Social

Atenție la căpușe! Sezonul de activitate intensă a insectelor este mai-iunie

Atenție la căpușe! Sezonul de activitate intensă a insectelor este mai-iunie

Autoliv

Medicii atrag atenția că sezonul de activitate intensă a căpușelor este în lunile mai-iunie și ne sfătuiesc să fim atenți atunci când ne petrecem timpul liber în parcuri sau păduri și, mai ales, să ne controlăm temeinic odată ajunși acasă.

„Avem căpușa adultă, care are o dimensiune ce-i permite a fi vizibilă cu ochiul liber, dar, din păcate, mușcătura nu doare și atunci se poate să treacă neobservată. De aceea, mai ales în cazul copiilor, după o ieșire la iarbă verde, înainte de băiță, este bine de verificat cu atenție zonele “ascunse”, mai ales că acestea sunt și preferate”, spune dr. Andreea Șerpe, medic specialist în cadrul Secției de Pediatrie a Spitalului Municipal ”Dr. Teodor Andrei” Lugoj.

Mușcăturile de căpușe nu sunt dureroase, însă aceste insecte sunt responsabile de apariția bolii Lyme, o boală infecțioasă deosebit de periculoasă, produsă de bacteria Borrelia. Medicii îi sfătuiesc pe cei care au fost mușcați de căpușă să se prezinte de urgență la o unitate medicală, unde insecta să fie îndepărtată de pe piele de către un specialist, evitându-se astfel expunerea la boli sau îndepărtarea greșită a căpușei, care duce la suprainfectare.

„A nu se încerca scoaterea căpușei la domiciliu. Eu recomand celor care se confruntă cu o astfel de problemă să se prezinte la camera de gardă și medicii vor știi ce să facă. Nu se recomandă a se administra antibiotice la domiciliu fără a fi prescrise de către medic”, a adăugat dr. Andreea Șerpe.

Ca să nu ajungeți la camera de gardă, mușcați de căpușă, medicii au câteva sfaturi. Purtaţi pantofi sau ghete închise, cămăşi cu mânecă lungă şi pantaloni lungi. Purtaţi haine de culori deschise şi textură mai deasă pentru a putea vedea uşor căpuşele. Dacă aveţi părul lung, ţineţi-l strâns sau acoperit cu o şapcă sau un batic, pentru a vă proteja şi mai mult. Spălaţi toate hainele după ce părăsiţi zonele infestate cu căpuşe, faceţi baie şi şamponaţi părul cu atenţie, pentru a elimina eventualele căpuşe pe care nu le-aţi văzut anterior.

Clic pentru a adăuga un comentariu

Lasă un răspuns

Social

Mai multe în Social

Cros caritabil pentru Spitalul din Lugoj. Tinerii de la Interact se implică în strângerea de fonduri

Cetateanul26 mai 2017

Întreruperi multe de curent săptămâna viitoare. În Timişoara, Lugoj şi alte localităţi din Timiş

Cetateanul26 mai 2017

„Poţi. Vrei. Dar faci?”, mesajul din acest an al Săptămânii Naţionale a Voluntariatului

Cetateanul26 mai 2017

O făgeţeancă este noul director executiv al DSP Timiş

Cetateanul24 mai 2017

Se strâng bani în bisericile din Timiş pentru premierea elevilor olimpici

Cetateanul23 mai 2017

Cum a ajuns Banatul “fruncea” în numărul de decese provocate de rujeolă

Daniel Dancea23 mai 2017

Un profesor din Banat predă istoria regiunii pe internet. A reuşit să adune într-un blog trecutul întregii zone

Cetateanul22 mai 2017

Un cetăţean care merita titlul de “Cetăţean de Onoare” a primit doar ”Cheia Oraşului”, pentru că politicienii lugojeni au orgolii

Cetateanul19 mai 2017

Pâinea de casă, celebră în două judeţe. E făcută doar din făină, apă şi drojdie, „fără alte prafuri”

Cetateanul19 mai 2017

Mii de vietăţi vor fi ucise şi în acest an din plăcere. Vezi ce animale vor fi vânate în Timiş

Cetateanul18 mai 2017

“Agentul mi-a zis: hai, marş de aici”. Supărat că a fost jignit, un şofer a pornit în urmărirea Poliţiei, pe autostradă: „Au fugit ca şobolanii”

Daniel Dancea17 mai 2017

Operaţiune în forţă a Poliţiei. În trei zile, 600 poliţişti au descoperit 55 de infracţiuni şi au aplicat amenzi de 350.000 de lei

Cetateanul15 mai 2017
%d blogeri au apreciat: