Actualitate

Cazul „Elba” de la Lugoj are un „frate” la Timișoara. Procurorii fac cercetări pentru abuz în serviciu

Cazul „Elba” de la Lugoj are un „frate” la Timișoara. Procurorii fac cercetări pentru abuz în serviciu

Cetateanul Lugoj

Numele fostului primar al Timișoarei, Gheorghe Ciuhandu, dar și ai altor angajați din Primăria Timișoara apar într-un dosar penal de abuz în serviciu deschis în urma unei situații similare celei de la Lugoj, în care Curtea de Conturi a stabilit un prejudiciu, iar primăria a spus că acel prejudiciu nu există. În baza expertizei realizate de Primăria Timișoara, cu prejudiciu zero, procurorii au dispus clasarea cauzei, dar în urma sentinței prin care măsura Curții de Conturi a fost menținută s-a solicitat reluarea anchetei pentru abuz în serviciu.

Judecătoria Timișoara a dispus redeschiderea urmăririi penale într-un dosar deschis ca urmare al unui control efectuat de Curtea de Conturi la Primăria Timișoara, verificări în urma cărora s-a reținut un prejudiciu estimat la 3.000.000 de lei. Ca și în cazul Lugojului, primăria a spus că prejudiciul nu există. Procurorii au dispus clasarea dosarului, dar în urma sentinței prin care Primăria Timișoara a pierdut procesul, procurorii au cerut redeschiderea urmăririi penale, în dosar fiind vizat și fostul primar al Timișoarei, Gheorghe Ciuhandu.

În cazul de la Timișoara totul a început după un control al Gărzii Financiare care scotea la iveală o serie de ilegalităţi în derularea contractului dintre Primăria Timişoara şi Rosign (firma de semnalizare rutieră din Timişoara). Ilegalităţile identificate erau din perioada 2010-2012. Într-un raport pe care l-a întocmit în urma unui control la Primăria Timişoara, Curtea de Conturi a identificat aceste nereguli, emiţând o decizie prin care solicita „analizarea şi dispunerea, după caz, a măsurilor legale de stabilire a întinderii şi recuperarea prejudiciului, împreună cu beneficiile nerealizate (dobânzi, penalităţi)”. Prejudiciul estimat de Curtea de Conturi se ridică la 3.000.000 de lei.

În urma deciziei emise de Curtea de Conturi, la Parchetul Judecătoriei Timișoara a fost deschis și un dosar penal de abuz în serviciu în care apar numele mai multor angajați din Primăria Timișoara, printre care fostul primar Gheorghe Ciuhandu, șeful Direcției Tehnice, Culiță Chiș și șefa Direcției Economice, Smaranda Haracicu.

Ca urmare a raportului Curții de Conturi, Primăria Timișoara a realizat o expertiză extrajudiciară care a constatat că prejudiciul în relația cu Rosign nu există. În urma acestei expertize, Parchetul de pe lângă Judecătoria Timișoara a dispus clasarea cauzei pe motiv că „fapta nu există”. Curtea de Conturi a emis, însă, o nouă decizie prin care i s-a solicitat primăriei să stabilească valoarea prejudiciului estimat la 3.000.000 de lei și să îl  recupereze.

Această din urmă decizie a fost contestată în instanță, dar Primăria Timișoara a pierdut procesul, atât la Tribunal cât și la Curtea de Apel Timișoara, magitrații menținând decizia Curții de Conturi care obligă primăria să recupereze prejudiciul. Ca urmare a sentinței emise de Curtea de Apel Timișoara, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Timișoara, Claudia Irina Chivu, a solicitat redeschiderea urmăririi penale în acest dosar. „S-a solicitat Judecătoriei Timişoara confirmarea redeschiderii urmăririi penale întrucât în cauză nu s-a dispus efectuarea unei expertize judiciare contabile, precum şi pentru că, prin hotărâre definitivă, Curtea de Apel Timişoara a stabilit existenţa prejudiciului estimat la suma de 3.075.815,25 lei, iar în raport de această valoare competenţa de efectuare a urmăririi penale aparţine Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş”, se arată într-un răspuns al Parchetului de pe lângă Judecătoria Timișoara.

Printr-o sentință pronunțată joi, Judecătoria Timișoara a admis cererea formulată de procurori, dispunându-se redeschiderea urmăririi penale, cercetările urmând a fi efectuate, potrivit procurorilor locali, de către Parchetul Tribunalului Timiș. În paralel, Primăria Timișoara este în proces cu firma Rosign pentru recuperarea prejudiciului de 3.000.000 de lei, dosarul fiind pe rolul Tribunalului Timiș.

Vezi comentarii (1)

1 Comment

  1. boro

    20 noiembrie 2015 at 12:12

    Să vedem dacă Primăria Lugoj, va spune că nu există prejudiciu în dosarul Elba. Atunci va începe distracția.

Lasă un răspuns

Mai multe în Actualitate

Beat şi fără permis, a plecat la plimbare pe străzile din Lugoj

Gabriel Iosa16 ianuarie 2017

[FOTO] O maşină a ars în miez de noapte la Coşteiu! Pagubele se ridică la mii de euro

Gabriel Iosa16 ianuarie 2017

Valutist din piaţa din Lugoj, lăsat fără o sumă uriaşă de bani de către jandarmi după o razie

Gabriel Iosa14 ianuarie 2017

Nouă dată de deschidere pentru cei 15 kilometri de autostradă Lugoj-Deva! Anunţul a fost făcut de ministrul Cuc

Gabriel Iosa13 ianuarie 2017

Bătrân de lângă Lugoj, arestat pentru că a agresat două persoane pe care le-a ameninţat cu arma

Gabriel Iosa13 ianuarie 2017

DOSAR Scuza de tot râsul găsită de o lugojeancă prinsă cu mașina burdușită de țigări. Ce pedeapsă a primit femeia

Daniel Dancea12 ianuarie 2017

Autorităţile lugojene, în alertă de mai bine de 48 de ore din cauza zăpezii! Vineri dimineaţa se aşteaptă polei

Gabriel Iosa12 ianuarie 2017

[FOTO] Accident cumplit la câţiva kilometri de Lugoj! Un TIR a intrat frontal într-o autocisternă, după ce şoferul a scăpat mastodontul de sub control

Gabriel Iosa11 ianuarie 2017

[FOTO] Zăpada l-a băgat în şanţ! Circulaţie îngreunată pe centura Lugojului, din cauza unui autotren care a derapat

Gabriel Iosa11 ianuarie 2017

E IKEA misteriosul producător de mobilă suedez care vrea să investească la Lugoj? Ce spune primarul

Daniel Groza11 ianuarie 2017

Bătaie între oamenii străzii din Lugoj la adăpostul de la spital! De la ce a pornit cearta

Gabriel Iosa11 ianuarie 2017

“6,9 pe scara Ricther” şi “Live by Night”, filmele săptămânii la Cinema Bela Lugosi

Gabriel Iosa11 ianuarie 2017
%d blogeri au apreciat: