Autoliv Lugoj

Actualitate

Cazul „Elba” de la Lugoj are un „frate” la Timișoara. Procurorii fac cercetări pentru abuz în serviciu

Cazul „Elba” de la Lugoj are un „frate” la Timișoara. Procurorii fac cercetări pentru abuz în serviciu

Business Strategist

Numele fostului primar al Timișoarei, Gheorghe Ciuhandu, dar și ai altor angajați din Primăria Timișoara apar într-un dosar penal de abuz în serviciu deschis în urma unei situații similare celei de la Lugoj, în care Curtea de Conturi a stabilit un prejudiciu, iar primăria a spus că acel prejudiciu nu există. În baza expertizei realizate de Primăria Timișoara, cu prejudiciu zero, procurorii au dispus clasarea cauzei, dar în urma sentinței prin care măsura Curții de Conturi a fost menținută s-a solicitat reluarea anchetei pentru abuz în serviciu.

Judecătoria Timișoara a dispus redeschiderea urmăririi penale într-un dosar deschis ca urmare al unui control efectuat de Curtea de Conturi la Primăria Timișoara, verificări în urma cărora s-a reținut un prejudiciu estimat la 3.000.000 de lei. Ca și în cazul Lugojului, primăria a spus că prejudiciul nu există. Procurorii au dispus clasarea dosarului, dar în urma sentinței prin care Primăria Timișoara a pierdut procesul, procurorii au cerut redeschiderea urmăririi penale, în dosar fiind vizat și fostul primar al Timișoarei, Gheorghe Ciuhandu.

În cazul de la Timișoara totul a început după un control al Gărzii Financiare care scotea la iveală o serie de ilegalităţi în derularea contractului dintre Primăria Timişoara şi Rosign (firma de semnalizare rutieră din Timişoara). Ilegalităţile identificate erau din perioada 2010-2012. Într-un raport pe care l-a întocmit în urma unui control la Primăria Timişoara, Curtea de Conturi a identificat aceste nereguli, emiţând o decizie prin care solicita „analizarea şi dispunerea, după caz, a măsurilor legale de stabilire a întinderii şi recuperarea prejudiciului, împreună cu beneficiile nerealizate (dobânzi, penalităţi)”. Prejudiciul estimat de Curtea de Conturi se ridică la 3.000.000 de lei.

În urma deciziei emise de Curtea de Conturi, la Parchetul Judecătoriei Timișoara a fost deschis și un dosar penal de abuz în serviciu în care apar numele mai multor angajați din Primăria Timișoara, printre care fostul primar Gheorghe Ciuhandu, șeful Direcției Tehnice, Culiță Chiș și șefa Direcției Economice, Smaranda Haracicu.

Ca urmare a raportului Curții de Conturi, Primăria Timișoara a realizat o expertiză extrajudiciară care a constatat că prejudiciul în relația cu Rosign nu există. În urma acestei expertize, Parchetul de pe lângă Judecătoria Timișoara a dispus clasarea cauzei pe motiv că „fapta nu există”. Curtea de Conturi a emis, însă, o nouă decizie prin care i s-a solicitat primăriei să stabilească valoarea prejudiciului estimat la 3.000.000 de lei și să îl  recupereze.

Această din urmă decizie a fost contestată în instanță, dar Primăria Timișoara a pierdut procesul, atât la Tribunal cât și la Curtea de Apel Timișoara, magitrații menținând decizia Curții de Conturi care obligă primăria să recupereze prejudiciul. Ca urmare a sentinței emise de Curtea de Apel Timișoara, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Timișoara, Claudia Irina Chivu, a solicitat redeschiderea urmăririi penale în acest dosar. „S-a solicitat Judecătoriei Timişoara confirmarea redeschiderii urmăririi penale întrucât în cauză nu s-a dispus efectuarea unei expertize judiciare contabile, precum şi pentru că, prin hotărâre definitivă, Curtea de Apel Timişoara a stabilit existenţa prejudiciului estimat la suma de 3.075.815,25 lei, iar în raport de această valoare competenţa de efectuare a urmăririi penale aparţine Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş”, se arată într-un răspuns al Parchetului de pe lângă Judecătoria Timișoara.

Printr-o sentință pronunțată joi, Judecătoria Timișoara a admis cererea formulată de procurori, dispunându-se redeschiderea urmăririi penale, cercetările urmând a fi efectuate, potrivit procurorilor locali, de către Parchetul Tribunalului Timiș. În paralel, Primăria Timișoara este în proces cu firma Rosign pentru recuperarea prejudiciului de 3.000.000 de lei, dosarul fiind pe rolul Tribunalului Timiș.

Vezi comentarii (1)

1 Comment

  1. boro

    20 noiembrie 2015 at 12:12

    Să vedem dacă Primăria Lugoj, va spune că nu există prejudiciu în dosarul Elba. Atunci va începe distracția.

Lasă un răspuns

Mai multe în Actualitate

Filme pe toate gustuile la Cinema Bela Lugosi, în weekend şi joia viitoare

Gabriel Iosa27 martie 2017

Un polițist din Lugoj care a lovit în mafia contrabandiștilor de țigări, în toptul celor mai buni polițiști din România

Gabriel Iosa27 martie 2017

INEDIT! La Lugoj poţi mânca Choco Kebab, un desert cu de toate după care îţi lasă gura apă

Gabriel Iosa27 martie 2017

Garda Lugojeană, mesaj dur pentru edilii oraşului! Cimitirul Eroilor a ajuns o groapă de gunoi

Daniel Groza23 martie 2017

UPDATE FOTO: Ce au ridicat poliţiştii de la tânărul din Coşteiu care vindea tutun pe internet

Gabriel Iosa22 martie 2017

EXCLUSIV „Făbricuță” de tutun în casa unui tânăr de lângă Lugoj. L-a dat de gol anunțul la mica publicitate

Daniel Dancea22 martie 2017

60 de minute de beznă la Lugoj în weekend, cu ocazia evenimentului “Ora Pământului”

Gabriel Iosa21 martie 2017

Zeci de lugojeni amendaţi pentru centura de siguranţă! Un şofer, prins în timp ce vorbea la telefon

Gabriel Iosa21 martie 2017

“Kong: Insula Craniilor”, filmul săptămânii la Cinema Bela Lugosi

Gabriel Iosa20 martie 2017

Un primar de lângă Lugoj îşi pierde funcţia. A fost găsit în conflict de interese de Agenţia Naţională de Integritate

Daniel Groza20 martie 2017

Radar Fantomă, în curând pe autostrada Timişoara-Lugoj-Deva

Gabriel Iosa17 martie 2017

[VIDEO] Accient între Lugoj şi Buziaş! Una dintre victime venea de la spital

Gabriel Iosa16 martie 2017
%d blogeri au apreciat: