Ce este dieta Blue Zone și cum se diferențiază de regimurile obișnuite de slăbit

0

Aceste zone au fost descoperite de către omul de știință Dan Buettner, care a analizat oamenii din aceste regiuni și a descoperit faptul că aici trăiesc majoritatea nonagenarilor și centenarilor, iar rata de îmbolnăvire de boli cronice, cum ar fi diabetul, afecțiunile de inimă, cancerul ori obezitatea, este extrem de redusă.

Uite cum arată mai îndeaproape stilul de viață al persoanelor care locuiesc în aceste regiuni și cum se pot adopta câteva dintre obiceiurile lor alimentare care ajută la creșterea longevității.

Oamenii din acele regiuni au o alimentație ce se bazează pe 95% plante

Oamenii care locuiesc în patru dintre cele cinci regiuni Blue Zone consumă carne, însă destul de rar. Carnea este consumată în medie de cinci ori pe lună, în proporții de circa 50 de grame sau mai puțin (cam cât jumătate de pachet de cărți de joc). Carnea nu reprezintă baza porției de mâncare, ci doar o părticică mică și este observată ca un fel ce vine în completarea preparatelor din legume.

Locuitorii Blue Zone mănâncă o diversitate mare de legume, în special fasole, linte, mazăre, năut, fructe, cereale integrale, nuci dar și semințe. În fiecare zi, aceștia consumă minim o mână de leguminoase și nuci, iar alimentele procesate sunt evitate cu desăvârșire.

Locuitorii beau doar patru tipuri de lichide

Cu destul de puține excepții, oamenii Blue Zone beau doar patru lichide: apă, cafea, ceai și vin. Ceaiul este consumat zilnic, la fel și vinul roșu, în cantități reduse.

Nu consumă foarte multe ouă și lactate

Laptele de vacă nu este tocmai plăcut în Zonele Blue și mai degrabă se preferă laptele de capră ori cel de oaie, în special în Ikaria și în Sardinia. Toți locuitorii din Blue Zones mănâncă ouă de două sau de patru ori pe săptămână, câte o bucată o dată și asemănate altor preparate, ca fiind o sursă de bază de proteine.

Nu consumă pește în cantități mari

În mare parte din regiunile Blue, oamenii mănâncă cel mult trei porții de pește pe săptămână și mai degrabă preferă sardinele, anșoa și codul, pentru că acești pești nu sunt supuși riscului de a fi contaminați cu substanțe chimice. În plus, locuitorii Blue Zone nu pescuiesc în mod excesiv și se focusează pe o viață sustenabilă.

Limitează porțiile de zahăr

Locuitorii din Blue Zone consumă circa 5% din zahărul pe care îl ingerează locuitorii de pe continentul nord-american, de exemplu. Zahărul consumat de Blue Zone este receptat ca fiind o recompensă și nu ca un lucru obișnuit ori ascuns în alte alimente.

Sursa – Glow Magazin.

Citește și