Ultimele date arată faptul că jumătate dintre persoanele care au probleme cu dinții se plâng de faptul că dantura lor este sensibilă. Durerile apar în majoritatea cazurilor în momentul în care mănânci sau când bei ceva dăunător pentru dinți. Și uite care sunt cele mai nepotrivite alimente și băuturi pentru dinții sensibili.
Principalele cauze pentru care ne plângem adesea de dinții sensibili sunt calitatea redusă a smalțului și retracția gingiilor. Pentru a evita durerea în cazul în care ai o dantură sensibilă, cea mai indicată opțiune este să utilizezi pastă de dinți special creată pentru astfel de probleme și să te ferești de alimentele care afectează mai tare dinții.
Și ca o regulă generală, igiena dentară strictă și utilizarea unei periuțe moi, dar și a apei de gură și a aței dentare, se adaugă fără doar și poate acestor mențiuni.
Ce fructe să eviți dacă ai dinții sensibili
Portocalele – deoarece sucul lor reprezintă un acid foarte puternic și afectează smalțul dinților, dacă este un smalț subțire și fragil.
Lămâile – ai mare grijă cu ele, deoarece au un suc acru și acid, care poate duce la dureri ale dinților sensibili. Nu poți să folosești decât coaja de la lămâie și doar în anumite preparate.
Grapefruit – pentru că este la fel de acid ca lămâia și este dificil pentru dinții sensibili, în special dacă îl pudrezi cu zahăr.
Ananasul – indiferent dacă îl consumi crud ori din compot, este la fel de dăunător pentru dinții tăi sensibili, din cauza concentrației foarte ridicat de zahăr și de acizi care atacă smalțul sensibil.
Prune – pentru că sunt fructe acide, chiar dacă nu par ele tocmai acrișoare, însă acestea îți pot provoca fără doar și poate dureri, dacă dantura ta este foarte sensibilă.
De asemenea, mai trebuie să te ferești și de compot, dulceață sau de fructele zaharisite, deoarece acestea au o concentrație ridicată de zahăr, care atacă dinții.
Legume pe care trebuie să le eviți dacă ai dinții sensibili
Roșiile – chiar dacă în ziua de azi sunt considerate a fi mai degrabă fructe, acestea au o zeamă acidă care duce la disconfort persoanelor cu dinții sensibili. Este indicat să le consumi în cantități moderate sau în combinație cu alimente alcaline cum ar fi brânza sau ardeiul.
Soia – este de preferabil să eviți orice preparat pe bază de soia, pentru că aceasta are tendința de a ataca smalțul dinților.
Mazărea: chiar dacă pare ea dulce și gustoasă, este o leguminoasă destul de acidă și îți poate provoca neplăceri gastrice și dureri ale dinților.
Ce preparate și băuturi ar trebui să eviți dacă ai dinții sensibili
Încearcă să eviți sau să nu consumi mai deloc preparatele pe care urmează să le citești. Toate acestea conțin extrem de mult zahăr și acizi care atacă imediat smalțul dinților. În afară de acestea, ferește-te de băuturile sau ciorbele mult prea fierbinți, însă și de băuturile reci, cu gheață. Variațiile foarte mari de temperatură pot să provoace dureri atunci când ai dinții sensibili.
- Cafeaua, sucurile și apa cu gheață
- Supa de roșii
- Înghețata
- Sucurile acidulate de tip cola
- Bomboanele, mai ales cele acrișoare
- Sucul de portocale
- Băuturile energizante
Sursa – Glow Magazin.