Bode: Pachetul Mobilitate I va avea un impact sever asupra transportatorilor români, a economiei naţionale şi europene şi a climei

0

Pachetul legislativ Mobilitate I va avea un impact sever asupra transportatorilor români, a economiei naţionale şi europene şi a climei, din perspectiva emisiilor de CO2 din transportul rutier, consideră ministrul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, Lucian Bode.

„În forma actuală, prevederile acestui Pachet de iniţiative Mobilitate I vor avea un impact sever asupra transportatorilor români, a economiei naţionale şi europene şi a climei, din perspectiva emisiilor de CO2 din transportul rutier. Sunt aspecte ce nu sunt corect reglementate, astfel încât Pachetul Mobilitate I să prevadă măsuri echitabile tuturor transportatorilor din Europa. Trebuie accentuată nevoia de unitate pe piaţa europeană şi nu de diviziune între statele periferice din punct de vedere geografic şi cele din centrul Europei”, afirmă ministrul Transporturilor într-un comunicat remis joi AGERPRES.

Potrivit acestuia, noile reglementări ar trebui să respecte libertăţile fundamentale pe care se întemeiază Uniunea Europeană şi piaţa unică, dar şi obiectivele principale pentru domeniul transporturilor rutiere, precum asigurarea siguranţei şi securităţii rutiere, dar şi a mărfurilor şi a celor implicaţi în acest sector, îmbunătăţirea condiţiilor de lucru pentru conducătorii auto, reducerea emisiilor din transportul rutier, asigurarea cadrului legislativ pentru concurenţă loială în transporturi, reducerea birocraţiei, eficientizarea controlului, creşterea gradului de digitalizare în transporturi.

„Suntem dezamăgiţi, pentru că în locul acestor obiective, atinse doar parţial, se prefigurează o distorsionare a principiilor de funcţionare a Uniunii Europene, disfuncţionalităţi în lanţurile de aprovizionare europene, fragmentarea pieţei transporturilor şi creşterea netă a emisiilor din transporturi”, a subliniat Lucian Bode.

Pachetul legislativ Mobilitate I s-a aflat, pe durata mandatului Preşedinţiei finlandeze a Consiliului UE, în faza de negociere în cadrul trialogurilor între Consiliul Uniunii Europene, Parlamentul European şi Comisia Europeană, încercându-se obţinerea unui acord final pe acest dosar. De la începutul negocierilor şi până în prezent, poziţia României pe acest pachet legislativ a urmărit protejarea intereselor transportatorilor români pe piaţa transporturilor rutiere din Uniunea Europeană şi identificarea unor soluţii echilibrate şi echitabile în cadrul negocierilor, arată comunicatul citat.

Astfel, România susţine că modificările legislaţiei ar trebui să vizeze soluţionarea problemelor identificate prin stabilirea unor reguli clare, simple, coerente, care să permită o aplicare eficientă, unitară şi nediscriminatorie în Satele Membre şi să respecte principiile subsidiarităţii şi proporţionalităţii, drepturile fundamentale la liberă circulaţie a persoanelor, bunurilor şi serviciilor şi să contribuie la îmbunătăţirea funcţionării Pieţei Unice, nu să determine o fragmentare a acesteia.

„Noile reguli ar trebui să asigure deschiderea treptată a pieţei, nu să introducă bariere suplimentare de acces la piaţă, să nu conducă la creşterea nejustificată a sarcinilor administrative şi financiare pentru întreprinderi şi autorităţile de control. România a susţinut necesitatea unor dezbateri suplimentare pe marginea aspectelor sensibile din pachet şi eliminarea tuturor incertitudinilor tehnice şi juridice legate de aplicarea noilor reguli. În aceste condiţii, România a exprimat rezerva negativă faţă de acordarea mandatului de negociere pentru Preşedinţia finlandeză, pentru trialogul din 11 decembrie 2019 cu Parlamentul European şi Comisia Europeană”, se mai arată în comunicatul MT.

Sursa: Financiarul.ro.

Citește și