Ananasul, acel fruct tropical extrem de aromat și cu un gust dulce-acrișor, conține din plin micronutrienți și fibre dietetice solubile, fiind renumit atât pentru proprietățile sale antiinflamatorii, cât și pentru cele detoxifiante, purgative și antidepresive. Ananasul conține din plin acid citric, acid malic, vitaminele A, B, B1 și C, dar și minerale importante organismului (magneziu, potasiu, mangan și calciu). Aceste proprietăți, la care mai adăugăm bineînțeles și betacarotenul dar și sărurile minerale, ajută la înlesnirea apariției unor boli, cum ar fi ateroscleroza, artrita și demineralizarea osoasă.
Beneficiile ananasului
Ananasul facilitează digestia, ajută la ameliorarea inflamației și a durerii, fluidizează sângele. Ananasul conține bromelaină, o enzimă digestivă care are rolul de a descompune proteinele și de a stimula organismul să producă substanțe ce pot ajuta la reducerea durerii și a inflamației, mai ales la nivelul mucoasei nazale dar și a sinusurilor. Sucul de ananas aplicat extern ajută la ameliorarea durerilor articulare și la reducerea inflamațiilor de orice tip. Fructul este indicat și persoanelor cu probleme cardiovasculare, pentru că bromelaina ajută la prevenirea formării cheagurilor de sânge și și apariției accidentelor vasculare cerebrale.
Ananasul ajută la vindecarea tusei dar și a anemiei. Alăturat lămâii și ghimbirului, ananasul este un antitusiv foarte eficient. De asemenea, grație vitaminei C, acesta are rol antioxidant, luptând contra răcelii și gripei.
Acest fruct are un conținut redus de calorii. Ananasul este un fruct uimitor pentru persoanele care își doresc o dietă redusă în calorii. 100 de grame de ananas are 50 de calorii. De asemenea, substanțele sale nutritive dau acea senzație de sațietate.
Ananasul are rol de curățare, purificare și regenerare a pielii. Acesta poate fi utilizat și la realizarea de măști cosmetice. Vitamina C ajută la păstrarea nivelului ridicat de colagen, iar antioxidanții previn îmbătrânirea prematură a epidermei.
Specialiștii indică să ținem o cură de o săptămână cu ananas crud, măcar o dată la două luni. Aciditatea din ananas poate creea anumite neplăceri persoanelor care se confruntă cu ulcer sau gastrită. Așadar, este indicat să cereți sfatul medicului înainte de a începe cura cu ananas.
Sursa – Glow Magazin.