Actualitate

Carduri de sănătate defecte, trimise în zona Lugojului de Ministerul Sănătăţii

Carduri de sănătate defecte, trimise în zona Lugojului de Ministerul Sănătăţii

Autoliv

Erori, tratamente refuzate sau timpi de aşteptare mai mari decât înainte. În loc să uşureze munca personalului din spitalele din România, cardurile de sănătate îngreunează desfăşurarea actului medical în unităţile sanitare, pacienţii fiind nesiguri dacă vor primi sau nu răspunsurile la problemele de sănătate pe care le au la următoarea vizită la medic. De vină sunt cardurile recent implementate în sistem, care dau mari bătăi de cap atât doctorilor, cât şi celor care au nevoie de asistenţă medicală.

Problemele au apărut şi în zona Lugojului, la dispensarele de la sate, dar şi la cabinetele medicilor de familie de pe raza oraşului. Angajaţii în sistemul sanitar spun că unele carduri pur şi simplu nu funcţionează, dau erori când sunt introduse în aparatele care ar trebui să le citească şi, dacă încearcă să contacteze ministerul pentru sprijin, nu li se răspunde la telefon.

„Am patru carduri noi, pe care când le bag în cititor îmi spune că sunt inactive. Nu le pot activa, nu le pot reactiva, nimeni nu ştie cum se pot activa şi Casa nu mai poate emite altul, că există deja card pe numele pacientului. Am sunat la numerele de telefon de la Bucureşti, nu răspunde nimeni la ele. Am trimis oameni care nu au carduri să îşi facă, la Casă li s-a spus că nu ştiu ce cerere trebuie să completeze. Sistemul are zile în care merge greu, inclusiv la farmacii merge foarte prost. Sunt pacienţi la care am făcut reţetă, dar care nu pot să îşi scoată medicamentele pentru că nu le merge cardul la farmacie ”, declară Ramona Neidoni, asistent medical la Coşteiu.

Cu aceleaşi probleme se confrută şi medicii de familie din Lugoj, care spun că nou introdusele carduri de sănătate fac câteodată dificilă acordarea de îngrijiri medicale sau eliberarea de reţete pentru medicamente.

„Problema cea mai mare este că se blochează sistemul, serverul mare de la Bucureşti. Are zile în care merge bine, are zile în care stă două ore blocat, eu stau cu reţeta pacientului pe ecran şi nu pot face absolut nimic. Sunăm la numerele gratuite, ne pune muzică şi nu răspunde nimeni, o oră şi jumătate am stat cu telefonul pornit şi nu răspunde nimeni. Eu când am cinci carduri blocate mă duc eu la Casă la Timişoara, nu pot trimite pacientul de 75 de ani până acolo. E bine că s-a implementat, dar mai e mult de lucru la sistemul informatic”, a explicat pentru Cetăţeanul Emanuela Năsuia, medic de familie din Lugoj.

Potrivit Mediafax, pe 30 aprilie, înainte de utilizarea obligatorie a cardului de sănătate (de la 1 mai), CNAS anunţa că activarea cardului se va face la orice furnizor de servicii medicale (cabinet de medicină primară, spital, ambulatoriu, laborator) la care asiguratul va apela prima dată după primirea cardului şi că operaţiunea de activare durează maxim 30 de secunde şi constă în înlocuirea codului PIN iniţial (000) cu un cod PIN din patru cifre ales de asigurat, pe care acesta nu trebuie să îl divulge.

Odată activat, cardul de sănătate va fi prezentat ori de câte ori asiguratul apelează la furnizorii aflaţi în contract cu Casa de Asigurări pentru servicii medicale sau farmaceutice. Furnizorul va introduce cardul în cititor, iar asiguratul va tasta codul PIN. Instant, aplicaţia cardului va afişa un mesaj în care va informa furnizorul dacă posesorul cardului este asigurat sau nu.

Pentru serviciile medicale de urgenţă nu este necesară utilizarea cardului de sănătate. Aceste servicii fac parte din pachetul minim de servicii medicale, care se acordă atât persoanelor asigurate cât şi celor neasigurate. Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate nu a putut fi contactată pentru un punct de vedere.

Clic pentru a adăuga un comentariu

Lasă un răspuns

Mai multe în Actualitate

Un nou conflict provocat de romi. Au snopit în bătaie un tânăr care se plimba pe stradă cu prietena sa

Cetateanul25 mai 2017

FOTO – Un primar de lângă Lugoj s-a pozat dezbrăcat, iar fotografiile au ajuns pe facebook:”Mi-au fost furate din telefon”

Cetateanul24 mai 2017

S-a urcat la volan fără permis de conducere. Acum are dosar penal

Cetateanul24 mai 2017

Lucrările la Colonada de la Buziaş se apropie de final. Aleea pe care s-a plimbat împărăteasa Sisi îşi recapătă strălucirea

Cetateanul24 mai 2017

Unde găseşti un loc de muncă în zona Lugojului. Care sunt firmele care fac angajări în această săptămână

Cetateanul23 mai 2017

VIDEO – Accident grav pe Autostrada Timişoara – Lugoj. Şapte persoane, printre care şi un copil printre pasagerii microbuzului implicat în coliziune

Cetateanul23 mai 2017

Încă un avion a „aterizat” în parcul de la Buziaş. A costat 3.000 de euro

Cetateanul23 mai 2017

Meridian 22 opreşte apa în tot Lugojul, pentru a trece pe noua reţea

Cetateanul22 mai 2017

Poliţiştii de la Rutieră au reţinut 35 de permise de conducere. Cele mai multe pentru viteză excesivă

Cetateanul22 mai 2017

Trei bărbaţi au cerut unei minore să facă sex cu unul dintre ei, ca să nu distribuie pe Facebook fotografii în care apărea dezbrăcată

Cetateanul22 mai 2017

Poliţiştii de la Rutieră au aplicat 1.000 de sancţiuni în patru zile. Cele mai multe pentru viteză

Cetateanul19 mai 2017

Săptămâna viitoare vor fi multe întreruperi de curent. Enel are programate lucrări în zona Lugoj-Făget-Buziaş

Cetateanul18 mai 2017
%d blogeri au apreciat: