Bursa asiatică se ridică la Banca Centrală Europeană, în timp ce Joe Biden semnează proiectul de lege de 1,9 trilioane de dolari

0

Acțiunile asiatice au crescut vineri, după ce președintele SUA, Joe Biden, a semnat un proiect de lege de stimulare de 1,9 trilioane de dolari și, după ce o reuniune a Băncii Centrale Europene a provocat o retragere a randamentelor obligațiunilor și a diminuat îngrijorările globale cu privire la creșterea inflației.
Dar acțiunile europene, care au sărit în ședința BCE de joi, păreau să se retragă de la un vârf de un an mai târziu. Futures-urile pan-regionale Euro Stoxx 50 au scăzut cu 0,03%, iar contractele futures germane DAX și FTSE au scăzut cu aproximativ 0,2% în tranzacțiile timpurii.

Biden a semnat legislația de stimulare înainte de o adresă televizată în care a promis o acțiune agresivă pentru a accelera vaccinările și pentru a apropia țara de normalitate până pe 4 iulie.

Semnarea planului american de salvare a oferit un nou impuls pentru sentimentul pieței după ce Banca Centrală Europeană a declarat că este gata să accelereze tipărirea banilor pentru a păstra capacul împrumuturilor, folosind mai generos Programul său de cumpărare de urgență (PEPP) de 1,85 trilioane de euro în următoarele luni pentru a opri orice creștere nejustificată a costurilor de finanțare a datoriilor.

Aceasta și o licitație de obligațiuni guvernamentale din SUA mai bune decât era de așteptat ar putea sprijini o raliere a stocurilor tehnologice și o rotație între stocurile de creștere și cele valorice în următoarele săptămâni, a declarat Cliff Zhao, strateg șef la China Construction Bank International din Hong Kong.

„Dar, în al doilea trimestru, piața încă (va fi) foarte volatilă și, mai ales, atunci când ne uităm la dolarul SUA, este mult mai puternică decât așteptările de la sfârșitul anului trecut. Deci, cred că dolarul american puternic ar putea influența unele condiții de lichiditate pe piețele emergente ”, a spus el.

Cel mai larg indice gabarit MSCI al acțiunilor Asia-Pacific în afara Japoniei a câștigat 0,53%, susținut de câștiguri tehnologice.
KOSPI din Seul a adăugat 1,39%, acțiunile din Taiwan au crescut cu 0,27%, iar ASX 200 din Australia a câștigat 0,79%.

Nikkei din Japonia a crescut cu 1,58%, iar indicele CSI300 al blue-chip-ului chinezesc a crescut cu 0,05%, în timp ce firmele de tehnologie de înaltă evaluare și firmele de consum au scăzut.

Randamentele Trezoreriei SUA au fost mai mari vineri, randamentul pe 10 ani fiind de 1,5512% după ce a scăzut la 1,475% peste noapte, prima incursiune sub 1,5% într-o săptămână.

Randamentul german pe 10 ani a fost ultimul la -0,331% după ce a atins un minim de trei săptămâni de -0,367%.

„S-ar putea să existe o oarecare dezamăgire, (BCE) nu și-a extins programul de cumpărare de obligațiuni, dar acest lucru este compensat în mare măsură de angajamentele de accelerare a achizițiilor”, a declarat Michael McCarthy, strateg de piață șef la CMC Markets.

Pe Wall Street, relaxarea îngrijorărilor legate de inflație a ajutat la susținerea acțiunilor. Media industrială Dow Jones a crescut cu 0,58%, iar S&P 500 a câștigat 1,04%, ambele până la recorduri. Nasdaq Composite a adăugat 2,52%.

Sentimentul a fost, de asemenea, stimulat de datele săptămânale privind cererile de șomaj, care indicau o recuperare a pieței forței de muncă din SUA, deoarece lansările de vaccinuri au contribuit la redeschiderea economică.

Analiștii se așteaptă în mare măsură ca inflația să crească, deoarece lansarea vaccinurilor duce la redeschiderea lor, dar persistă îngrijorările cu privire la faptul că pachetul de stimuli al lui Biden ar putea supraîncălzi economia.

Dolarul a câștigat 0,22% față de yen la 108,73, iar euro a scăzut 0,18% în ziua respectivă la 1,1963 dolari. Indicele dolarului, care urmărește dolarul față de un coș format din șase rivali majori, a crescut cu 0,14%, până la 91,568.

Prețurile petrolului s-au retras de la câștigurile puternice pe măsură ce dolarul s-a confirmat, cu petrolul american scăzând cu 0,41% la 65,75 dolari pe baril. Brentul brut a pierdut 0,27% la 69,44 dolari pe baril.

Prețurile spot ale aurului au scăzut cu 0,22%, până la 1.717,70 dolari pe uncie.

Sursa: Financiarul.ro

Citește și