Autoliv Lugoj

Cultură

Amintirile lugojeanului care a luptat la Păuliș despre evenimentele de la 23 august 1944

Amintirile lugojeanului care a luptat la Păuliș despre evenimentele de la 23 august 1944

Business Strategist

Propaganda comunistă a inoculat, în conștiința națiunii, data de 23 august 1944, ca moment  de eliberare de sub jugul fascist și întoarcerea armelor împotriva Germaniei naziste, alături de trupele sovietice eliberatoare. Adevărul este că la 23 august, 1944 România a capitulat necondiționat în fața Armatei Roșii, iar armistițiul a fost semnat abia pe 13 septembrie 1944, la Moscova.

În aceste condiții, rușii au tratat trupele române ca inamice iar statul român a fost obligat să plătească despăgubiri imense fratelui de la răsărit, care avea să instaureze cu tancul comunismul în Romania. Frământările acelor vremuri au rămas vii în amintirea celor care le-au trăit, stârnind și  astăzi emoție și regrete. La cei 93 de ani, profesorul Nicolae Streian, ultimul erou de la Păuliș, își deapănă amintirile:

Până acum ați tot cântat că vreți Ardealul, acum mergeți să-l luați!

“În vara anului 1944, aveam 20 de ani și eram elev  la Școala Militară de subofițeri de la Radna. Generalul Antonescu dăduse un ordin de mobilizare și instruire a tuturor tinerilor absolvenți de liceu ca să fim antrenați intensiv pentru război. În haosul creat  la data de 23 august am primit ordin să ocupăm o poziție din apropierea școlii, unde am stat o zi întreagă, apoi ne-am retras în unitate. La 11 septembrie, comandantul școlii, colonelul Alexandru Petrescu, ne-a ținut un discurs pe platou, după care ne-a ordonat: Până acum ați tot cântat că vreți Ardealul, acum mergeți să-l luați! O coloană formată din 1500 de tineri, echipată de război, s-a pus în mișcare spre Arad. La Păuliș am ocupat dispozitivul de luptă și  am așteptat botezul focului, fără frica morții. Lupta a fost crâncenă și a răpus multe vieți, chiar din prima zi. Pierderea camarazilor ne-a îndârjit și mai mult. O mână de oameni am rezistat eroic unei armate de 11 ori mai numeroasă. După câteva zile de infern, au sosit soldații ruși, și sub tirul katiușelor, dușmanul a fost zdrobit. Ulterior, aveam să aflăm că în tabăra inamică se aflau mulți români ardeleni, înrolați cu forța în armata hortistă“, povestește profesorul Nicolae Streian, din Lugoj, veteran de război.

Timp de 45 de ani, poporul muncitor, sub conducerea partidului unic, au sărbătorit cu fast, data de 23 August.  Astăzi, când adevărul istoric a ieșit la lumină, ultimii supraviețuitori ai acelor vremuri tulburi se întreabă dacă această dată trebuie considerată aniversare sau comemorare.

“Nu știu nici eu dacă data de 23 august o putem considera aniversare sau comemorare. La această întrebare ar trebui să răspundă istoricii. Eu sunt mândru că am făcut parte din această unitate militară care s-a jertfit pentru eliberarea țării. Noi am fost educați în spiritul patriotismului pur și al creștinismului. Faptul că după evenimentele din august s-a instalat comunismul, m-a întristat. Această nouă doctrină ne-a frânt aripile. Propaganda comunistă a trecut sub tăcere eroismul generației mele. Abia după ‘89 am fost recunoscuți ca veterani de război. Uneori, când particip la evenimente comemorative, înconjurat de soborul de preoți, alaiul de politicieni și ofițeri în ținute elegante de paradă, îmi aduc aminte de infernul de la Păuliș și le spun cu blândețe: Voi nu știți ce este războiul!“, își încheie tulburătoarea poveste, Nicolae Streian, ultimul erou de la Păuliș.

Clic pentru a adăuga un comentariu

Lasă un răspuns

Cultură

Mai multe în Cultură

Toaca la Lugoj, ediţia a şaptea

Gabriel Iosa22 martie 2017

[VIDEO] Scandal între primărie, teatru şi asociaţia FOA! Profesorii, acuzaţi de primar că bagă bani în buzunar după bunul plac

Gabriel Iosa17 martie 2017

Într-un sat de lângă Lugoj ruga se înlocuieşte cu Festivalul Fasolei! Programul rugilor de Paşte

Gabriel Iosa15 martie 2017

Maghiarii din Lugoj sunt în sărbătoare. Ce manifestări au loc astăzi

Daniel Groza15 martie 2017

Proiectul Lidl se blochează! Nu se mişcă nicio cărămidă din cazarma Lugojului fără aprobarea ministerului

Gabriel Iosa14 martie 2017

Statuia tenorului Traian Grosavescu din Timișoara așteaptă de jumătate de secol să fie inaugurată

Cetateanul14 martie 2017

Spectacol folcloric în centrul Făgetului, cu ocazia zilei de 8 martie

Cetateanul7 martie 2017

Dansatorii şi soliştii Ansamblului “Lugojana”, spectacol deosebit de Dragobete

Gabriel Iosa22 februarie 2017

Doi americani concertează la Lugoj într-un eveniment marca English Pub, de Ziua Îndrăgostiţilor

Gabriel Iosa9 februarie 2017

Primarul Boldea, în conflict cu angajaţii Muzeului de Istorie! “Au salarii între 15 şi 50 de milioane şi nu fac nimic”

Daniel Groza2 februarie 2017
muzeu Lugoj

Colecţiile Muzeului de Istorie şi Etnografie din Lugoj sunt în pericol. Clădirea a stat toată iarna fără căldură

Daniel Groza1 februarie 2017

[FOTO] Peste 100 de tineri au încins o horă la Lugoj în cinstea Unirii Principatelor Române

Gabriel Iosa24 ianuarie 2017
%d blogeri au apreciat: