Baton alimentar inventat la Cluj

0

 O echipă de cercetători clujeni a inventat un baton alimentar bazat pe fibrele aruncate în timpul producției de suc de fructe și ulei vegetal, care contribuie la reducerea și la prevenirea cazurilor de diabet, boli cardiovasculare sau obezitate.

Coordonatorul echipei de cercetători, Peter Hantz, a declarat, într-o conferință de presă, că produsul a câștigat recent locul 3 la un concurs internațional care a avut loc la Riga, în Letonia, organizat de Institutul European de Inovație și Tehnologie (EIT).

„Am participat la Riga la concursul organizat de Institutul European de Inovare și Tehnologie (EIT) cu un produs inovativ, pe care l-am inventat împreună cu echipa mea, fiind recompensați cu locul 3. Am fost singura echipă din Europa Centrală și de Est care a participat. Produsul nostru este un baton alimentar bazat pe fibrele aruncate în timpul producției de suc de fructe și ulei vegetal, compoziția fiind din măr și morcov, plus cânepă și coajă de ovăz, la care se adaugă spanac, sfeclă sau mix de condimente, astfel că rezultă mai multe tipuri. Batonul contribuie la reducerea cazurilor de diabet, boli cardiovasculare, obezitate și la prevenirea apariției unor boli”, a spus Hantz.

Acesta a povestit că ideea realizării batonului i-a venit vara trecută, când, aflându-se într-un mall din Cluj-Napoca, a văzut cum se aruncă pulpa de la sucurile de fructe și s-a gândit la o soluție prin care aceste resturi, bogate în fibre, pot fi valorificate.

„Am un doctorat în fizică, iar teza mea a avut ca temă știința coloizilor, astfel că am pus în practică ceea ce am învățat, având și ajutorul unui profesor din Paris, fondator al gastronomiei moleculare. Un factor cheie în menținerea sănătății noastre este microbiota intestinală. În intestin trăiesc miliarde de bacterii care sunt benefice și produc substanțe bune, având o relație strânsă cu sistemul imunitar, dar dacă această relație e distrusă, apar bolile, printre care diabetul zaharat, obezitate, boli gastroenterologice, cardiovasculare și cancer. Europenii consumă jumătate din cantitatea de fibre necesară, aceasta fiind cauza pentru care a crescut numărul cazurilor de astfel de boli, în condițiile în care fibrele din fructe și uleiuri vegetale sunt aruncate”, a explicat cercetătorul clujean.

Timea Novak, membră a echipei de cercetători, a precizat că un astfel de baton alimentar are un conținut ridicat de fibre și scăzut de zahăr.

Noul baton dezvoltat de Peter Hantz, Timea Novak și István Benedek va fi produs într-un atelier din Cluj-Napoca începând cu anul viitor și va fi vândut întâi în zona Clujului și în orașe din Transilvania, dar și la Viena și Budapesta.

Echipa de cercetători clujeni își propune să realizeze și farfurii din pulpă de mere cu adaos natural care se pot consuma și sunt biodegradabile, dar și dulceață de polen de albine de floarea soarelui, salcie sau lichior din polen de floarea soarelui și din polen de salcie.

 

Sursa: News24.ro.

Citește și