Cultură

Amintirile lugojeanului care a luptat la Păuliș despre evenimentele de la 23 august 1944

Amintirile lugojeanului care a luptat la Păuliș despre evenimentele de la 23 august 1944

Autoliv

Propaganda comunistă a inoculat, în conștiința națiunii, data de 23 august 1944, ca moment  de eliberare de sub jugul fascist și întoarcerea armelor împotriva Germaniei naziste, alături de trupele sovietice eliberatoare. Adevărul este că la 23 august, 1944 România a capitulat necondiționat în fața Armatei Roșii, iar armistițiul a fost semnat abia pe 13 septembrie 1944, la Moscova.

În aceste condiții, rușii au tratat trupele române ca inamice iar statul român a fost obligat să plătească despăgubiri imense fratelui de la răsărit, care avea să instaureze cu tancul comunismul în Romania. Frământările acelor vremuri au rămas vii în amintirea celor care le-au trăit, stârnind și  astăzi emoție și regrete. La cei 93 de ani, profesorul Nicolae Streian, ultimul erou de la Păuliș, își deapănă amintirile:

Până acum ați tot cântat că vreți Ardealul, acum mergeți să-l luați!

“În vara anului 1944, aveam 20 de ani și eram elev  la Școala Militară de subofițeri de la Radna. Generalul Antonescu dăduse un ordin de mobilizare și instruire a tuturor tinerilor absolvenți de liceu ca să fim antrenați intensiv pentru război. În haosul creat  la data de 23 august am primit ordin să ocupăm o poziție din apropierea școlii, unde am stat o zi întreagă, apoi ne-am retras în unitate. La 11 septembrie, comandantul școlii, colonelul Alexandru Petrescu, ne-a ținut un discurs pe platou, după care ne-a ordonat: Până acum ați tot cântat că vreți Ardealul, acum mergeți să-l luați! O coloană formată din 1500 de tineri, echipată de război, s-a pus în mișcare spre Arad. La Păuliș am ocupat dispozitivul de luptă și  am așteptat botezul focului, fără frica morții. Lupta a fost crâncenă și a răpus multe vieți, chiar din prima zi. Pierderea camarazilor ne-a îndârjit și mai mult. O mână de oameni am rezistat eroic unei armate de 11 ori mai numeroasă. După câteva zile de infern, au sosit soldații ruși, și sub tirul katiușelor, dușmanul a fost zdrobit. Ulterior, aveam să aflăm că în tabăra inamică se aflau mulți români ardeleni, înrolați cu forța în armata hortistă“, povestește profesorul Nicolae Streian, din Lugoj, veteran de război.

Timp de 45 de ani, poporul muncitor, sub conducerea partidului unic, au sărbătorit cu fast, data de 23 August.  Astăzi, când adevărul istoric a ieșit la lumină, ultimii supraviețuitori ai acelor vremuri tulburi se întreabă dacă această dată trebuie considerată aniversare sau comemorare.

“Nu știu nici eu dacă data de 23 august o putem considera aniversare sau comemorare. La această întrebare ar trebui să răspundă istoricii. Eu sunt mândru că am făcut parte din această unitate militară care s-a jertfit pentru eliberarea țării. Noi am fost educați în spiritul patriotismului pur și al creștinismului. Faptul că după evenimentele din august s-a instalat comunismul, m-a întristat. Această nouă doctrină ne-a frânt aripile. Propaganda comunistă a trecut sub tăcere eroismul generației mele. Abia după ‘89 am fost recunoscuți ca veterani de război. Uneori, când particip la evenimente comemorative, înconjurat de soborul de preoți, alaiul de politicieni și ofițeri în ținute elegante de paradă, îmi aduc aminte de infernul de la Păuliș și le spun cu blândețe: Voi nu știți ce este războiul!“, își încheie tulburătoarea poveste, Nicolae Streian, ultimul erou de la Păuliș.

Clic pentru a adăuga un comentariu

Lasă un răspuns

Cultură

Mai multe în Cultură

Concurs pentru fotografii amatori din Lugoj. Cele mai bune 22 de lucrări vor fi expuse la English Pub

Cetateanul29 mai 2017

Programul rugilor de Rusalii, în satele din zona Lugojului

Cetateanul25 mai 2017

Silviu Oravitzan le scrie lugojenilor şi explică cum stau lucrurile cu donaţia sculpturii din Parcul Poştei

Cetateanul24 mai 2017

Alfabetizare cu forţa acum 200 de ani în Banat. Părinţii care-şi împiedicau copiii să frecventeze şcoala erau pedepsiţi

Cetateanul19 mai 2017

FOTO – Lugojenii sunt aşteptaţi la „Noaptea sinagogilor deschise”. Pot afla istoria şi tradiţiile comunităţii

Cetateanul18 mai 2017

Cum se schimbă sala de spectacole a Teatrului “Traian Grozavescu” din Lugoj. Ce lucrări se vor executa în această vară

Cetateanul16 mai 2017
muzeu Lugoj

Noaptea Muzeelor, marcată şi la Lugoj. Ce vor putea vedea cei care vor vizita muzeul lugojean

Cetateanul15 mai 2017

Seară vieneză la Lugoj. Treizeci de elevi pot să primească bilete gratis

Cetateanul13 mai 2017

140 de concurenţi din întreaga ţara se întâlnesc la Lugoj, la Concursul Internaţional de Interpretare Pianistică „Clara Peia”

Cetateanul11 mai 2017

Primarului nu-i plac costumele verzi, pe care şi le-au cumpărat dansatorii lugojeni. Le-a mai dat 40.000 de lei ca să-şi schimbe ţinuta

Cetateanul10 mai 2017

Teatrul Municipal ”Traian Grozăvescu” participă la Festivalul Naţional de teatru de la Roman

Cetateanul9 mai 2017

Începe la Timişoara, cea de-a XXXI-a sesiune Helion, cel mai important brand al literaturii SF din România

Cetateanul5 mai 2017
%d blogeri au apreciat: