Ce este burnout-ul și cum îl putem preveni?

0

Termenul de “burnout” se referă la un grup de manifestări ce apar ca urmare a stresului ocupational prelungit, ajungând până la o epuizare cronică resimțită la nivel mental, emoțional și fizic, în general de către persoanele care doresc și depun mari eforturi pentru a avea succes în cariera profesională. Programul de muncă prelungit, motivația ridicată de a obține performanță, sarcinile dificile și responsabilitățile crescute, toate acestea consumă multe resurse psihice și fizice, lăsând persoana stoarsă de puteri.

Ca să înțelegem  ce este burnout-ul și ce îl provoacă, trebuie să fim atenți la semne:

 • Epuizare fizică și emoțională (oboseală cronică, atenție și memorie deficitare, dificultăți în a desfășura activități ce în trecut erau ușoare, stări de furie, anxietate sau depresie)
 • Detașare și cinism (pesimism, lipsa bucuriei, auto-izolare)
 • Sentimente de ineficiență și de nemulțumire, lipsa motivației și a unui sens, apatie, iritabilitate, scăderea productivității și a performanței, apatie, neajutorare
 • Dificultăți alimentare și de somn (lipsa poftei de mâncare, insomnii, coșmaruri sau treziri dese peste noapte, uneori opusul – nevoie extrem de crescută de somn)
 • Unele manifestări somatice, cum sunt: dureri de cap și de spate, dificultăți de respirație, tulburări ale sistemului digestiv, circulator etc.

Ce putem face în momentul în care observăm apariția acestor simptome?

 • Deși ne simțim neajutorați, este necesar să apelăm la ajutor din partea celorlalți. Fie că vorbim despre sentimentele și dificultățile noastre cu prietenii și familia, cu șeful sau colegii de muncă, sau apelăm la ajutor de specialitate (psiholog autorizat), este important să nu lăsăm simptomele să se agraveze!
 • Este important să dezvoltăm și să păstrăm relațiile cu persoanele în preajma cărora avem o stare bună, care ne ridică moralul. Acestea ne pot îndruma spre o reorganizare a activităților zilnice, în așa fel încât să ținem cont și de nevoile noastre de bază. Relațiile pozitive cu colegii de muncă ne pot ajuta și ele, deaoarece, în loc să ne izolăm, putem socializa în pauze și în timpul liber.
 • O altă recomandare este de a evita relațiile cu persoane negativiste, care se plâng mult și ne produc o dispoziție proastă, deoarece vor crește pesimismul și sentimentele de cinism, lipsă a sensului și a bucuriei vieții, iritabilitatea.
 • În același timp, implicarea într-o cauză socială cu importanță personală crescută, ne poate da un sens pozitiv al existenței, activarea energiilor și resurselor psihice și fizice, o motivație personală, mulțumire și bucurie de viață.

Sunt predispus la burnout?

Vă propun să vedem care pot fi trăsăturile de personalitate care ne predispun la muncă în exces, într-atât încât corpul și psihicul nostru ajung să fie golite de resurse. Deși multe dintre trăsăturile personalității noastre sunt moștenite genetic, anumite manifestări, atitudini sau tipare cognitive și comportamentale pot fi modificate în direcția unei mai bune gestionări a stresului și obținerea unei vieți mai echilibrate și mai sănătoase.

În general, putem observa că persoanele care acumulează stres cu ușurință au tendințe perfecționiste (adică nu pot accepta ca rezultatul muncii lor să fie mai puțin decât perfect; consideră că orice nu este perfect, este un eșec personal; preferă să renunțe la anumite activități, dacă percep că nu vor reuși să le soluționeze complet), sunt pesimiste (se așteaptă ca rezultatele muncii lor să fie mai degrabă unele negative; se așteaptă ca mai degrabă să nu fie apreciați de ceilalți, încercând din acest motiv să muncească mult mai mult; au dificultăți în a vedea părțile frumoase ale vieții, părțile care i-ar bucura și le-ar aduce o stare de împlinire și liniște), au un nivel mai crescut de excitabilitate sau iritabilitate (unele persoane funcționează utilizând mai multă energie ca răspuns la factori externi, decât altele; nivelul de implicare personală este mai crescut, percep situațiile ca fiind mai amenințătoare și se incarcă cu stres mult mai repede decât alții).

Ca personalitate, persoanele cele mai predispuse la a suferi un burnout (și a reveni la epuizare deseori, chiar dacă reușesc apoi să se re-echilibreze) sunt cele cu tip de personalitate A. Ce este definitoriu acestui tip și cum ne dăm seama dacă ne încadrăm aici? Cei cu personalitate de tip A au urmatoarele trăsături:

 • sunt mai tot timpul pe fugă pentru a rezolva ceva,
 • au dificultăți în a se concentra pe ceea ce le spune interlocutorul și întrerup des, vorbesc mai repede decât ceilalți,
 • au tendința de a face mai multe lucruri în același timp,
 • nu își oferă timp de odihnă suficient, mănâncă repede și pe grabă, au tendința de a merge repede și sunt mai tot timpul grăbiți,
 • deseori au dificultăți de somn, gândindu-se mult la ceea ce au de rezolvat sau la lucruri pe care alte persoane le-au spus despre ei,
 • sunt mai tot timpul tensionați psihic și fizic, transpiră mult,
 • pun munca pe primul plan, înaintea relațiilor cu ceilalți,
 • își aleg joburi cu responsabilități ridicate, stresante, cu sarcini dificile, caută aprecierea celorlalți
 • și sunt, în general, pesimiști.

Deseori, chiar dacă nu ne regăsim în trăsăturile de mai sus, chiar și numai munca în compania cuiva care are o personalitate de tip A ne poate predispune la burnout, prin faptul de a ne transmite stresul și nerăbdarea în rezolvarea sarcinilor de serviciu.

Ce putem face pentru a preveni apariția unui episod de burnout?

În primul rând trebuie să ținem cont de nevoile noastre de bază, de odihnă și hrană. Este important echilibrul zilnic, astfel că, pe lângă muncă, trebuie să ne facem timp pentru activități cu prietenii și familia, să facem exerciții fizice, să mâncăm sănătos și să fim atenți la simptomele corpului. Este important să ne stabilim un set de limite care să ne permită să ne putem opri din muncă la timpul potrivit pentru noi și să ne odihni atât cât ne este necesar. Relațiile cu ceilalți sunt foarte importante, de aceea este important să avem timp pentru prieteni, să ne facem prieteni noi atunci când avem ocazia și să dezvoltăm relații pozitive cu colegii de muncă.

Este important, așadar, să reținem recomandările prezentate mai sus, pentru prevenirea epuizării ocupaționale cronice și să ne amintim că munca este numai o parte din viața noastră, iar fericirea își are rădăcinile în echilibru!

Sursa: Financiarul.ro.

Citește și