Concilierea în cadrul CSALB

Concilierea în cadrul CSALB va fi disponibilă din 2020 şi persoanelor juridice, dar numai pentru servicii de plată şi emitere de monedă electronică, a declarat, joi, Liviu Fenoghen, director Centrul de Soluţionare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB), în cadrul unei conferinţe de presă.

„Doar serviciile reglementate de către cele două legi, serviciile de plată şi de emitere de monedă electronică sunt problemele care pot să fie ridicate de către persoanele juridice în faţa conciliatorilor, care pot fi adresate CSALB. Adică este o suprapunere idem cu ceea ce puteau să facă şi consumatorii în sensul că nu vor putea, de exemplu, persoanele juridice să vină să-şi negocieze contractele de credit pe care le au încheiate cu băncile. Nu avem această competenţă, ci doar serviciile de plată sau cele referitoare la emiterea de monedă electronică. Este bine de făcut precizarea pentru că nu vrem să creăm false aşteptări şi este bine ca persoanele juridice, companiile, să fie informate din capul locului”, a spus Liviu Fenoghen.

El a explicat că persoanele juridice pot trimite cereri de conciliere folosind aceeaşi aplicaţie online disponibilă persoanelor fizice pe site-ul www.csalb.ro. Site-ul a fost adaptat în acest sens, dar rămân active şi celelalte metode de transmitere a cererilor (e-mail, poştă sau direct la sediul CSALB).

Potrivit reprezentanţilor CSALB, extinderea atribuţiilor este un efect al transpunerii în România a Directivei privind serviciile de plata/PSD2 şi a fost realizată prin adoptarea următoarelor legi: Legea nr.209/2019 privind serviciile de plată şi Legea nr.210/2019 privind activitatea de emitere de monedă electronică.

Astfel, ambele legi fac referire la CSALB atunci când reglementează care sunt posibilităţile de soluţionare a problemelor pe care le pot avea persoanele fizice şi juridice care accesează aceste servicii; ambele extind competenţa materială a CSALB şi în raport cu persoanele juridice care accesează serviciile reglementate de cele două legi.

De asemenea, trebuie menţionat că serviciile nu sunt gratuite pentru persoanele juridice, precum sunt pentru cele fizice. Taxa pentru soluţionarea litigiului prin conciliere în cadrul CSALB este în cuantum de 1.986 lei, taxa care se împarte în mod egal între cele două părţi: 993 lei pentru persoana juridică şi 993 de lei pentru instituţia financiar-bancară.

Sursa: News24.ro.

Comments (0)
Add Comment