Băncile comerciale și de investiții cântăresc lucrul de acasă – noul normal sau o aberație?

0

Pe măsură ce industria financiară se pregătește pentru viața post-pandemică, băncile comerciale se mișcă rapid pentru a valorifica munca de acasă pentru a reduce costurile, în timp ce băncile de investiții sunt dornice să-i aducă pe comercianți și consilieri înapoi la birou.
HSBC și Lloyds scapă de până la 40% din spațiul lor de birouri ca o modalitate ușoară de a face economii atunci când profiturile băncilor au fost restrânse de pandemie.

Există însă îngrijorări că munca la distanță nu aduce beneficii tuturor. Personalul junior pierde oportunitățile de socializare și de învățare și există și riscuri că munca la domiciliu poate consolida inegalitatea de gen.

La băncile de investiții, unde orele lungi la birou erau normele pre-pandemice, șefii spun că vor ca majoritatea oamenilor să se întoarcă acolo unde îi pot vedea.

Cel mai mare creditor intern britanic Lloyds intenționează să-și micșoreze spațiul de birouri cu o cincime în termen de trei ani. Standard Chartered își va reduce o treime din spațiul său în termen de patru ani, în timp ce Metro Bank a declarat că va reduce aproximativ 40% și va folosi mai mult sucursalele.

„Am avut o perioadă în care lucrarea flexibilă a fost testată integral, cu aproximativ trei sferturi din oameni care nu au sediul în birouri, așa cum le numeam înainte, iar afacerea a avut un rezultat remarcabil de bun”, a declarat Andy Halford, director financiar standard.
Dar marile bănci de investiții adoptă o viziune diferită, David Solomon, director executiv al Goldman Sachs, nu crede că lucrul de la distanță are potențial.

„Nu este un nou normal. Este o aberație pe care o vom corecta cât mai curând posibil “, a declarat el miercuri la o conferință a Credit Suisse.

Directorul executiv al Barclays, Jes Staley, care anul trecut a declarat că a crezut că zilele a 7.000 de angajați care pătrundeau în sediul său din Canary Wharf nu sunt dispuse să se angajeze deocamdată la închideri mari de birouri.

Șeful Barclays a spus că banca nu are „niciun plan” pentru a face o mișcare imobiliară majoră, întrucât cel de-al treilea blocaj prelungit din Marea Britanie arăta tulburările de lucru de acasă.

Nick Fahy, CEO al creditorului online Cynergy Bank, a declarat că lucrul prin ecrane de multe ori nu poate concura. „S-ar putea să aveți un dezacord cu privire la acest lucru, acela sau altul, dar, de fapt, la aparatul de cafea sau la un pahar de vin sau un pic de prânz, problemele pot fi rezolvate.”
Unele bănci au acționat rapid, deoarece sunt obișnuite să flexeze forța de muncă în conformitate cu ciclurile economice, în special în băncile de investiții, a declarat directorul Oliver Wyman, Jessica Marlborough.

Dar unii așteaptă analiza schimbărilor de productivitate a personalului înainte de a lua decizii finale, în timp ce alții au considerat că personalul junior ar putea prefera să meargă în birouri, a spus ea.

Băncile sunt, de asemenea, îngrijorate că femeile ar putea pierde din trecerea la munca la distanță.

„Am crezut că pandemia va avea un nivel mai mare pentru femei. Dar, de fapt, ceea ce începem să vedem este că e extrem de dificil să facem femeile să-și mute locurile de muncă într-o pandemie ”, a spus Marlborough.

„Băncile făceau progrese în angajarea unei forțe de muncă mai echilibrate în ceea ce privește genul și alte valori, dar de fapt se luptă acum (așa cum descoperă băncile), ele (femeile) sunt mai puțin susceptibile să caute un nou loc de muncă.”

Liderii sindicali au declarat că o parte din motiv este că unele femei jonglează cu mai multe responsabilități de îngrijire a copiilor în timpul pandemiei.
Dominic Hook, ofițer național pentru sindicatul britanic Unite, a declarat că băncile trebuie să se asigure că lucrul de acasă este voluntar, utilizarea instrumentelor de supraveghere este limitată, iar angajatorii respectă orele programului de lucru, astfel încât munca să nu se reverse seara și în weekenduri.

“Preocuparea noastră este că nu va fi de fapt o alegere și că băncile vor presiona personalul să lucreze de acasă”, a spus Hook.

Există, de asemenea, îngrijorări că munca hibridă va favoriza angajații care vizitează biroul mai regulat, deoarece pot petrece mai mult timp fizic cu colegii și managerii, a spus Richard Benson, director general la Accenture Interactive.

Personalul cel mai probabil să se întoarcă la birou sunt comercianții, au spus directorii băncii, în timp ce funcțiile de back-office precum finanțele, gestionarea riscurilor și IT vor petrece mai mult timp lucrând de la distanță.

În Germania, Deutsche Bank a declarat că a fost o provocare să adapteze spațiile de birouri la domiciliu pentru comercianți și se aștepta că mulți vor dori să revină, dar nu toți.

„Vom acorda mai multă atenție circumstanțelor personale de acasă. Dealerii au și copii sau părinți care au nevoie de îngrijire. Am devenit mai sensibili ”, a declarat Kristian Snellman, șeful transformării bancare de investiții a Deutsche Bank pentru Germania și EMEA.
Tendința de a renunța la birouri a precedat pandemia, deoarece multe bănci au făcut reduceri după criza financiară 2007-2009. Unii au făcut deja mișcări ca urmare a pandemiei, cum ar fi NatWest, care și-a închis centrul tehnologic din nordul Londrei vara trecută.

Birourile reținute sunt în curs de remodelare, cu birourile îndepărtate pentru a face loc colaborării și a spăla spații, cum ar fi zone de cafea, grădini și biblioteci, a declarat consultanța imobiliară Arcadis.

„Nu este vorba doar de adăugarea unei mese de ping-pong și fotbal de masă și speranța că va funcționa, ci despre asigurarea faptului că oamenii au timp de relaxare”, a spus Sarah-Jane Osborne, șefa peisajului de lucru la Arcadis.

David Duffy, CEO Virgin Money, a declarat că banca se numără printre cei care intenționează să elimine birourile.

„Lumea populațiilor pe scară largă care se întorc într-o clădire înaltă de zgârie-nori pentru a intra și a-și trimite e-mailul în birou nu are niciun sens”, a spus el.

Citeste continuarea aici: Băncile comerciale și de investiții cântăresc lucrul de acasă – noul normal sau o aberație?

Citește și