Ce este pastila de a doua zi și cum funcționează

0

Pastila de a doua zi, renumită și sub denumirea de plan B, a început să fie din ce în ce mai populară. Studiile din ultima vreme au demonstrat că din ce în ce mai multe femei se bucură de acest plan de rezervă. Chiar și așa, sunt foarte multe întrebări despre această pastilă salvatoare. Află acum tot ce trebuie să știi despre pastila de a doua zi.

Pastila de a doua zi intră în categoria măsurilor urgente de contracepție! Este o modalitate eficientă și destul de sigură pentru a întrerupe instalarea unei sarcini nedorite. Aceasta începe să își facă efectul prin distribuirea organismului cu un boom scurt și puternic de hormoni sintetici.

Pastila de a doua zi are rolul de a stopa instalarea unei sarcini, din următoarele motive:

  1. Împiedică ovulul să părăsească ovarul.
  2. Nu permite spermatozoizilor să fecundeze ovulul.
  3. Nu lasă ovulul să se instaleze în uter.

Chiar și așa, pastila de a doua zi nu trebuie să fie un înlocuitor pentru celelalte modalități de contracepție. În cele din urmă, această pastilă este renumită drept plan B și nu plan A, dintr-un motiv anume. Aceasta este special concepută pentru a preveni o sarcină după ce femeia a făcut sex neprotejat, ori pentru că modalitățile clasice nu au fost eficiente, ori pentru că nu s-a folosit nici o modalitate. Experții nu indică o utilizare repetată a acestei pastile, deoarece hormonii pe care îi distribuie în organism pot fi dăunători acestuia, putând afecta deopotriva sistemul feminim de reproducere.

Pastilele de acest gen vin în doze duble. Prima doză trebuie administrată la maxim 72 de ore de la actul sexual, iar cea de-a doua, la 12 ore după prima.

Este esențial de știut faptul că eficacitatea acestei pastile poate fi redusă dacă, în decurs de o jumătate de oră după ce ți-ai administrat această pastilă, îți vine să vomiți. În plus, ținând cont de faptul că majoritatea pastilelor conțin atât estrogen, cât și progesteron, au 75% șanse de a reuși. Acelea care au în compoziție doar progestin au șanse de 89% de a reuși.

Asemeni tuturor celorlalte medicamente, și pastile de a doua zi poate să prezinte anumite efecte adeverse:

  • Dureri de abdomen.
  • Dureri la nivelul sânilor.
  • Stări de greață, amețeală, oboseală.
  • Menstruația poate întârzia sau poate veni mai devreme, poate fi mai abundentă sau, din contră, mai redusă.

Sursa – Glow Magazin.

Citește și