Cetateanul Lugoj

Actualitate

Bonul pentru bacşiş a ajuns la Lugoj! Ce spun patronii despre legea care reglementează ciubucul

Bonul pentru bacşiş a ajuns la Lugoj! Ce spun patronii despre legea care reglementează ciubucul

Cetateanul Lugoj

Patronii de restaurante, cofetării, baruri, hoteluri, taximetriştii şi alte categorii de comercianţi din Lugoj şi de pe tot teritoriul ţării au primit directivă strictă din partea ANAF-ului, majoritatea dintre ei oferind deja bonul fiscal pe bacşiş. Astfel, fiecare client care doreşte să-şi arate respectul şi consideraţia faţă de serviciile localului, de cum a fost tratat sau, în cazul taximetriştilor, de cât de repede şi în siguranţă a ajuns la locul de destinaţie, va primi la plata unui bacşiş un bon separat faţă de cel pe care este trecută nota de plată.

Bonul pentru bacşiş a ajuns şi la Lugoj, în mai toate restaurantele din oraş. De asemenea, taximetriştii sunt şi ei nevoiţi să dea bon, dacă pasagerul este cu dare de mână şi lasă o sumă rotundă la părăsirea maşinii. Firmele stabilesc, printr-un regulament de ordine interioară, dacă veniturile provenite din încasarea bacşişului rămân la dispoziţia lor sau constituie o sursă de alte venituri care se distribuie salariaţilor.

Patronii lugojeni de restaurante sunt de acord cu impozitarea bacşişului, dar cred că prin toate aceste noi reglementări, finanţele mai au puţin până să ajungă în extrema opusă, aceea de a descuraja populaţia în a mai deschide firme şi a aduce astfel bani la bugetul de stat.

„Suntem stresaţi, nu atât pentru noua lege cu bonul pe bacşiş, dar mai mult pentru controale, de prea multe chichiţe mici pentru lucruri mărunte. Stresul devine tot mai mare, dar asta este, dacă trebuie să ne conformăm acestor legi, aşa facem. Angajaţii spun că cere lumea bon în principiu, cu bacşişul este recent, dar nu sunt probleme deocamdată, aşteptăm şi noile controale. Nu cred că e lumea prea încântată de noile reguli, mai ales micii comercianţi. Se descurajează, cred eu, deschiderea de noi firme şi asta nu este un lucru bun”, a declarat pentru Cetăţeanul Cristi Alexandru, patronul localului Ariandree din Lugoj.

Taximetriştii sunt revoltaţi de-a dreptul de noul sistem de legiferare a bacşişului. Unii glumesc pe seama noii reglementări, spunând că în general clienţii nu lasă bacşiş la curse, ci… primesc de la taximetrişti.

„Bon pe bacşiş? Păi cine mai dă bacşiş în ziua de azi? Noi le dăm bacşiş clienţilor, lumea nu are bani, nu am mai primit bacşiş de nu mai ştiu când. Nu cere lumea bon pe bacşiş că nu lasă nimeni bacşiş, dacă îmi lasă omul 30 de bani mai bine îl refuz, cât cheltui eu să fac foaia aia şi aşa mai departe? Bacşiş nu se mai dă de mult”, a declarat un taximetrist din Lugoj.

Potrivit Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, impozitarea propusă vizează taxarea bacşişului ca profit al operatorului economic în cazul în care acesta nu se distribuie salariaţilor, respectiv cu 16% pe profit sau 3% pe venit în cazul microîntreprinderilor, bacşişul nefiind cuprins în sfera TVA. Dacă se decide repartizarea către salariaţi, se impozitează veniturile angajatului din alte surse cu 16%, prin reţinere la sursă, iar sumele suplimentare nu sunt cuprinse în baza de impozitare a contribuţiilor sociale şi a contribuţiilor sociale de sănătate.

La ora începerii programului de lucru, banii personali deţinuţi de angajaţii firmei care îşi desfăşoară activitatea în unitatea de vânzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor, sunt înregistraţi într-un registru de bani personali, special întocmit în acest sens. Orice sumă de bani înregistrată în plus faţă de suma înregistrată la ora începerii programului de lucru nu reprezintă sumă justificată prin registrul de bani personali.

Vezi comentarii (1)

1 Comment

 1. victor L

  11 mai 2015 at 17:32

  Una mare porcheria.
  – fac cumparaturi si la cassa ar trebui sa-mi dea rest 20-30 de bani; renunt sa-i iau. Cum vor fi inregistrati? rest sau bacsis?
  – cuprins de sete, am intrat azi pe o tersa „o halba, va rog!” A costat 2,70 lei (am ramas surprins). I-am dat fetei 3 lei si i-am facut semna sa nu mai caute „metalul”, ca mi-e frica de traznete 😛
  – la frizerie, intr-adevar, las 2 lei bacsis. Urmeaza ca peste o saptamina-doua, sa ma tund. Sa mai las au ba? caci nu imi convine ca din banii mei, ipozitati odata, sa mai ia Statul o parte.
  Iar nivelul salarizarii noastre e atit de mare incit ne permitem sa dam si Statului un bacsis 😛

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe în Actualitate

grand-corso

Patronii din Lugoj investesc în terase încălzite pentru la iarnă, dedicate fumătorilor şi celor care vor să bea o cafea printre nămeţi

Gabriel Iosa24 octombrie 2016
politia noaptea foto lugojinfo

Rupt de beat, la plimbare cu maşina pe străzile din Lugoj! Cât a băut un lugojean înainte de a se urca la volan

Gabriel Iosa24 octombrie 2016
casa-de-pensii-timis

Haos la Casele de Pensii Lugoj şi Timişoara, din cauza unui server căzut! Cozile dau pe afară din sedii, pensionarii sunt revoltaţi

Gabriel Iosa24 octombrie 2016
concurs-dovleci-lugoj

La Lugoj se caută cel mai frumos dovleac! Cum participi la prima ediţie Miss Dovleac Lugoj

Gabriel Iosa24 octombrie 2016
petrica-miulescu-irimica-si-nicoleta-sarbu

Rugi de Sf. Dumitru în două localități din zona Lugoj-Făget

Iasmina Olariu21 octombrie 2016
traian-tataru-politia-lugoj

EXCLUSIV! Noul şef al Poliţiei Lugoj crede că legea e singura soluție pentru problemele create de romi

Gabriel Iosa21 octombrie 2016
ioan-ambrus-nicolae-robu-claudiu-buciu01

Noul președinte al PNL Lugoj, Claudiu Buciu, prezentat oficial: „Dacă nu obțin la parlamentare un vot peste PSD, demisionez”

Daniel Dancea20 octombrie 2016
expozitie-pasari-6

Cele mai frumoase exemplare de păsări exotice și porumbei, într-o expoziție la Lugoj

Iasmina Olariu20 octombrie 2016
marc-andre-cornu

Teste la prima linie de producţie de la fabrica elvețiană de biscuiţi din Mănăștiur

Gabriel Iosa20 octombrie 2016
carrefour-2-lugoj-elis-centru-foto-cetateanul-1

Carrefour deschide al doilea magazin la Lugoj

Gabriel Iosa20 octombrie 2016
curatenie toamna

Curățenie de toamnă în toate cartierele. Vezi unde și când vor ajunge mașinile de salubritate

Cetateanul19 octombrie 2016
dacian-ciolos

Orgoliile dintr-un sat de lângă Lugoj au ajuns pe masa lui Dacian Cioloș. Punctul de vedere al premierului

Cetateanul19 octombrie 2016