Cetateanul Lugoj

Cetateanul Lugoj

Actualitate

Cazul „Elba” de la Lugoj are un „frate” la Timișoara. Procurorii fac cercetări pentru abuz în serviciu

Cazul „Elba” de la Lugoj are un „frate” la Timișoara. Procurorii fac cercetări pentru abuz în serviciu

Cetateanul Lugoj

Cetateanul Lugoj

Numele fostului primar al Timișoarei, Gheorghe Ciuhandu, dar și ai altor angajați din Primăria Timișoara apar într-un dosar penal de abuz în serviciu deschis în urma unei situații similare celei de la Lugoj, în care Curtea de Conturi a stabilit un prejudiciu, iar primăria a spus că acel prejudiciu nu există. În baza expertizei realizate de Primăria Timișoara, cu prejudiciu zero, procurorii au dispus clasarea cauzei, dar în urma sentinței prin care măsura Curții de Conturi a fost menținută s-a solicitat reluarea anchetei pentru abuz în serviciu.

Judecătoria Timișoara a dispus redeschiderea urmăririi penale într-un dosar deschis ca urmare al unui control efectuat de Curtea de Conturi la Primăria Timișoara, verificări în urma cărora s-a reținut un prejudiciu estimat la 3.000.000 de lei. Ca și în cazul Lugojului, primăria a spus că prejudiciul nu există. Procurorii au dispus clasarea dosarului, dar în urma sentinței prin care Primăria Timișoara a pierdut procesul, procurorii au cerut redeschiderea urmăririi penale, în dosar fiind vizat și fostul primar al Timișoarei, Gheorghe Ciuhandu.

În cazul de la Timișoara totul a început după un control al Gărzii Financiare care scotea la iveală o serie de ilegalităţi în derularea contractului dintre Primăria Timişoara şi Rosign (firma de semnalizare rutieră din Timişoara). Ilegalităţile identificate erau din perioada 2010-2012. Într-un raport pe care l-a întocmit în urma unui control la Primăria Timişoara, Curtea de Conturi a identificat aceste nereguli, emiţând o decizie prin care solicita „analizarea şi dispunerea, după caz, a măsurilor legale de stabilire a întinderii şi recuperarea prejudiciului, împreună cu beneficiile nerealizate (dobânzi, penalităţi)”. Prejudiciul estimat de Curtea de Conturi se ridică la 3.000.000 de lei.

În urma deciziei emise de Curtea de Conturi, la Parchetul Judecătoriei Timișoara a fost deschis și un dosar penal de abuz în serviciu în care apar numele mai multor angajați din Primăria Timișoara, printre care fostul primar Gheorghe Ciuhandu, șeful Direcției Tehnice, Culiță Chiș și șefa Direcției Economice, Smaranda Haracicu.

Ca urmare a raportului Curții de Conturi, Primăria Timișoara a realizat o expertiză extrajudiciară care a constatat că prejudiciul în relația cu Rosign nu există. În urma acestei expertize, Parchetul de pe lângă Judecătoria Timișoara a dispus clasarea cauzei pe motiv că „fapta nu există”. Curtea de Conturi a emis, însă, o nouă decizie prin care i s-a solicitat primăriei să stabilească valoarea prejudiciului estimat la 3.000.000 de lei și să îl  recupereze.

Această din urmă decizie a fost contestată în instanță, dar Primăria Timișoara a pierdut procesul, atât la Tribunal cât și la Curtea de Apel Timișoara, magitrații menținând decizia Curții de Conturi care obligă primăria să recupereze prejudiciul. Ca urmare a sentinței emise de Curtea de Apel Timișoara, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Timișoara, Claudia Irina Chivu, a solicitat redeschiderea urmăririi penale în acest dosar. „S-a solicitat Judecătoriei Timişoara confirmarea redeschiderii urmăririi penale întrucât în cauză nu s-a dispus efectuarea unei expertize judiciare contabile, precum şi pentru că, prin hotărâre definitivă, Curtea de Apel Timişoara a stabilit existenţa prejudiciului estimat la suma de 3.075.815,25 lei, iar în raport de această valoare competenţa de efectuare a urmăririi penale aparţine Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş”, se arată într-un răspuns al Parchetului de pe lângă Judecătoria Timișoara.

Printr-o sentință pronunțată joi, Judecătoria Timișoara a admis cererea formulată de procurori, dispunându-se redeschiderea urmăririi penale, cercetările urmând a fi efectuate, potrivit procurorilor locali, de către Parchetul Tribunalului Timiș. În paralel, Primăria Timișoara este în proces cu firma Rosign pentru recuperarea prejudiciului de 3.000.000 de lei, dosarul fiind pe rolul Tribunalului Timiș.

Vezi comentarii (1)

1 Comment

  1. boro

    20 noiembrie 2015 at 12:12

    Să vedem dacă Primăria Lugoj, va spune că nu există prejudiciu în dosarul Elba. Atunci va începe distracția.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe în Actualitate

radar

S-au crezut mai rapizi ca radarul! Cinci şoferi lăsaţi fără permise de poliţiştii lugojeni

Gabriel Iosa28 octombrie 2016
autostrada

Operațiunea antimafia „Amalgam”! Director al unei firme care lucrează pe autostrada Lugoj – Deva, arestat în Italia

Daniel Dancea28 octombrie 2016
amenzi-parcare-bucegi-lugoj

Semn de circulaţie nou la Lugoj! Au curs amenzile cu nemiluita pentru şoferii care l-au încălcat

Gabriel Iosa28 octombrie 2016
3

Prezervativ folosit găsit în baia Şcolii Creştine „Harul” din Lugoj de o mămică! Femeia a pus poza pe Facebook

Gabriel Iosa27 octombrie 2016
Cristian Blidar, victima tentativei de omor de la Traian Vuia

Instanţa i-a luat toporul! Ciomăgarul din Traian Vuia merge după gratii şi are de plătit zeci de mii de euro despăgubiri

Gabriel Iosa27 octombrie 2016
parcare-lugoj

Au început lucrările la parcarea de cinci milioane de euro de la Lugoj: „Proiectul îi aduce Lugojului calitatea de pionier în această industrie”

Daniel Dancea26 octombrie 2016
accountant-copy

“The Accountant” şi “Ouija”, filmele săptămânii la Cinema Bela Lugosi

Gabriel Iosa26 octombrie 2016
furt-telefoane-lugoj

Un lugojean a rămas fără telefoanele mobile în timp ce stătea la o bere la terasă

Gabriel Iosa26 octombrie 2016
13754533_1213409505365602_8546908652392531992_n

Un lugojean, singurul candidat pentru postul de city manager al Timișoarei. Contracandidatul a fost scos din joc

Daniel Dancea25 octombrie 2016
elicopter-mai

Trei elicoptere, peste 60 de pompieri, poliţişti, jandarmi, voluntari şi câini de urmă au cătutat o bătrânică pierdută într-o pădure din Timiş

Gabriel Iosa25 octombrie 2016
discutii-centura-lugojului-drumul-tapiei-intersectie-foto-cetateanul-5

Noul șef al poliției Lugoj, cu ochii pe accidentele de pe centură. „Vom face notificări pentru un sens giratoriu”

Gabriel Iosa25 octombrie 2016
ora-de-iarna

Atenție: se schimbă ora. Când trecem la ora de iarnă

Iasmina Olariu25 octombrie 2016