Care sunt efectele aerisitului corect asupra sănătății

0

Chiar dacă este iarnă sau vară, aerisirea zilnică a fiecărei încăperi din locuința ta, este obligatorie și extrem de importantă în menținerea optimă a sănătății. Un aer curat și proaspăt ajută în lupta împotriva bacteriilor și virusurilor. Ca să îți ventilezi corect casa, trebuie să deschizi larg ferestrele, rulourile exterioare ajuta foarte mult.

Conform unui raport al Organizației Mondiale a Sănătății, alergenii și praful determină aerul din locuință să devină de cinci ori mai poluat decât cel de afară. Aerisirea insuficientă duce la răspândirea și fixarea alergenilor și a bacteriilor mărind astfel riscul aparițiilor bolilor respiratorii.

  1. Aerul curat ajută sănătatea inimii

Dis de dimineață, corpul nostru secretă adrenalină și hormoni ai stresului, lucru ce duce la creșterea presiunii arteriale. Un aer închis face organismul să depună mult mai mult efort pentru a face rost de cantitatea necesară de oxigen. Din acest motiv, este foarte important să aerisim camera, imediat după ce ne-am trezit, minim 10 minute, timp în care putem face chiar și mișcarea de dimineață. Așadar, aerul proaspăt va reîmprospăta organismul pentru o nouă zi. Trebuie să reții că lipsa de oxigen facilitează respirația accelerată, dar și bătăile neregulate ale inimii.

  1. Aerul curat ajută la sănătatea și activitatea mentală

Omul, prin respirație, inspiră oxigen și elimină dioxid de carbon. Așadar, atunci când camera nu este aerisită îndeajuns, activitatea intelectuală și totodată concentrarea, scad și apar durerile de cap, dar și lipsa de odihnă.

  1. Reîmprospătarea aerului ține departe mucegaiul

Umiditatea în cantități mai mari de 60% duce la dezvoltarea mucegaiului și favorizează dezvoltarea microbilor. În aceste condiții, organismul este predispus la dezvoltarea de infecții ale tractului respirator. În plus, din cauza umidității ridicate, transpirația nu se evaporă cu lejeritate de pe piele, iar riscul de a dezvolta eczeme sau folicuite crește.

În cazul în care se fumează în cameră, atunci aerul devine mult mai poluat, lucru ce duce la apariția afecțiunilor cardiovasculare și bronhopulmonare.

Care sunt simptomele pe care le resimți atunci când aerul este poluat în casă:

  • tuse seacă agasantă
  • usturimi de sinusuri
  • dureri de cap
  • oboseală
  • lăcrimarea ochilor
  • mâncărimea pielii
  • senzaţia de sufocare
  • tulburări de somn
  • respiraţie grea
  • strănut

Nu uita să aerisești înainte de culcare!

Pentru a fi sigur că aerul din camera ta este curat și pe timpul nopții, trebuie să aerisim și înainte de culcare, minim 20 de minute. Așadar, te vei putea bucura de un somn odihnitor.

Pe timp de iarnă, experții sugerează ca aerisirea să se efectueaze de cel puțin patru ori pe zi. Cel mai bine ar fi ca geamurile să fie complet deschise și nu doar rabatate, preț de 10-15 minute, în funcție de mărimea camerei. Chiar și atunci când plouă afară trebuie să aerisim, pentru că atunci aerul este cel mai curat.

Sursa: Financiarul.ro.

Citește și