ADR Centru: Aproximativ 10 milioane de euro, fonduri nerambursabile, pentru modernizarea centrului oraşului Făgăraş

0

Fonduri nerambursabile de aproximativ zece milioane de euro vor fi investite în modernizarea zonei centrale a oraşului Făgăraş, prin reabilitarea, printre altele, a 3,3 hectare de spaţii pietonale, a unei suprafeţe de peste 2.300 metri pătraţi de piste de biciclete şi realizarea de două hectare de spaţii verzi, se menţionează într-un comunicat transmis, marţi, AGERPRES, de către Agenţia pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru.

Potrivit sursei citate, edilii din Făgăraş sunt „mulţumiţi” că au fost contractate toate cele trei proiecte integrate pregătite şi depuse la ADR Centru, în vederea finanţării prin Axa Prioritară 3 a Programului Operaţional Regional 2014-2020.

Este vorba de investiţii „semnificative” din fonduri europene pentru eficientizarea transportului public de călători şi pentru reducerea poluării. Valoarea totală cumulată a celor trei proiecte este de peste 135 milioane lei. Toate cele trei proiecte au fost semnate în intervalul octombrie – decembrie, ultimul dintre ele având valoarea totală de peste 45,7 milioane lei, precizează ADR Centru.

„Investim susţinut în dezvoltarea Făgăraşului având semnate şapte proiecte, a căror valoare totală este de două ori mai mare decât bugetul oraşului pe anul 2019. Avem în lucru reabilitarea Cetăţii şi reducerea consumurilor de energie, ne preocupă domeniul social, sănătatea şi educaţia, dar şi infrastructura. Faţa acestui oraş se va schimba în bine, în scurt timp. Avem contractul pentru reabilitarea străzilor, a spaţiilor centrale, a sistemului de transport şi a zonelor pietonale. (…) Aspectele mobilităţii urbane sunt cele mai importante, pentru că vedem zi de zi câtă nevoie are infrastructura rutieră de modernizare. Acesta este cel de-al treilea proiect de circa 10 milioane euro cu care ne completăm iniţiativele de modernizare. Vorbim de zona centrală, unde stăpâni vor fi pietonii, vorbim de spaţii verzi şi de piste de biciclete şi mai vorbim de trasee moderne pentru autobuze. Toate le facem pentru locuitori, care se vor bucura cu adevărat, în mai puţin de patru ani de rezultatele fondurilor europene”, a declarat, citat în comunicatul menţionat, primarul Gheorghe Sucaciu.

Cererea de finanţare pentru proiectul „Modernizarea şi pietonizarea zonei centrale Făgăraş” are ca obiectiv specific modernizarea traseelor de transport public, dublarea, în cinci ani, a numărului de utilizatori ai transportului în comun în municipiul, creşterea gradului de siguranţă şi accesibilitate pentru pietoni în centrul oraşului şi, nu în ultimul rând, reducerea poluării, inclusiv a poluării fonice cu 40%.

De asemenea, se vor reduce cu minim 6%, până în anul 2024, emisiile poluante în zona centrală a oraşului, ca urmare a introducerii în transportul în comun a cel puţin unui autobuz electric de capacitate medie, se va dezvolta sistemul de piste de biciclete, în suprafaţă de peste 2.300 metri pătraţi, şi se va crea un sistem de închiriere biciclete, estimându-se o creştere mare a numărului de utilizatori.

Valoarea totală a proiectului este de peste 45,7 milioane de lei, din care peste 42,1 milioane lei, adică mai mult de 9,2 milioane euro, sunt fonduri nerambursabile, iar contribuţia beneficiarului se va ridica la circa 3,5 milioane lei, pentru cheltuielile eligibile şi neeligibile.

Data limită de finalizare a acestui proiect este prevăzută la sfârşitul anului 2023.

„La nivelul Regiunii Centru sunt solicitate peste 90 milioane euro, pentru 11 proiecte de îmbunătăţire a mobilităţii urbane, între care Făgăraşul are trei cereri de finanţare, toate contractate. Vorbim preponderent de mobilitatea urbană durabilă, ca fiind expresia dezvoltării unui sistem de transport solid, ecologic şi eficient, prietenos cu mediul, dar şi cu oamenii. (…) Prin proiectul semnat acum se va schimba aspectul zonei centrale, reprezentativă pentru Făgăraş, unde se regăsesc multe obiective de interes local şi regional. (…) Sperăm ca, la final, să putem vorbi de o reală îmbunătăţire a spaţiului şi a mobilităţii urbane în Făgăraş, ca urmare a tuturor acestor investiţii”, a declarat, la rândul său, potrivit sursei citate, directorul general al ADR Centru, Simion Creţu.

Sursa foto: destepti.ro

Sursa: Financiarul.ro.

Citește și