Ce componente ale mașinii trebuie verificate în mod constant: bateria auto, rulmenții si frânele, printre principalele lucruri

0

Indiferent dacă este vorba despre sezonul rece sau cel cald, mașinile necesită în permanență un plus de atenție atunci când ne dorim să ne putem bucura de performanțe de condus cât mai ridicate și de drumuri sigure. Întreținerea corespunzătoare a unei mașini este un aspect ce ar trebui privit ca o rutină constantă, pentru că multe dintre piesele ce intră în componența acestora, au o durată de viață limitată, care depinde de o serie destul de largă de factori. Spre exemplu, utilizate incorect, anvelopele se pot deteriora mult mai repede decât ne-am putea imagina, de aceea este important ca acestea să fie adaptate sezonului în curs, dar și să ajustam stilul de condus.

Mașinile sunt concepute în așa fel încât să fie cât mai fiabile, însă acest lucru depinde de foarte multe lucruri, printre care se număra și conduita șoferului, calitate pieselor de schimb utilizate și în general atenția care i se acordă unei mașini. În cele ce urmează, vom discuta pe larg despre câteva dintre componentele cărora este necesar să li se acorde o atenție mai sporită, fiind mult mai expuse uzurii.

            Bateria auto

Bateriile auto sunt concepute în așa fel încât să poată rezista cu brio până la o perioadă de 4-5 ani, însă așa cum era de așteptat, acest interval depinde de numeroși factori. Dacă există mulți consumatori sau dacă bateria nu este protejata în mod corespunzător, această durată de viață poată scădea drastic. Din fericire însă, în prezent bateriile se pot găsi cu mare ușurință și chiar mai mult decât atât, există chiar servicii de montaj baterii auto în Timișoara sau Cluj. Astfel, dacă se întâmplă să rămâi vreodată fără baterie, un simplu telefon este unicul lucru ce te desparte de o baterie nouă, montata direct pe mașină.

            Anvelopele

Durata de viață a anvelopelor variază și ea destul de mult, însă este absolut esențial ca întotdeauna să se folosească anvelope speciale pentru sezonul în curs. Spre exemplu, utilizarea anvelopelor de iarnă în timpul sezonului cald, va duce la o deteriorare foarte rapidă  a acestora, pentru că ele sunt concepute pentru a preîntâmpina cu totul și cu totul alte condiții decât cele din timpul verii. Din acest motiv este recomandat să ai câte un set de anvelope pentru fiecare sezon. Verifică întotdeauna starea anvelopelor înainte de a le schimba și înlocuiește-le în situații în care urmele de uzură sunt foarte vizibile.

            Rulmenții

Rulmenții sunt în general mai greu accesibili, astfel că verificarea lor propriu-zisă este un proces mai complicat. Unul dintre primele semne ce apar în cazul unor rulmenți uzați este zgomotul, situație în care de cele mai multe ori este necesar să fie înlocuiți. Din fericire, astăzi este mai simplu ca oricând să găsești rulmenți auto buni, astfel că înlocuirea celor uzați nu ar trebui să pună mari probleme.

            Frânele

Nu în ultimul rând, plăcuțele și discurile de frână necesită și ele o atenție mai aparte, fiind în mod constant supuse uzurii. Este recomandat ca în situația acestora, să le verifici în mod constant, dat fiind faptul că la mijloc este vorba despre siguranța ta și a celorlalți participanți la trafic.

 

 

Citește și