Autoliv Lugoj

Actualitate

Cardul de sănătate revoltă medicii și farmaciștii din Lugoj

Cardul de sănătate revoltă medicii și farmaciștii din Lugoj

Cetateanul Lugoj

Cardul de sănătate, devenit obligatoriu la medic, la spital şi în farmacii, produce mai mult haos decât ordine, aşa cum ar fi trebuit. Din cauza sistemului care funcţionează greoi sau uneori deloc, pacienţii sunt obligaţi să aştepte la coadă la cabinetul medicului de familie şi mai mult decât de obicei, acelaşi lucru petrecându-se şi în farmacii, unde oamenii sunt nevoiţi să aştepte minute în şir pentru a-şi cumpăra medicamentele de care au nevoie.

„Am activat câteva zeci de carduri, dar au fost zile în care sistemul nu a funcţionat deloc sau în care cardul a avut probleme. Pentru problemele pe care nu le-am putut rezolva, i-am trimis pe asiguraţi la Casa de Asigurări de Sănătate. Adică, aşa cum ne aşteptam, i-am pus pe oameni pe drumuri”, a spus E.N., medic de familie din Lugoj.

”Ani de zile am fost restricționați de la menirea noastră de medici și ne-am făcut meseria printre piedici din ce în ce mai sugrumătoare. Cardul e deosebit de important ca instrument de control, de urmărire a banilor, dar abia atunci când Casa de Asigurări de Sănătate va fi în stare să-l facă să funcționeze optim. Acum, grație sistemului execrabil în care a fost implementat cardul, relația noastră cu pacientul este profund afectată de frustrarea acumulată de ambele părți”, susține I.D., un alt medic de familie din Lugoj.

Reprezentanții Casei de Asigurări de Sănătate Timiș spun că pentru a evita blocarea sistemului medical, medicii de familie ar trebui să furnizeze pacienților serviciile medicale cerute, la fel ca înainte de intrarea în vigoare a obligativității cardului de sănătate și aceste servicii să le monitorizeze separat pentru a putea fi decontat de Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

”La nivelul CNAS funcționează încă de la sfârșitul anului trecut un centru de asistență logistică, unde furnizorii pot semnala punctual problemele cu care se confruntă și li se va răspunde cât mai repede cu putință. Ca să nu se creeze disconfort asiguraților, dacă nu funcționează cardul, medicii trebuie să verifice calitatea de asigurat a persoanei respective și, dacă e asigurată, să îi furnizeze serviciile medicale, aceste servicii să le monitorizeze separat, iar Casa de Asigurări de Sănătate le va deconta”, a declarat pentru Cetățeanul Mariana Marcu, purtătorul de cuvânt al Casei Județene de Asigurări de Sănătate Timiș.

Tot conform reprezentanților CJAS Timiș, pentru o perioadă limitată de timp, asiguraţii care nu au intrat încă în posesia cardului de sănătate sau din diverse motive nu îl pot prezenta, vor primi servicii medicale în baza verificării calităţii de asigurat.

Cum se activează cardul de sănătate

Cei care încă nu au activat cardul, trebuie să știe că în momentul în care ajung la medicul de familie, documentul este introdus într-un cititor de card, iar pacientul trebuie să tasteze PIN-ul. Pentru a funcţiona, cititorul de card trebuie conectat la un calculator sau laptop. Ulterior, medicul are acces la datele pacientului şi îi poate da acestuia trimiteri sau reţete compensate, după caz. Cardul de sănătate este cheia de acces la dosarul electronic al pacientului, care va cuprinde istoricul medical – boli, grupa de sânge, consultaţii.

Clic pentru a adăuga un comentariu

Lasă un răspuns

Mai multe în Actualitate

Hipermarketul Kaufland duce lugojenii gratuit la cumpărături! Vezi programul microbuzului care face turul oraşului

Gabriel Iosa23 februarie 2017

[VIDEO] Cum sunt implicaţi poliţiştii în scandalul de la centrul de plasament din Lugoj

Gabriel Iosa22 februarie 2017

Nicu Bădina, nemulțumit de cafeaua primită la Consiliul Județean: „Vă rog să oferiți și lapte”

Daniel Dancea22 februarie 2017

Rings 3, noua apariţie la Cinema Bela Lugosi

Gabriel Iosa22 februarie 2017

Un bărbat de lângă Lugoj a înapoiat 2.200 de euro poliţiei, găsiţi într-un portmoneu

Gabriel Iosa22 februarie 2017

Lotul patru al autostrăzii Lugoj – Deva, promis pentru deschidere în acest an

Daniel Dancea21 februarie 2017

[FOTO] Primele imagini din hipermarketul Kaufland din Lugoj! Când se deschide pentru clienţi

Gabriel Iosa20 februarie 2017

Cafea, ţigări şi băutură de contrabandă, confiscate la Lugoj de către jandarmi

Gabriel Iosa17 februarie 2017

„Regele” mall-urilor începe construcția celei mai înalte clădiri din România, la Timișoara

Daniel Dancea16 februarie 2017

VIDEO Un ţigan ameninţă doi poliţişti că “le va smulge pielea”, pentru că au intrat peste el şi i-au luat banii, împreună cu alţi ţigani

Cetateanul16 februarie 2017

Comercianţii de mărţişoare se pregătesc să îşi vândă produsele la Lugoj

Gabriel Iosa16 februarie 2017

Bombe pe roţi! Maşinile de pe străzile din Lugoj sunt vechi de zeci de ani

Gabriel Iosa16 februarie 2017
%d blogeri au apreciat: