Printre funcțiile ficatului se numără și transformarea nutrienților în resurse de energie, motiv pentru care alimentația este deosebit de importantă. O dietă corespunzătoare te va scăpa de eventualele neplăceri și complicații, și ajută de asemenea la detoxifierea organismului.
De aceea, ți-am propus o serie de câteva alimente cu efect benefic asupra ficatului:
Legumele – În special cele cu rol dezinfectant precum varza, conopida, spanacul, broccoli, ceapa și usturoiul proaspete vor ajuta la vindecarea ficatului. De asemenea, cicoarea, sparanghelul și varza Kale neutralizează substanțele chimice dar și pesticidele.
În plus, sucul din morcovi și spanac, dar și cel de sfeclă roșie (diluat cu apă) facilitează digestia, încurajând funcțiile ficatului.
Fructe – Portocalele și grefele conțin foarte multă vitamina C, dar și antioxidanți ce ajută la protejarea ficatului de leziuni. Fibrele solubile din grapefruit duc la reducerea colesterolului și încurajează arderea grăsimilor. De asemenea, celulele ficatului sunt protejate iar inflamația este redusă.
Afinele și coacăzele, consumate întregi sau sub formă de sucuri sau smoothie-uri, ajută la creșterea enzimelor antioxidante.
Avocado ajută organismul să producă un anume fel de antioxidant, numit „glutation”, ce are rolul să separe componentele toxice de cele benefice. În plus, merele bogate în pectină, stimulează detoxifierea.
Condimentul adorat de ficat este turmericul, deoarece este un ingredient foarte antioxidant. Acesta ajută bila și mărește capacitatea ficatului de a elimina toxinele.
Uleiul de măsline intră și el pe această listă, însă doar cel presat la rece și consumat în cantități mici, deoarece ajută la absorbția substanțelor toxice din organism. Pentru că este o grăsime sănătoasă, consumul de ulei mărește fluxul sanguin și facilitează nivelul enzimelor hepatice.
Este recomandat totuși ca, pentru un ficat sănătos, să vă feriți de alcool, tutun, să nu consumați alimente procesate, prăjite și bogate în zaharuri.
Sursa: clickpentrufemei.ro
Sursa – Glow Magazin.