Actualitate

Bonul pentru bacşiş a ajuns la Lugoj! Ce spun patronii despre legea care reglementează ciubucul

Bonul pentru bacşiş a ajuns la Lugoj! Ce spun patronii despre legea care reglementează ciubucul

Cetateanul Lugoj

Patronii de restaurante, cofetării, baruri, hoteluri, taximetriştii şi alte categorii de comercianţi din Lugoj şi de pe tot teritoriul ţării au primit directivă strictă din partea ANAF-ului, majoritatea dintre ei oferind deja bonul fiscal pe bacşiş. Astfel, fiecare client care doreşte să-şi arate respectul şi consideraţia faţă de serviciile localului, de cum a fost tratat sau, în cazul taximetriştilor, de cât de repede şi în siguranţă a ajuns la locul de destinaţie, va primi la plata unui bacşiş un bon separat faţă de cel pe care este trecută nota de plată.

Bonul pentru bacşiş a ajuns şi la Lugoj, în mai toate restaurantele din oraş. De asemenea, taximetriştii sunt şi ei nevoiţi să dea bon, dacă pasagerul este cu dare de mână şi lasă o sumă rotundă la părăsirea maşinii. Firmele stabilesc, printr-un regulament de ordine interioară, dacă veniturile provenite din încasarea bacşişului rămân la dispoziţia lor sau constituie o sursă de alte venituri care se distribuie salariaţilor.

Patronii lugojeni de restaurante sunt de acord cu impozitarea bacşişului, dar cred că prin toate aceste noi reglementări, finanţele mai au puţin până să ajungă în extrema opusă, aceea de a descuraja populaţia în a mai deschide firme şi a aduce astfel bani la bugetul de stat.

„Suntem stresaţi, nu atât pentru noua lege cu bonul pe bacşiş, dar mai mult pentru controale, de prea multe chichiţe mici pentru lucruri mărunte. Stresul devine tot mai mare, dar asta este, dacă trebuie să ne conformăm acestor legi, aşa facem. Angajaţii spun că cere lumea bon în principiu, cu bacşişul este recent, dar nu sunt probleme deocamdată, aşteptăm şi noile controale. Nu cred că e lumea prea încântată de noile reguli, mai ales micii comercianţi. Se descurajează, cred eu, deschiderea de noi firme şi asta nu este un lucru bun”, a declarat pentru Cetăţeanul Cristi Alexandru, patronul localului Ariandree din Lugoj.

Taximetriştii sunt revoltaţi de-a dreptul de noul sistem de legiferare a bacşişului. Unii glumesc pe seama noii reglementări, spunând că în general clienţii nu lasă bacşiş la curse, ci… primesc de la taximetrişti.

„Bon pe bacşiş? Păi cine mai dă bacşiş în ziua de azi? Noi le dăm bacşiş clienţilor, lumea nu are bani, nu am mai primit bacşiş de nu mai ştiu când. Nu cere lumea bon pe bacşiş că nu lasă nimeni bacşiş, dacă îmi lasă omul 30 de bani mai bine îl refuz, cât cheltui eu să fac foaia aia şi aşa mai departe? Bacşiş nu se mai dă de mult”, a declarat un taximetrist din Lugoj.

Potrivit Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, impozitarea propusă vizează taxarea bacşişului ca profit al operatorului economic în cazul în care acesta nu se distribuie salariaţilor, respectiv cu 16% pe profit sau 3% pe venit în cazul microîntreprinderilor, bacşişul nefiind cuprins în sfera TVA. Dacă se decide repartizarea către salariaţi, se impozitează veniturile angajatului din alte surse cu 16%, prin reţinere la sursă, iar sumele suplimentare nu sunt cuprinse în baza de impozitare a contribuţiilor sociale şi a contribuţiilor sociale de sănătate.

La ora începerii programului de lucru, banii personali deţinuţi de angajaţii firmei care îşi desfăşoară activitatea în unitatea de vânzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor, sunt înregistraţi într-un registru de bani personali, special întocmit în acest sens. Orice sumă de bani înregistrată în plus faţă de suma înregistrată la ora începerii programului de lucru nu reprezintă sumă justificată prin registrul de bani personali.

Vezi comentarii (1)

1 Comment

 1. victor L

  11 mai 2015 at 17:32

  Una mare porcheria.
  – fac cumparaturi si la cassa ar trebui sa-mi dea rest 20-30 de bani; renunt sa-i iau. Cum vor fi inregistrati? rest sau bacsis?
  – cuprins de sete, am intrat azi pe o tersa „o halba, va rog!” A costat 2,70 lei (am ramas surprins). I-am dat fetei 3 lei si i-am facut semna sa nu mai caute „metalul”, ca mi-e frica de traznete 😛
  – la frizerie, intr-adevar, las 2 lei bacsis. Urmeaza ca peste o saptamina-doua, sa ma tund. Sa mai las au ba? caci nu imi convine ca din banii mei, ipozitati odata, sa mai ia Statul o parte.
  Iar nivelul salarizarii noastre e atit de mare incit ne permitem sa dam si Statului un bacsis 😛

Lasă un răspuns

Mai multe în Actualitate

Mascaţii au descins la Lugoj şi în alte locaţii din Timiş şi Caraş-Severin, la contrabandiştii de ţigarete

Gabriel Iosa20 ianuarie 2017

Pentru ce au fost amendaţi 81 de şoferi la Lugoj în ultimele patru zile

Gabriel Iosa20 ianuarie 2017

Un lugojean şi-a făcut praf BMW-ul într-o curbă celebră din Arad

Gabriel Iosa20 ianuarie 2017

[FOTO] Armata, cadre didactice şi elevi din Lugoj, la un simpozion dedicat Micii Uniri

Gabriel Iosa19 ianuarie 2017
accedent tren lugoj

O persoană a murit călcată de tren la ieşirea din Lugoj spre Caransebeş

Gabriel Iosa19 ianuarie 2017

Călin Dobra convocă Autoritatea Teritorială de Ordine Publică a judeţului, după incidentul armat de la Timişoara

Cetateanul19 ianuarie 2017

Un lugojean a mers în SUA pentru ceremonia de învestire a lui Donald Trump

Daniel Dancea19 ianuarie 2017

Primăria Lugoj pregătește inventarul clădirilor pentru care trebuie să crească impozitele până la cinci ori

Daniel Dancea18 ianuarie 2017

UPDATE! Mascaţii au găsit bunurile furate de lugojeanul de 17 ani internat la centrul de la Buziaş

Gabriel Iosa18 ianuarie 2017

Mascaţii au descins la Lugoj în această dimineaţă! Ce caută lucrătorii Serviciului de Acţiuni Speciale

Gabriel Iosa18 ianuarie 2017

Trei zile grele pentru șoferii care circulă pe ruta Lugoj – Deva

Daniel Dancea17 ianuarie 2017

Formula 1 pe autostrada Lugoj-Timişoara! Viteză record înregistrată de aparatul radar

Gabriel Iosa17 ianuarie 2017
%d blogeri au apreciat: