Cultură

Amintirile lugojeanului care a luptat la Păuliș despre evenimentele de la 23 august 1944

Amintirile lugojeanului care a luptat la Păuliș despre evenimentele de la 23 august 1944

Cetateanul Lugoj

Propaganda comunistă a inoculat, în conștiința națiunii, data de 23 august 1944, ca moment  de eliberare de sub jugul fascist și întoarcerea armelor împotriva Germaniei naziste, alături de trupele sovietice eliberatoare. Adevărul este că la 23 august, 1944 România a capitulat necondiționat în fața Armatei Roșii, iar armistițiul a fost semnat abia pe 13 septembrie 1944, la Moscova.

În aceste condiții, rușii au tratat trupele române ca inamice iar statul român a fost obligat să plătească despăgubiri imense fratelui de la răsărit, care avea să instaureze cu tancul comunismul în Romania. Frământările acelor vremuri au rămas vii în amintirea celor care le-au trăit, stârnind și  astăzi emoție și regrete. La cei 93 de ani, profesorul Nicolae Streian, ultimul erou de la Păuliș, își deapănă amintirile:

Până acum ați tot cântat că vreți Ardealul, acum mergeți să-l luați!

“În vara anului 1944, aveam 20 de ani și eram elev  la Școala Militară de subofițeri de la Radna. Generalul Antonescu dăduse un ordin de mobilizare și instruire a tuturor tinerilor absolvenți de liceu ca să fim antrenați intensiv pentru război. În haosul creat  la data de 23 august am primit ordin să ocupăm o poziție din apropierea școlii, unde am stat o zi întreagă, apoi ne-am retras în unitate. La 11 septembrie, comandantul școlii, colonelul Alexandru Petrescu, ne-a ținut un discurs pe platou, după care ne-a ordonat: Până acum ați tot cântat că vreți Ardealul, acum mergeți să-l luați! O coloană formată din 1500 de tineri, echipată de război, s-a pus în mișcare spre Arad. La Păuliș am ocupat dispozitivul de luptă și  am așteptat botezul focului, fără frica morții. Lupta a fost crâncenă și a răpus multe vieți, chiar din prima zi. Pierderea camarazilor ne-a îndârjit și mai mult. O mână de oameni am rezistat eroic unei armate de 11 ori mai numeroasă. După câteva zile de infern, au sosit soldații ruși, și sub tirul katiușelor, dușmanul a fost zdrobit. Ulterior, aveam să aflăm că în tabăra inamică se aflau mulți români ardeleni, înrolați cu forța în armata hortistă“, povestește profesorul Nicolae Streian, din Lugoj, veteran de război.

Timp de 45 de ani, poporul muncitor, sub conducerea partidului unic, au sărbătorit cu fast, data de 23 August.  Astăzi, când adevărul istoric a ieșit la lumină, ultimii supraviețuitori ai acelor vremuri tulburi se întreabă dacă această dată trebuie considerată aniversare sau comemorare.

“Nu știu nici eu dacă data de 23 august o putem considera aniversare sau comemorare. La această întrebare ar trebui să răspundă istoricii. Eu sunt mândru că am făcut parte din această unitate militară care s-a jertfit pentru eliberarea țării. Noi am fost educați în spiritul patriotismului pur și al creștinismului. Faptul că după evenimentele din august s-a instalat comunismul, m-a întristat. Această nouă doctrină ne-a frânt aripile. Propaganda comunistă a trecut sub tăcere eroismul generației mele. Abia după ‘89 am fost recunoscuți ca veterani de război. Uneori, când particip la evenimente comemorative, înconjurat de soborul de preoți, alaiul de politicieni și ofițeri în ținute elegante de paradă, îmi aduc aminte de infernul de la Păuliș și le spun cu blândețe: Voi nu știți ce este războiul!“, își încheie tulburătoarea poveste, Nicolae Streian, ultimul erou de la Păuliș.

Clic pentru a adăuga un comentariu

Lasă un răspuns

Cultură

Mai multe în Cultură

Şcoala de Muzică din Lugoj a primit o pianină nouă din partea Clubului Rotary

Gabriel Iosa18 ianuarie 2017

E ziua lui Eminescu. Ce a făcut poetul, la Lugoj, în urmă cu aproape 150 de ani

Cetateanul15 ianuarie 2017

Invitaţie la teatru. Actorii lugojeni încep anul cu „Hangiţa”

Daniel Groza11 ianuarie 2017

Ucrainienii şi sârbii din zona Lugojului sărbătoresc Crăciunul

Daniel Groza6 ianuarie 2017

Biserica și credincioșii, deranjați de spectacolul rock de Revelion:“Din biserică se auzeau grohăiturile unora care cântau la festival”

Daniel Groza3 ianuarie 2017

Lugojul, cel mai slab spectacol de Revelion dintre oraşele din vestul ţării. Cântă o trupă anonimă din Ungaria

Daniel Groza28 decembrie 2016

Astăzi e Sfântul Ştefan. Ce tradiţii şi obiceiuri sunt în această zi

Cetateanul27 decembrie 2016

Mitropolitul Banatului vine la Lugoj să sărbătorească 250 de ani de existenţă a Bisericii “Adormirea Maicii Domnului”

Daniel Groza23 decembrie 2016

TEN TV are program special de Crăciun. Vezi ce emisiuni și filme difuzează

Cetateanul22 decembrie 2016

Făgetul dă clasă Lugojului! Un bulz de 30 de metri şi peste 150 de artişti cu ocazia Târgului de Crăciun

Gabriel Iosa14 decembrie 2016

Să arătăm că ne pasă! Concert caritabil la English Pub pentru copiii de la Centrul „Sf. Ioana Antida” din Lugoj

Iasmina Olariu14 decembrie 2016

Spectacol aniversar al Ansamblului “Lugojana”! 25 de ani de activitate festivalieră la Lugoj şi în întreaga lume

Gabriel Iosa14 decembrie 2016
%d blogeri au apreciat: