Ce conține o amprentă individuală de carbon?

0

O amprentă de carbon este cantitatea totală de gaze cu efect de seră, în special dioxid de carbon, care sunt generate de acțiunile noastre. În principal acestea provin din producția, utilizarea și modul de reciclare a unui produs.

Pe lângă dioxidul de carbon, alte gaze care sunt frecvent emise sunt metanul, oxizi de azot şi gaze fluorurate. Toate acestea captează căldura în atmosferă, provocând încălzirea globală.

La nivel global, amprenta medie de carbon pentru o persoană este de aproape 4 tone. Pentru a avea cea mai bună șansă de a evita creșterea temperaturilor globale cu 2°C, amprenta de carbon are nevoie să scadă sub 2 tone până în 2050.

Reducerea amprentelor individuale de carbon de la 4 la 2 tone nu se întâmplă peste noapte și de aceea este indicat să găsim soluții cât mai ecologice pentru a ajuta mediul înconjurător.

Cum putem să o calculăm?

De obicei, cea mai mare parte a amprentei carbonice a unei persoane provine din transport, locuință și produse alimentare.

Există calculatoare online pentru măsurarea amprentei de carbon, care au în vedere următorii vectori:

-aproximativ câți km parcurgem cu mașina, autobuz, tren sau avion

-câtă energie consumă casa în care locuim

-ce alimente obișnuim să consumăm

Sunt câţiva pași pe care îi putem parcurge pentru a reduce gazele emise, indiferent care este scorul

 

Există metode simple pe care le poți aplica acasă:

Folosirea panourilor solare pentru a valorifica energia de la soare este o modalitate excelentă de a trece la energia electrică verde. Energia solară este o sursă de energie regenerabilă naturală, motiv pentru care tot mai multe persoane aleg să investească în panouri solare pentru a-și alimenta casele. Este clasificată ca energie ecologică, deoarece se emite zero emisii la transformarea acesteia în energie electrică. Panourile fotovoltaice sunt capabile să genereze complet consumului de energie electrică al unei locuințe și să conducă la emisii de carbon cu 80% mai mici decât combustibilii obișnuiți. Dacă ești serios în ceea ce privește reducerea amprentei individuale de carbon, consideră că trecerea la energia solara  ca sursă de electricitate poate avea un impact uriaș.

 

Într-o locuință medie, aproximativ 25% din energie este folosită pentru încălzirea spațiilor, 13% pentru încălzirea apei, 11% pentru răcirea spațiilor, iar restul este folosit pentru aparate. Cum putem reduce consumul de energie?

-pentru încălzirea locuinței apelează la un termostat programabil

-reglează temperatură apei la 48 °C

-înlocuiește-ți desktopul cu un laptop, fiindcă acesta necesită mai puțină energie pentru a se încărca

-înlocuiește becurile incandescente cu cele LED, acestea din urmă consumă cu până la 85% mai puțină energie, durează de până la 25 de ori mai mult și sunt mult mai ieftine

 

Unul dintre cele mai eficiente moduri de a reduce amprenta de carbon este să reconsideri cât de mult și cât de des călătorești.

În momentul actual, emisiile de dioxid de carbon din transporturi au depășit emisiile generate de energia electrică, ca sursă principală de gaze cu efect de seră. Acest lucru se datorează utilizării tot mai mult a energiei din surse regenerabile.

 

-golește și clătește recipientele alimentare înainte de a le introduce în coșul de reciclare

-reciclează hârtia

-reciclează aparatele electronice

-folosește coșul de reciclare doar pentru ambalajele ce pot fi reciclate

Schimbarea obiceiurilor de zi cu zi este cel mai semnificativ mod de a ajuta planeta și în același timp propriul organism. Fă orice schimbare ține de tine și încearcă pe cât posibil să adopți o gândire ecologică, începând cu sursa de energie electrică. Panourile fotovoltaice sunt o alegere prosper și curată atât pentru tine cât și pentru planetă. O planetă curată înseamnă un corp sănătos!

Sursa: Financiarul.ro.

Citește și