Airbus reintră în competiția elicopterelor pentru Armată

0

Producătorul european Airbus a primit o cerere de informații de la Armata română pentru elicoptere de atac și multirol, un program pentru care se poartă negocieri și cu alte companii din domeniu de câțiva ani. Cererea Armatei vizează 24 de elicoptere de atac și 21 de elicoptere multirol, inclusiv pentru forțele navale, iar Airbus propune, pe lângă elicopterul H215M pe care ar vrea să-l producă la fabrica din Brașov, un nou model: H145M, un elicopter de atac ușor, lansat abia de câțiva ani.

Modelul H145M este un elicopter ușor, destinat unei game variate de misiuni, inclusiv de atac, și beneficiază de echiparea HForce de la Airbus care îi permite să opereze atât diverse tipuri de muniție balistică (mitraliere, tunuri, rachete nedirijate), precum și muniție dirijată (rachete aer-sol sau aer-aer).

Oficialii Airbus au precizat că marele avantaj al ofertei ar fi versatilitatea celor două aparate și costul mult mai redus față de competitori, atât cât privește aparatele de zbor, cât și al mentenanței și operării elicopterelor.

In funcție de cerințele Armatei, reprezentanții Airbus au precizat că pe elicopterul de atac pot fi operaționalizate și rachete anti-tanc Spike (pe care România le deține) sau alte tipuri de rachete, inclusiv anti-aer precum rachetele AIM-9 Sidewinder fiolosite pe avioanele F-16, însă această operaționalizare de diverse tipuri de muniție va avea un cost suplimentar.

Totodată, sistemul HForce care ofera practic modelului H145M veleități de atac ar putea fi adaptat, la cerere, și pe modelul H215M – propus și el Armatei române.

Elicopterul H145M – Specificații:

Greutate: 3.800 Kg Maximum Take-off weight (MTOW) / 1.905 Kg (useful load)

Motoare: 2 X Safran Arriel 2E Turboshaft

Echipaj: 1 pilot + 11 pasageri / 2 piloți + 10 pasageri (diferite configurații)

Viteză maximă: 264 km/h

Viteză de croazieră: 240 km/h

Rază de acțiune: 638 Km

Autonomie: 3h32m

Plafon de zbor: 6.096 metri

Armament:
– două puncte de acroșaj pentru armament balistic (mitralieră – 12,7mm, tun – 20mm, rachete nedirijate) sau rachete ghidate (aer-sol și aer-aer)
– Sistem Electro-Optic (care permite și lupta pe timp de noapte)
– Poate fi echipat cu una sau două mitraliere laterale de calibru 7,62mm, precum și cu sisteme de rapel

Apărare:
– Protecție antibalistică pentru cocpit și cabină
– Senzori de detecție rachete
-Dispensie de contramasuri

Sursa hotnews.ro

Sursa: News24.ro.

Citește și