Mușețelul este o plantă a cărei flori sunt utilizate încă de pe vremuri în tratamentul diverselor probleme și afecțiuni de sănătate precum: tulburări digestive, crampe menstruale, viroze respiratorii ori migrene, dar și în prevenirea îmbătrânirii și uscării pielii, calmarea arsurilor solare, a acneei, cearcănelor și a scalpului uscat.
Mai mult ca sigur nu există om pe fața pământului care să nu fi auzit sau încercat cel puțin o dată ceaiul de mușețel sau care să nu fi fost niciodată trimis de către bunici la cules de flori de mușețel. Acum este momentul ideal deoarece, începând cu luna aprilie-mai și până la sfârșitul lunii august putem regăsi aceste plante prin diverse locuri, le putem usca și păstra, utilizându-le atunci când avem vreo durere.
Pentru uz intern, poți folosi pliculețele din comerț (o cană de apă fierbinte peste care pui un plic) sau poți opta pentru varianta recomandată, cea de a pune în 200 ml de apă clocotită o linguriță cu flori de mușețel uscate, care se lasă timp de 10 minute la infuzat (se va acoperi vasul cu o farfuriuță). Mai apoi, se va strecura ceaiul și se consumă așa cum este sau cu puțină zeamă de lămâie sau cu o linguriță de miere.
Pentru uz extern, trebuie pregătită o infuzie mai concentrată din 3-4 lingurițe de flori de mușețel la 200 ml de apă.
Florile de mușețel conțin din plin minerale (calciu, fosfor, zinc, fier, siliciu, mangan, cupru), vitamine foarte importante (B1 și C) dar și glucide, acizi organici și ulei eteric – un compus chimic foarte bun în problemele pielii.
Așadar, ceaiul de mușețel poate avea proprietăți antispasmolitice, antiinflamatoare, anxiolitice, analgezice, antialergice, anestezice locale, antiseptice, emoliente și cicatrizante.
Sursa – Glow Magazin.