Actualitate

Cazul „Elba” de la Lugoj are un „frate” la Timișoara. Procurorii fac cercetări pentru abuz în serviciu

Cazul „Elba” de la Lugoj are un „frate” la Timișoara. Procurorii fac cercetări pentru abuz în serviciu

Autoliv

Numele fostului primar al Timișoarei, Gheorghe Ciuhandu, dar și ai altor angajați din Primăria Timișoara apar într-un dosar penal de abuz în serviciu deschis în urma unei situații similare celei de la Lugoj, în care Curtea de Conturi a stabilit un prejudiciu, iar primăria a spus că acel prejudiciu nu există. În baza expertizei realizate de Primăria Timișoara, cu prejudiciu zero, procurorii au dispus clasarea cauzei, dar în urma sentinței prin care măsura Curții de Conturi a fost menținută s-a solicitat reluarea anchetei pentru abuz în serviciu.

Judecătoria Timișoara a dispus redeschiderea urmăririi penale într-un dosar deschis ca urmare al unui control efectuat de Curtea de Conturi la Primăria Timișoara, verificări în urma cărora s-a reținut un prejudiciu estimat la 3.000.000 de lei. Ca și în cazul Lugojului, primăria a spus că prejudiciul nu există. Procurorii au dispus clasarea dosarului, dar în urma sentinței prin care Primăria Timișoara a pierdut procesul, procurorii au cerut redeschiderea urmăririi penale, în dosar fiind vizat și fostul primar al Timișoarei, Gheorghe Ciuhandu.

În cazul de la Timișoara totul a început după un control al Gărzii Financiare care scotea la iveală o serie de ilegalităţi în derularea contractului dintre Primăria Timişoara şi Rosign (firma de semnalizare rutieră din Timişoara). Ilegalităţile identificate erau din perioada 2010-2012. Într-un raport pe care l-a întocmit în urma unui control la Primăria Timişoara, Curtea de Conturi a identificat aceste nereguli, emiţând o decizie prin care solicita „analizarea şi dispunerea, după caz, a măsurilor legale de stabilire a întinderii şi recuperarea prejudiciului, împreună cu beneficiile nerealizate (dobânzi, penalităţi)”. Prejudiciul estimat de Curtea de Conturi se ridică la 3.000.000 de lei.

În urma deciziei emise de Curtea de Conturi, la Parchetul Judecătoriei Timișoara a fost deschis și un dosar penal de abuz în serviciu în care apar numele mai multor angajați din Primăria Timișoara, printre care fostul primar Gheorghe Ciuhandu, șeful Direcției Tehnice, Culiță Chiș și șefa Direcției Economice, Smaranda Haracicu.

Ca urmare a raportului Curții de Conturi, Primăria Timișoara a realizat o expertiză extrajudiciară care a constatat că prejudiciul în relația cu Rosign nu există. În urma acestei expertize, Parchetul de pe lângă Judecătoria Timișoara a dispus clasarea cauzei pe motiv că „fapta nu există”. Curtea de Conturi a emis, însă, o nouă decizie prin care i s-a solicitat primăriei să stabilească valoarea prejudiciului estimat la 3.000.000 de lei și să îl  recupereze.

Această din urmă decizie a fost contestată în instanță, dar Primăria Timișoara a pierdut procesul, atât la Tribunal cât și la Curtea de Apel Timișoara, magitrații menținând decizia Curții de Conturi care obligă primăria să recupereze prejudiciul. Ca urmare a sentinței emise de Curtea de Apel Timișoara, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Timișoara, Claudia Irina Chivu, a solicitat redeschiderea urmăririi penale în acest dosar. „S-a solicitat Judecătoriei Timişoara confirmarea redeschiderii urmăririi penale întrucât în cauză nu s-a dispus efectuarea unei expertize judiciare contabile, precum şi pentru că, prin hotărâre definitivă, Curtea de Apel Timişoara a stabilit existenţa prejudiciului estimat la suma de 3.075.815,25 lei, iar în raport de această valoare competenţa de efectuare a urmăririi penale aparţine Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş”, se arată într-un răspuns al Parchetului de pe lângă Judecătoria Timișoara.

Printr-o sentință pronunțată joi, Judecătoria Timișoara a admis cererea formulată de procurori, dispunându-se redeschiderea urmăririi penale, cercetările urmând a fi efectuate, potrivit procurorilor locali, de către Parchetul Tribunalului Timiș. În paralel, Primăria Timișoara este în proces cu firma Rosign pentru recuperarea prejudiciului de 3.000.000 de lei, dosarul fiind pe rolul Tribunalului Timiș.

Vezi comentarii (1)

1 Comment

  1. boro

    20 noiembrie 2015 at 12:12

    Să vedem dacă Primăria Lugoj, va spune că nu există prejudiciu în dosarul Elba. Atunci va începe distracția.

Lasă un răspuns

Mai multe în Actualitate

Meridian 22 opreşte apa în tot Lugojul, pentru a trece pe noua reţea

Cetateanul22 mai 2017

Poliţiştii de la Rutieră au reţinut 35 de permise de conducere. Cele mai multe pentru viteză excesivă

Cetateanul22 mai 2017

Trei bărbaţi au cerut unei minore să facă sex cu unul dintre ei, ca să nu distribuie pe Facebook fotografii în care apărea dezbrăcată

Cetateanul22 mai 2017

Poliţiştii de la Rutieră au aplicat 1.000 de sancţiuni în patru zile. Cele mai multe pentru viteză

Cetateanul19 mai 2017

Săptămâna viitoare vor fi multe întreruperi de curent. Enel are programate lucrări în zona Lugoj-Făget-Buziaş

Cetateanul18 mai 2017

Programul „Primul salariu” va garanta absolvenţilor de facultate un salariu de 2.500 lei pe lună, timp de 3 ani

Cetateanul18 mai 2017

Judecătoria Lugoj a autorizat 121 de interceptări telefonice, în ultimii cinci ani. În Timiş au fost aproape 3.000

Cetateanul17 mai 2017

Tinerii din Timiş, care vor să devină poliţişti, aşteptaţi la IPJ să-şi depună dosarele

Cetateanul17 mai 2017

Orăviţan clarifică situaţia retragerii sculpturii de la Lugoj: “Nu acolo era locul ei. Nu s-au ţinut de cuvânt”

Cetateanul17 mai 2017

Polițist din Belinț, trimis în judecată pentru 1.000 de lei. „Ingineria” de care este acuzat agentul

Daniel Dancea16 mai 2017

Un cetăţean german va primi “Cheia Oraşului” Lugoj

Cetateanul16 mai 2017

Funcţionari RAR Timiş, parteneri cu o reţea de hoţi de maşini

Cetateanul15 mai 2017
%d blogeri au apreciat: