Administrarea de aspirină în doze mici poate reduce riscul de complicații severe sau deces la pacienții cu Covid, arată studiile

0

Oferind aspirină pacienților cu COVID-19, medicamentul fără prescripție medicală, disponibil la preț redus, poate reduce nevoia de îngrijire intensivă și riscul de deces, a constatat un nou studiu.

Potrivit cercetătorilor de la Universitatea George Washington, pacienții cu COVID-19 care au mers la spital și li s-a administrat aspirină în 24 de ore de la internare sau în cele șapte zile anterioare au avut mai puține șanse de a avea nevoie de un ventilator, să petreacă timp în terapie intensivă sau să moară din cauza virusului.

Pentru studiu, publicat în revista Anesthesia & Analgesia, cercetătorii au analizat înregistrările a 412 pacienți cu COVID-19 de la mai multe spitale din SUA în perioada martie 2020 – iulie. Dintre acești pacienți, 24% au primit sau au luat anterior aspirină, în timp ce 76% nu.

Cei care au luat medicamentul au avut cu 44% mai puține șanse să aibă nevoie de un ventilator, cu 43% mai puține șanse să meargă la secția de terapie intensivă și cu 47% mai puține șanse să moară în spital.

Cercetătorii au spus că erau interesați de utilizarea aspirinei la pacienții cu COVID-19, deoarece medicamentul funcționează ca un diluant de sânge, care poate ajuta la prevenirea cheagurilor de sânge, o problemă frecventă la persoanele cu cazuri severe de virus.

„Motivul pentru care am început să ne uităm la aspirină și COVID este pentru că în primăvară ne-am dat seama cu toții că toți acești pacienți au început să aibă o mulțime de complicații trombotice sau o mulțime de cheaguri de sânge care s-au format pe tot corpul”, a spus dr. Jonathan Chow , profesor asistent de anestezie și medicină de îngrijire critică la Școala de Medicină și Științe ale Sănătății George Washington, a declarat pentru CNN.

De aceea, am crezut că utilizarea unui agent anticoagulant sau a unui diluant de sânge, cum ar fi aspirina, ar putea fi de ajutor în COVID-19.

Rezultatele promițătoare ale consumului de aspirină sunt deosebit de utile, deoarece medicamentul este ieftin, mai ales în comparație cu alte tratamente pentru COVID-19, cum ar fi Remdesivir sau cocktailuri cu anticorpi, precum cel de la Regeneron, care a fost utilizat pentru a-l trata pe fostul președinte al Americii, Donald Trump.

Rezultatele studiului sunt în concordanță cu cercetările anterioare privind COVID-19 și utilizarea aspirinei, iar cercetătorii au declarat că descoperirile lor „oferă baza pentru un studiu mai amplu, care va fi necesar pentru a confirma constatările noastre”.

Sursa: News24.ro.

Citește și