ALDE

Cetateanul

Actualitate

Cardul de sănătate revoltă medicii și farmaciștii din Lugoj

Cardul de sănătate revoltă medicii și farmaciștii din Lugoj

Cetateanul Lugoj

PMP

Cardul de sănătate, devenit obligatoriu la medic, la spital şi în farmacii, produce mai mult haos decât ordine, aşa cum ar fi trebuit. Din cauza sistemului care funcţionează greoi sau uneori deloc, pacienţii sunt obligaţi să aştepte la coadă la cabinetul medicului de familie şi mai mult decât de obicei, acelaşi lucru petrecându-se şi în farmacii, unde oamenii sunt nevoiţi să aştepte minute în şir pentru a-şi cumpăra medicamentele de care au nevoie.

„Am activat câteva zeci de carduri, dar au fost zile în care sistemul nu a funcţionat deloc sau în care cardul a avut probleme. Pentru problemele pe care nu le-am putut rezolva, i-am trimis pe asiguraţi la Casa de Asigurări de Sănătate. Adică, aşa cum ne aşteptam, i-am pus pe oameni pe drumuri”, a spus E.N., medic de familie din Lugoj.

”Ani de zile am fost restricționați de la menirea noastră de medici și ne-am făcut meseria printre piedici din ce în ce mai sugrumătoare. Cardul e deosebit de important ca instrument de control, de urmărire a banilor, dar abia atunci când Casa de Asigurări de Sănătate va fi în stare să-l facă să funcționeze optim. Acum, grație sistemului execrabil în care a fost implementat cardul, relația noastră cu pacientul este profund afectată de frustrarea acumulată de ambele părți”, susține I.D., un alt medic de familie din Lugoj.

Reprezentanții Casei de Asigurări de Sănătate Timiș spun că pentru a evita blocarea sistemului medical, medicii de familie ar trebui să furnizeze pacienților serviciile medicale cerute, la fel ca înainte de intrarea în vigoare a obligativității cardului de sănătate și aceste servicii să le monitorizeze separat pentru a putea fi decontat de Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

”La nivelul CNAS funcționează încă de la sfârșitul anului trecut un centru de asistență logistică, unde furnizorii pot semnala punctual problemele cu care se confruntă și li se va răspunde cât mai repede cu putință. Ca să nu se creeze disconfort asiguraților, dacă nu funcționează cardul, medicii trebuie să verifice calitatea de asigurat a persoanei respective și, dacă e asigurată, să îi furnizeze serviciile medicale, aceste servicii să le monitorizeze separat, iar Casa de Asigurări de Sănătate le va deconta”, a declarat pentru Cetățeanul Mariana Marcu, purtătorul de cuvânt al Casei Județene de Asigurări de Sănătate Timiș.

Tot conform reprezentanților CJAS Timiș, pentru o perioadă limitată de timp, asiguraţii care nu au intrat încă în posesia cardului de sănătate sau din diverse motive nu îl pot prezenta, vor primi servicii medicale în baza verificării calităţii de asigurat.

Cum se activează cardul de sănătate

Cei care încă nu au activat cardul, trebuie să știe că în momentul în care ajung la medicul de familie, documentul este introdus într-un cititor de card, iar pacientul trebuie să tasteze PIN-ul. Pentru a funcţiona, cititorul de card trebuie conectat la un calculator sau laptop. Ulterior, medicul are acces la datele pacientului şi îi poate da acestuia trimiteri sau reţete compensate, după caz. Cardul de sănătate este cheia de acces la dosarul electronic al pacientului, care va cuprinde istoricul medical – boli, grupa de sânge, consultaţii.

Clic pentru a adăuga un comentariu

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe în Actualitate

[VIDEO&FOTO] Atmosferă incendiară la balul bobocilor de la „Drăgan”! Ruby a încheiat spectacolul cu un concert de senzaţie

Gabriel Iosa8 decembrie 2016

Doctoriţa din Lugoj pusă pe Facebook de lugojeni că parchează aiurea a trimis drept la replică: „Cum e cu cei 7 ani de acasă?”

Gabriel Iosa8 decembrie 2016

PNL dezminte zvonurile că Buciu nu se află pe poziția a doua la Senat. Dovada este un specimen al buletinului de vot

Daniel Groza8 decembrie 2016

[FOTO] Maeştrii bucătari ai Lugojului, juraţii concursului gastronomic al elevilor de la Branişte

Gabriel Iosa8 decembrie 2016

Fostul șef al Poliției Lugoj, Claudiu Chebici, acuzat că a protejat tăieri ilegale de pădure: „Sunt foarte relaxat”

Daniel Dancea8 decembrie 2016

Bărbat de lângă Lugoj, trimis în judecată pentru loviri și alte violențe și ultraj. L-a atacat pe un pădurar

Daniel Dancea7 decembrie 2016

Bişniţari luaţi pe sus de poliţişti! Ţigări, alcool, petarde şi valută, pe lista de „descoperiri” ale autorităţilor

Gabriel Iosa7 decembrie 2016

[VIDEO] Şoferi furioşi din cauza unui bizon la Lugoj! A blocat circulaţia şi s-a jucat pe telefon, în timp ce pasagera plătea o factură

Cetateanul7 decembrie 2016

Descoperire macabră! Cadavrul unui bărbat, găsit plutind pe un râu la doi paşi de Lugoj

Gabriel Iosa7 decembrie 2016

Subway, cel mai mare lanţ de localuri fast food din lume ar putea ajunge la Lugoj! McDonalds şi KFC nu au acceptat

Gabriel Iosa6 decembrie 2016

[FOTO] Cât costă şi ce oferă spre vânzare comercianţii de la Târgul de Crăciun din Lugoj

Gabriel Iosa6 decembrie 2016

Brad Pitt joacă în „Aliatul”, filmul săptămânii la Cinema Bela Lugosi

Gabriel Iosa6 decembrie 2016