Actriţa Adele Haenel depune plângere pentru hărţuire sexuală împotriva regizorului Christophe Ruggia

0

Actriţa franceză Adele Haenel, care a afirmat că a fost victima unor ”atingeri nepotrivite” şi a ”hărţuirii” pe când era adolescentă din partea regizorului Christophe Ruggia, a decis să depună plângere împotriva acestuia, au anunţat marţi avocaţii actriţei, potrivit AFP.

Actriţa de 30 de ani, recompensată cu două premii Cesar (echivalentul francez al Oscarurilor americane), a ajuns marţi după-amiază în birourile Oficiului central pentru stoparea violenţelor comise asupra persoanelor (OCRVP), cu sediul la Nanterre, în apropiere de Paris, pentru a fi audiată în cadrul unei anchete deschise de Parchetul din Paris vizând faptele care îi sunt reproşate cineastului.

Potrivit unui comunicat al avocaţilor actriţei, în cadrul acestei audieri, artista a decis să depună plângere împotriva lui Ruggia, cu care aceasta a colaborat, la vârsta de 13 ani, la primul ei film, ”Les Diables”.

Într-o anchetă publicată la începutul lunii noiembrie de site-ul de ştiri Mediapart, actriţa a denunţat ”puterea” pe care Christophe Ruggia a exercitat-o asupra ei în timpul pregătirii şi filmării peliculei, apoi „hărţuirea sexuală permanentă”, ”atingeri” repetate şi ”sărutări forţate pe gât”, care s-au petrecut la cineast acasă şi cu prilejul mai multor festivaluri internaţionale, pe vremea când actriţa avea între 12 şi 15 ani.

Până în prezent, Adele Haenel nu a depus plângere, regretând că există ”atât de puţine” condamnări în cazuri similare şi denunţând ”o violenţă sistemică împotriva femeilor din domeniul judiciar”.

Deşi nu a fost depusă nicio plângere, Parchetul din Paris a deschis, la câteva zile după publicarea anchetei din Mediapart, din proprie iniţiativă, o anchetă pentru ”agresiuni sexuale” săvârşite asupra minorilor cu vârste mai mici de 15 ani ”de persoane cu autoritate”, precum şi pentru ”hărţuire sexuală”.

„Dacă va fi solicitată de biroul de anchetă, Adele Haenel se angajează în mod activ în această procedură, considerând că este responsabilitatea sa de justiţiabil din rolul de persoană publică să se implice, în raport cu gravitatea faptelor denunţate şi consecinţele pentru fiecare dintre părţi”, au explicat avocaţii Anouck Michelin şi Yann Le Bras în comunicat.

La începutul lunii noiembrie, Christophe Ruggia, care a fost exclus din Societatea Realizatorilor de Filme (SRF) din Franţa, a negat săvârşirea vreunei agresiuni împotriva lui Adele Haenel, dar a declarat ulterior că a ”comis greşeala de a se juca de-a Pygmalion, cu neînţelegerile şi piedicile pe care le creează un astfel de rol”.

 

Sursa foto: suplimentuldecultura.ro

Sursa – Glow Magazin.

Citește și