Cetateanul Lugoj

Educație

Bursă de studii din SUA de peste 80.000 de dolari pentru o lugojeancă

Bursă de studii din SUA de peste 80.000 de dolari pentru o lugojeancă

Cetateanul Lugoj

Ioana Cămui este absolventă a profilului de matematică-informatică engleză intensiv de la Colegiul Național „Coriolan Brediceanu”, promoția 2015, și a ales să-și continue studiile la Duke University în SUA. Fiind foarte pasionată de cărți, tânăra a ales să studieze la profilul de Filozofie, Politică și Economie.

Și-a dorit să studieze în străinătate mai întâi din dorința de a lua contact cu un nou și prestigios mediu academic și cultural, care să o stimuleze intelectual, să o provoace și să o sprijine în realizarea ambițiilor personale. Începând să își studieze opțiunile a ajuns să se îndrăgostească de stilul de educație american.

Ca să ajungă unde și-a dorit s-a implicat în cât mai multe activități extracurriculare de-a lungul liceului, de la olimpiadele școlare de engleză, română sau matematică, la concursuri de dezbateri și public speaking, voluntariate (în țară și peste hotare), internship-uri (vara trecută a ajutat Centrul Rațiu pentru Democrație într-un proiect de cercetare a deputaților români), tabere de scriere creativă, sau diferite conferințe naționale privind subiecte care o interesau (economie, antreprenoriat, leaderhsip etc). De asemenea, a organizat diferite proiecte culturale și sociale împreună cu Cluburile Rotaract/Interact și Consiliul Elevilor.

Aleasă dintre 6.000 de elevi

Ioana a avut norocul să obțină bursa de merit Karsh International Scholarship, donată din generozitatea lui Bruce Karsh, absolvent al Duke University și a soției sale, Martha Karsh. Ea îi va acoperi toate taxele școlare timp de patru ani, incluzând taxa de școlarizare, cazarea în campusul universitar, mesele precum și orice alte costuri adiționale.

În plus, bursa acoperă o sumă de până la 7000 de dolari pe an pe care îi poate folosi pe timp de vară pentru a face cercetare, a participa în diferite tabere, programe educaționale sau de dezvoltare personală, sau a lua parte la stagii de practică neplătite la diferite firme sau organizații de oriunde din lume.

„Vă pot spune că un an la Duke costă în jur de 75.000 de dolari iar pentru această bursă (dedicată exclusiv studenților internaționali pe bază de merite academice) au concurat 6.000 de elevi dintre care șase au primit-o. De altfel, Duke primește anual peste 33.000 de aplicanți dintre care doar în jur de 1.700 sunt acceptați. Este extrem de competitiv motivul pentru care mă simt extrem de norocoasă să mă număr printre ei”, povestește Ioana Cămui.

Ce presupune o admitere în SUA?

Lugojeanca consideră că procesul de admitere în state este unul holistic, școlile urmăresc să te cunoască din toate punctele de vedere. Pentru ei ești mai mult decât notele, iar prin procesul de admitere universitățile urmăresc să te evalueze ca întreg, pentru a-și da seama cum poți contribui universității, campusului precum și ce vei putea realiza în viitor.

„Pentru a studia în state foarte importante sunt examenele americane de admitere SAT (există SAT I, numit și reasoning text unde ți se testează abilitățile de gândire logică matematică, citire critică și scriere creativă și SAT II, unde am avut de ales dintre mai multe materii și am optat pentru matematică și biologie), mediile din liceu și media de la Bacalaureat, activitățile extracurriculare, precum și scrisorile de recomandare din partea profesorilor și eseele care trebuie să răspundă la întrebarea cine sunt eu.  De asemenea, am avut interviu pe Skype cu cinci membri din comitetul de admitere. Practic, în timp de 12 minute a trebuit să le spun cine sunt eu atât ca elev cât și ca persoană și să îi conving că din miile de candidați pentru bursă eu aș fi cea mai bună alegere”, a adăugat Ioana Cămui.

Își dorește să revină în România

Viza de student este valabilă doar pe parcursul celor patru ani de studiu. Cu toate acestea, nici ea nu își dorește să rămână acolo.

„Aș vrea să folosesc tot ce am învățat pentru a mă întoarce în România și a-mi ajuta orașul și țara. Pentru mine șansa aceasta e și o șansă pentru țara mea – o educație bună înseamnă dezvoltare personală pentru mintea și caracterul meu, deci un plus de valoare pe care eu îl pot aduce înapoi Lugojului și României”, este de părere Ioana.

Clic pentru a adăuga un comentariu

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe în Educație

balul-bobocilor-valeriu-braniste-lugoj-parazitii-foto-cetateanul-53

(VIDEO&FOTO) Paraziţii, show incendiar la Lugoj! Au fost aleși cei mai frumoși și talentați boboci de la Colegiul Tehnic „Valeriu Braniște”

Iasmina Olariu21 octombrie 2016
1378864_680652125285904_1851609672_n

Concurs judeţean de chimie – Memorial „Octavian Larionescu” la Lugoj

Iasmina Olariu21 octombrie 2016
balul-bobocilor-aurel-vlaicu-2016-foto-cetateanul-9

Va fi show! Vezi bobocii şi cine cântă la Balul Bobocilor de la Liceul Tehnologic „Aurel Vlaicu” din Lugoj

Iasmina Olariu18 octombrie 2016
Clubul Copiilor Lugoj

Clubul Copiilor Lugoj organizează un concurs de artă și tehnologie. Ce trebuie să faci ca să participi

Iasmina Olariu18 octombrie 2016
dscn0068

Cinci elevi și două cadre didactice de la Colegiul „Brediceanu”, în vizită de lucru în Cehia

Iasmina Olariu17 octombrie 2016
balul-bobocilor-colegiul-national-coriolan-brediceanu-lugoj-foto-cetateanul-2016-23

FOTO – BREDI SQUAD – Balul Bobocilor de la Colegiul „Brediceanu”, o reușită!

Iasmina Olariu14 octombrie 2016
expozitie-culinara-braniste-lugoj-foto-cetateanul-10

Concurs culinar pentru elevi la UED. Mâncarea gătită a fost jurizată de elevii și profesorii veniți din Italia, Spania, Portugalia și Turcia

Iasmina Olariu14 octombrie 2016
examen-definire-invatamant-500x300

Mai mulți candidați la funcțiile de directori pentru școlile din Lugoj au fost respinși după proba scrisă

Iasmina Olariu13 octombrie 2016
646x404

Directorul “porno” de la Hasdeu susține examen să ajungă din nou pe funcție

Daniel Groza12 octombrie 2016
profesori

Profesorii nu sunt interesați de posturile de directori. La concursuri s-au prezentat cei numiți în funcții cu sprijinul partidului

Iasmina Olariu12 octombrie 2016
dsc_0659

Zeci de elevi și profesori din Turcia, Italia, Portugalia și Spania în vizită la Colegiul Tehnic „Braniște” din Lugoj

Iasmina Olariu11 octombrie 2016
4-2

Elevii de la Colegiul ”Iulia Hasdeu” au comemorat Holocaustul la Sinagoga din Lugoj

Iasmina Olariu10 octombrie 2016