Știri naționale

Amenzile rutiere vor crește, de la 1 iulie, pentru a doua oară în acest an

Amenzile rutiere vor crește, de la 1 iulie, pentru a doua oară în acest an

Autoliv

Un punct-amendă reprezinta valoric 10% din salariul minim brut pe economie, conform Codului rutier. Având în vedere că, de la 1 iulie, salariul minim va fi mărit de la 975 la 1.050 de lei, acest lucru va atrage automat și creșterea amenzilor pentru contravențiile rutiere.

Concret, începând cu data de 1 iulie, un punct-amendă va fi egal cu 105 lei, față de 97,5 lei, cât este în prezent. Astfel, de luna viitoare, cuantumul amenzilor rutiere va fi cuprins între 210 si 2.100 de lei, în cazul persoanelor fizice. Persoanele juridice vor putea fi sancționate cu sume cuprinse între 2.205 si 10.500 de lei.

Conform Codului rutier, sancțiunile sunt stabilite pe clase, în funcție de gravitatea faptelor și de pericolul social pe care îl prezintă. Amenzile din clasele I-IV de sancțiuni sunt aplicabile persoanelor fizice, iar cele din clasa a V-a sunt aplicabile strict persoanelor juridice.

Printre faptele care se sancționează cu amenzi din clasa I se numără manevrele de schimbare a direcției de mers fără a semnala, nerespectarea culorii galbene a semaforului, folosirea telefonului mobil în timpul conducerii, nepurtarea centurii de siguranță și depășirea vitezei maxime admise cu 10-20 km/h.

Amenzile din clasa a II-a de sancțiuni se aplică printre altele pentru depășirea vitezei cu 21-30 km/h, neacordarea de prioritate sau nerespectarea culorii roșii a semaforului. Amenzile din clasa a III-a se dau pentru fapte ca, de exemplu, pentru depășirea vitezei cu 31-40 km/h sau pentru refuzul de a înmâna, la cererea polițistului rutier, actul de identitate sau permisul.

Amenzile din clasa a IV-a de sancțiuni, cele mai mari pentru persoanele fizice, sunt aplicabile, printre alte situații, atunci când se circulă cu vehicule al căror termen de valabilitate al inspecției tehnice periodice este expirat, atunci când șoferii nu-și fac verificarea medicală periodică sau atunci când aceștia conduc mașini, fără a avea anvelope de iarnă, pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei.

Clic pentru a adăuga un comentariu

Lasă un răspuns

Știri naționale

Mai multe în Știri naționale

Primarii ajung mai greu la închisoare! Funcţionarii din primării sunt mult mai expuşi după noile modificări ale legii administraţiei locale

Cetateanul16 mai 2017

Ajută-l pe Vlăduţ! La doar 13 ani, luptă eroic cu o formă gravă de CANCER OSOS

Cetateanul15 mai 2017

CFR Călători a introdus agenţi de pază în trenuri

Cetateanul9 mai 2017

Veşti proaste pentru românii care au credite în lei. Cresc ratele pe care le au de plătit!

Cetateanul4 mai 2017

Nu contează că eşti din Lugoj sau Timişoara, Electrica te pune să plăteşti stâlpii căzuţi din Brăila

Cetateanul26 aprilie 2017

Peste 3000 de yoghini din MISA se adună la tabăra spirituală de primăvară de la Herculane

Daniel Groza21 aprilie 2017

Lotul 3 din autostrada Lugoj-Deva se inaugurează în luna august

Daniel Groza19 aprilie 2017

Rovinietele se pot achita şi prin sms în reţeaua RCS&RDS. Cât costă şi care este procedura

Cetateanul13 aprilie 2017

Autoliv se extinde. Compania suedeză deschide un nou centru de inginerie

Cetateanul12 aprilie 2017

PROIECT DE LEGE – Părinţii care refuză să-şi vaccineze copiii ar putea primi şapte ani de închisoare

Cetateanul11 aprilie 2017

Absolvenţii de liceu care vor un loc de muncă sigur sunt aşteptaţi să se înscrie în şcolile MApN

Cetateanul7 aprilie 2017

Încă 90 de kilometri de autostradă! Loturile 3 și 4 de pe tronsonul Lugoj-Deva vor fi date în folosință până la finalul anului 2017

Cetateanul31 martie 2017
%d blogeri au apreciat: