BP pariază pe tranzacționarea energiei pentru a finanța schimbarea strategiei după un an tumultuos

0

Armata comercială a BP a câștigat aproape 4 miliarde de dolari în 2020, potrivit unei copii a unei prezentări interne a BP văzută de Reuters, aproape egalând profitul record din tranzacționare în 2019, în ciuda prăbușirii cererii de petrol cauzată de pandemie.
Veniturile din tranzacționare pentru companii majore precum BP și rivalul Royal Dutch / Shell i-au protejat de impactul total al celei mai grave recesiuni care a lovit industria energetică modernă, contribuind la finanțarea schimbării lor către un nou model de afaceri într-o economie cu emisii reduse de carbon.

Chiar și cu câștigurile din tranzacționare aproape record, BP a înregistrat o pierdere de 20,3 miliarde de dolari cu scăderi în 2020 și o pierdere de 5,7 miliarde de dolari fără scăderi, scufundându-se în roșu pentru prima dată într-un deceniu.

BP, care nu dezvăluie public veniturile din partea sa de tranzacționare, nu ar confirma conținutul prezentării văzute de Reuters și a refuzat să comenteze acest articol.

BP și Shell se bazează pe fluxul de numerar din tranzacționare pentru a-i sprijini prin tranziția lor și pentru a genera profit pe măsură ce se concentrează pe piețele regenerabile și de energie electrică și devin mai puțin dependenți de combustibilii fosili.

BP a promis oficial că va reduce producția de petrol și gaze, în timp ce Shell spune că producția sa de petrol a atins un nivel maxim. Ambii spun că își extind tranzacțiile și câștigă încă miliarde de dolari pe an mutând petrol și gaze în întreaga lume.

BP intenționează să extindă tranzacționarea energiei electrice și a surselor regenerabile de energie, însă multe dintre aceste piețe sunt extrem de reglementate și este puțin probabil să ofere aceleași marje de profit ca petrolul și gazul.
Una dintre cele mai mari piese de tranzacționare din 2020 a fost stocarea petrolului în timpul recesiunii, cumpărarea acestuia la prețuri mici și vânzarea acestuia mai târziu, când prețurile s-au recuperat.

A fost un joc relativ simplu, cu un risc minim, deoarece piața futures pe petrol a permis comercianților cu acces la spații mari de stocare să blocheze profiturile viitoare prin acoperire.

BP a câștigat în jur de 1,7 miliarde de dolari doar pentru această strategie în al doilea trimestru al anului 2020, potrivit prezentării.

A realizat câștiguri mai mici, dar constante în primul și al treilea trimestru, în timp ce a generat doar aproximativ 250 de milioane de dolari în al patrulea trimestru al anului 2020, după ce a pariat pe prețurile scăzute ale gazelor care au crescut în schimb, potrivit prezentării.
Rezultatul BP din 2020 a arătat impactul mare pe care îl poate avea tranzacționarea cu petrol și gaze asupra performanței.

Directorul financiar BP, Murray Auchincloss, le-a spus analiștilor în august, în rezultatele trimestrului al doilea, că a existat o „contribuție excepțional de puternică din partea tranzacțiilor cu petrol”.

Anul trecut, a fost unul dintre cele mai volatile pentru petrol, care este în general bun pentru tranzacționare. Volatilitatea va deveni probabil o caracteristică mai proeminentă a ceea ce este o tranziție inegală la energie regenerabilă la nivel mondial.

Este probabil ca tranzacționarea să ofere un tampon financiar înainte ca investițiile în surse regenerabile să înceapă să dea roade.

„Credem că puterea de integrare din partea organizației noastre comerciale este extrem de bună”, a spus Auchincloss în august, adăugând că BP ar putea asigura rentabilitatea investiției în „două cifre” cu tranzacționarea integrată a petrolului, a energiei, a gazelor naturale și a energiei solare.

Majoritatea petrolierelor nu dezvăluie nicio cifră pentru performanțele diviziilor lor de tranzacționare, iar cifrele apar o dată la câțiva ani prin rapoarte interne.

Fără contribuții de la tranzacționare anul trecut, rezultatele BP ar fi arătat mai sumbre.
BP a înregistrat o pierdere netă a costului de înlocuire de 18,1 miliarde de dolari în 2020, în scădere față de un profit de 3,5 miliarde de dolari în 2019, din cauza reducerii masive din cauza prețurilor scăzute la petrol.

Fără scăderi, pierderea costurilor de înlocuire subiacente înainte de impozitare a fost de 5,7 miliarde USD, din care divizia de producție a BP a generat o pierdere de 5 miliarde USD și a rafinat un profit de 3,1 miliarde USD.

În structura BP, tranzacționarea cu petrol aparține diviziei de rafinare, în timp ce tranzacționarea cu gaze se află în producție.

Prezentarea internă văzută de Reuters a combinat rezultatele tranzacționării cu petrol și gaze sub o umbrelă sub formă de aprovizionare și tranzacționare integrate (IST).

Anul trecut, IST a realizat aproape 4 miliarde de dolari din profitul operațional al costului de înlocuire (RCOP), o sumă aproape record față de puțin peste 4 miliarde de dolari din 2019, potrivit unei prezentări văzută de Reuters.

RCOP exclude taxele și modificările valorii stocurilor și este cea mai apropiată valoare de costul de înlocuire care rezultă înainte de impozitare. BP a refuzat să furnizeze valori RCOP la nivelul întregii companii.

Sursa: Financiarul.ro

Citește și