Actualitate

Bunea Mică, satul care renaște în fiecare an pentru o zi

Bunea Mică, satul care renaște în fiecare an pentru o zi

Autoliv

Zeci de persoane au  participat la cea de-a XXII-a ediție a „Zilei comemorative a localității Bunea Mică”. Oaspeți din Ungaria, descendenți ai familiilor care în urmă cu 150 de ani părăseau regiunea Szegeszard, foști locuitori ai satului, primarul orașului Făget și primarul comunei Dumbrava, reprezentanți ai bisericii ortodoxe și protestante și locuitori ai localităților învecinate au participat, sâmbătă, în număr mare la acest eveniment.

„Ne aflăm la a XXII-a ediție a comemorării localității Bunea Mică și dorim ca acest eveniment să devină o tradiție. Vom transmite și generațiilor viitoare importanța cunoașterii trecutului și a respectului față de strămoși. Și eu am rădăcinile în această localitate deoarece unul din părinții mei este originar din Bunea Mică. Am multe amintiri din copilărie legate de aceste locuri. Organizarea unui astfel de eveniment necesită o implicare intensă, fiind o muncă istovitoare de aproape două săptămâni, dar trebuie să recunosc că o fac cu mare plăcere”, declară Ioan Ihasz, primarul comunei Dumbrava.

Localitatea Bunea Mică încă mai figurează pe harta judeţului Timiş, cu toate că în ea nu mai există niciun locuitor. Satul a fost înfiinţat în anul 1871 prin colonizarea cu circa 40 de familii de maghiari aduşi de la Szegeszard, din sud-estul Ungariei. După instaurarea comunismului, maghiarii din Bunea Mică au început să migreze spre Făget și Dumbrava. Ultimii locuitori ai satului au decedat la începutul anilor ’80, dar în fiecare an, la 14 august, foștii locuitori  sau descendenții acestora se întâlnesc pe vechea vatră a satului, comemorând  existența localității.

Primăria orașului Făget, în colaborare cu cea a comunei Dumbrava participă efectiv la organizarea acestui eveniment, dovedind încă odată buna înțelegere dintre români și maghiari în această parte a țării.

„Implicarea Primăriei din Făget în acest eveniment este o datorie de onoare care dovedește buna înțelegere dintre etnii. Și în viitor vom participa la acest eveniment, îl vom sprijini și chiar dezvolta”, a spus Marcel Avram, primarul orașului Făget.

Întâlnirea a luat sfârșit cu un tradițional gulaș unguresc gătit de bucătari din Ungaria.

Clic pentru a adăuga un comentariu

Lasă un răspuns

Actualitate

Mai multe în Actualitate

Cea mai aşteptată premieră a lunii ajunge şi la Cinema Bela Lugosi. Piraţii din Caraibe 5 se poate vedea 3D

Cetateanul29 mai 2017

După nouă ani, se reiau lucrările la blocul MApN. Va fi transformat într-un imobil de locuinţe sociale

Daniel Groza29 mai 2017

Lugojean, evadat din Spania, prins la Timişoara! Individul, extrem de periculos, avea de executat 15 ani de închisoare

Daniel Groza26 mai 2017

Invitaţie la plimbare pe bicicletă, pe un traseu de 30 de kilometri în zona Lugojului

Cetateanul26 mai 2017

Puteţi să ajutaţi spitalul lugojean dacă mergeţi la un spectacol folcloric

Daniel Groza26 mai 2017

Tânărul bătut de ţigani: “Au sunat-o pe mătuşa mea, să-mi retrag plângerea, că ne omoară”

Cetateanul26 mai 2017

Un nou conflict provocat de romi. Au snopit în bătaie un tânăr care se plimba pe stradă cu prietena sa

Cetateanul25 mai 2017

FOTO – Un primar de lângă Lugoj s-a pozat dezbrăcat, iar fotografiile au ajuns pe facebook:”Mi-au fost furate din telefon”

Cetateanul24 mai 2017

S-a urcat la volan fără permis de conducere. Acum are dosar penal

Cetateanul24 mai 2017

Lucrările la Colonada de la Buziaş se apropie de final. Aleea pe care s-a plimbat împărăteasa Sisi îşi recapătă strălucirea

Cetateanul24 mai 2017

Unde găseşti un loc de muncă în zona Lugojului. Care sunt firmele care fac angajări în această săptămână

Cetateanul23 mai 2017

VIDEO – Accident grav pe Autostrada Timişoara – Lugoj. Şapte persoane, printre care şi un copil printre pasagerii microbuzului implicat în coliziune

Cetateanul23 mai 2017
%d blogeri au apreciat: