca oportunități de cumpărare, având în vedere că băncile centrale rămân „structurale corupte”.

Indicele de capital mondial MSCI a scăzut cu 0,1%, întrucât câștigurile din stocurile europene ciclice și de călătorie au fost compensate de pierderile din Asia.

Acțiunile chineze au înregistrat cel mai mare declin în ultimele șapte luni, în scădere cu 3,5%, din cauza îngrijorării că oficialii chinezi ar putea întări politica pentru a limita evaluările superioare.
Contractele futures Nasdaq au scăzut cu 2% la începutul comerțului european, inversând câștigurile timpurii, în timp ce contractele futures S&P 500 au scăzut cu 1%, pe măsură ce investitorii au trecut peste beneficiile pachetului fiscal.

Potrivit JPMorgan, fiecare 1 trilion de dolari de stimulare fiscală adaugă în jur de 4-5 USD la câștigurile pe acțiune ale companiilor, ceea ce implică o creștere de 6-7% pentru restul anului.

Investitorii de acțiuni s-au preocupat de datele SUA care arată salariile non-agricole crescute cu 379.000 de locuri de muncă luna trecută, în timp ce rata șomajului a scăzut la 6,2% într-un semn pozitiv pentru venituri, cheltuieli și câștiguri corporative.

Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a încercat să contracareze preocupările legate de inflație, observând că adevărata rată a șomajului se apropia de 10% și că există încă multă slăbiciune pe piața muncii.

Cu toate acestea, randamentele la Trezoreria SUA pe 10 ani au atins încă un maxim de un an, de 1,626%, ca urmare a datelor, și s-au situat luni la 1,594%.

Randamentele SUA au crescut cu 16 puncte de bază în săptămână, în timp ce randamentele germane au scăzut de fapt cu 4 puncte de bază.
Banca Centrală Europeană se întrunește joi, pe fondul discuțiilor, va analiza modalități de a restricționa creșterile suplimentare ale randamentelor zonei euro.

Traiectoria divergentă a randamentelor a stimulat dolarul față de euro, care a scăzut la minimul de trei luni, de 1,1891 dolari.

Analistul BofA, Athanasios Vamvakidis, a susținut că amestecul puternic al stimulului SUA, redeschiderea mai rapidă și o putere mai mare a consumatorilor a fost un clar pozitiv pentru dolar.

„Incluzând actualul pachet de stimulare propus și un plus în plus față de un proiect de lege privind infrastructura pentru a doua jumătate, sprijinul fiscal total al SUA este de șase ori mai mare decât fondul de recuperare al UE„, a spus el. „Fed susține, de asemenea, creșterea ofertei de bani din SUA de două ori mai rapidă decât zona euro”.

Indicele dolarului a crescut până la niveluri nevăzute de la sfârșitul lunii noiembrie și a fost ultima la 92.06, cu mult peste valoarea minimă din februarie, de 89.677.

Moneda SUA a câștigat, de asemenea, pe yenul cu randament scăzut, ajungând la un maxim de nouă luni de 108,63 și a schimbat mâinile ultima dată la 108,4.

Creșterea randamentelor a cântărit asupra aurului, care nu oferă rentabilitate fixă, și l-a împins în jos cu 0,1%, la 1.698 dolari pe uncie și chiar peste minimul de nouă luni.

Prețurile petrolului au crescut la cele mai ridicate niveluri în mai mult de un an după ce forțele Houthi din Yemen au lansat duminică drone și rachete în inima industriei petroliere a Arabiei Saudite, ridicând îngrijorări cu privire la producție.

Prețurile fuseseră susținute deja de o decizie a OPEC și a aliaților săi de a nu crește oferta în aprilie.

Brent a urcat 1,1% până la 70,14 dolari pe baril, în timp ce țițeiul din SUA a crescut cu 1% până la 66,8 dolari pe baril.

Sursa: Financiarul.ro

Citește și