Asia accelerează lansarea vaccinului AstraZeneca pentru Covid, chiar dacă în Europa temerile sunt accentuate

0

Multe țări asiatice accelerează lansarea vaccinului împotriva COVID-19 al AstraZeneca după ce încrederea în siguranța sa a fost afectată, în urma unor rapoarte conform cărora vaccinarea cu acesta a fost legată de apariția de cheaguri de sânge rare în Europa, la începutul acestei luni.

După oprirea scurtă a utilizării sale, multe țări europene au reluat utilizarea dozelor în programele lor de vaccinare după ce o autoritate de reglementare regională a declarat că este sigur, în timp ce mai mulți lideri din mai multe țări iau vaccinul pentru a spori încrederea.

Lansarea AstraZeneca a fost printre primele și cele mai ieftine dintre vaccinurile COVID-19 care urmează să fie dezvoltate și lansate în volum și va fi principalul program de vaccinare în mare parte a țărilor în curs de dezvoltare.

Dar scurta sa suspendare a ridicat îngrijorarea că o încetinire a lansărilor de vaccinuri ar putea afecta lupta globală împotriva pandemiei, deoarece cazurile de coronavirus cresc în unele țări, copleșind sistemele de sănătate și afectează economiile.

„Tocmai am terminat de făcut injecția (AstraZeneca), nu există durere la locul injectării și nu există durere în corp”, a declarat reporterilor premierul taiwanez Su Tseng-chang, în timp ce insula a lansat luni campania de vaccinare.

Prim-ministrul thailandez a devenit, de asemenea, prima persoană din țară care a primit doza de vaccin AstraZeneca după ce lansarea acestuia a fost suspendată temporar din cauza problemelor de siguranță, în timp ce Indonezia a început să-l utilizeze luni, după ce l-a suspendat săptămâna trecută.

Dar agenția Indoneziană pentru Alimente și Medicamente a avertizat împotriva utilizării acesteia asupra persoanelor cu tulburări de coagulare a sângelui. Președintele sud-coreean Moon Jae-in, în vârstă de 68 de ani, intenționează să obțină vaccinul marți după ce guvernul a spus că ar putea fi folosit pentru persoanele în vârstă.

Premierul britanic Boris Johnson a primit vineri prima doză de vaccin AstraZeneca COVID-19, spunând că „nu simte nimic”.

Autoritatea de reglementare a Agenției Europene pentru Medicamente a declarat joi că vaccinul este eficient și nu este legat de o creștere a riscului general de formare a cheagurilor de sânge.

Cu toate acestea, un sondaj publicat luni a arătat că oamenii din șapte țări europene erau mai predispuși să vadă vaccinul ca fiind nesigur decât sigur. Multe țări asiatice se bazează puternic pe vaccinul AstraZeneca pentru a pune capăt pandemiei, deoarece doza este utilizată în programele de vaccinare din Australia, Coreea de Sud, Filipine, Vietnam, Thailanda și India. 

Sursa: News24.ro.

Citește și