Apple lansează laptopuri MacBook alimentate de propriile cipuri de calcul

0

Apple Inc AAPL.O a prezentat marți un notebook MacBook Air și alte device-uri cu primul său procesor central conceput intern pentru Mac, o mișcare care va lega computerele și iPhone-urile mai apropiate tehnologic.

Noul cip, numit M1, marchează o schimbare de la tehnologia Intel Corp INTC.O care a condus creierele electronice ale computerelor Mac de aproape 15 ani.

Este un avantaj pentru computerele Apple, care sunt umbrite de iPhone-ul companiei, dar totuși acumulează zeci de miliarde de dolari în vânzări pe an. Apple speră că dezvoltatorii vor crea acum familii de aplicații care funcționează atât pe computerele sale, cât și pe telefoane.

MacBook Air va începe de la 999 dolari, la fel ca predecesorul său, și va avea până la două ori durata de viață a bateriei, a spus Apple. M1 va alimenta, de asemenea, notebook-ul MacBook Pro, care începe de la 1299 USD și computerul Mac Mini de 699 USD, care vine fără monitor.

Noile produse vor fi disponibile începând cu săptămâna viitoare, au spus directorii.

Acțiunile Apple au crescut cu aproximativ 0,2% odată cu încheierea evenimentului. Patrick Moorhead, fondatorul Moor Insights & Strategy, a estimat că Apple va economisi între 150 și 200 USD pe cip în costuri, folosind propriile procesoare centrale.

„Nu am văzut că Apple a adăugat funcții scumpe”, a spus el. „Merg cu o marjă mult mai mare.”

EFICIENT ȘI RAPID

În iunie, Apple a declarat că va începe să echipeze Mac-urile cu propriile cipuri, bazându-se pe istoria sa de zece ani de proiectare a procesoarelor pentru iPhone-urile, iPad-urile și Apple Watch-urile sale.

Directorii Apple au declarat marți că M1 este destinat să fie eficient și rapid, pentru a îmbunătăți durata de viață a bateriei și că cea mai nouă versiune a sistemului de operare Apple a fost reglată pe procesor.

„Acest anunț subliniază cât de importante vor fi proiectele de procesor personalizate de înaltă performanță pentru a conduce următoarea generație de computere client”, a declarat Jon Carvill, vicepreședinte al Nuvia, o firmă de cipuri de centre de date fondată de foști directori Apple.

„Credem că o tendință similară se desfășoară și în viitorul centrului de date.”

Directorii Apple au formulat numeroase revendicări de performanță împotriva generațiilor anterioare de laptop-uri Mac și Windows, practic toate bazate pe cipuri Intel, deși Apple nu a denumit direct Intel.

„Credem că, computerele cu tehnologie Intel – precum cele bazate pe procesoare mobile Intel Core de a 11-a generație – oferă clienților globali cea mai bună experiență în domeniile pe care le apreciază cel mai mult, precum și cea mai deschisă platformă pentru dezvoltatori, atât astăzi, cât și în viitor”, Intel a declarat într-un comunicat.

Citeste continuarea Apple lansează laptopuri MacBook alimentate de propriile cipuri de calcul

Citește și