Canoistul Ivan Patzaichin a împlinit 70 de ani

0

 Canoistul Ivan Patzaichin, multiplu campion olimpic, mondial şi european, a împlinit marți, 26 noiembrie, vârstă de 70 de ani. Fostul sportiv, pe lângă medaliile câștigate, a primit şi Colanul de Argint, cea mai înaltă distincție acordată de Comitetul Internațional Olimpic.

Ivan Patzaichin a avut parte de o surpriză chiar în seara de 25 noiembrie, atunci când asociația care îi poartă numele a organizat o petrecere, într-un local din București, pentru fostul canoist. Acesta a fost așteptat de peste 300 de invitați. Patzaichin a afirmat că nu se aștepta la o asemenea petrecere.

Deși nu a fost prezentă la marele eveniment, Nadia Comăneci a postat un clip video pe contul ei de Facebook, acolo unde, alături de soțul ei, îl felicită pe marele sportiv pentru ziua lui de naștere:

„Dragă Ivan,

Astăzi e ziua ta, zi specială ca tine, și îți dorim sănătate, bucurii și îți mulțumim pentru tot ce ai făcut pentru sport și pentru tot ce faci în continuare în România.

La mulți ani, Ivan!”.

Ivan Patzaichin s-a născut la 26 noiembrie 1949, în satul Mila 23, comuna Crişan, județul Tulcea, acolo unde a fost numit cetățean de onoare. S-a dedicat 17 ani sportului și a câştigat peste 40 de titluri de campion naţional şi peste 30 de campion balcanic. A fost campion european în 1969. A cucerit de opt ori medalia de aur, de şapte ori pe cea de argint şi de alte şapte ori pe cea de bronz la Mondiale. Cele mai mari performanţe le-a obţinut la Jocurile Olimpice, la care a fost prezent la cinci ediţii, între 1968 şi 1984, cucerind de patru ori aurul olimpic: Mexic 1968, Munchen 1972, Moscova 1980 şi Los Angeles 1984 şi de trei ori medalia de argint (1972, 1980 şi 1984).

Ivan Patzaichin a fost declarat Sportivul Secolului XX de Federaţia Internaţională de Kaiac-Canoe.

Marele sportiv va fi decorat, marţi, 26 noiembrie, la ora 12.00, de preşedintele Klaus Iohannis, în cadrul unei ceremonii la Palatul Cotroceni.

 

Sursa: News24.ro.

Citește și