Ce putem spune despre colesterol si antioxidanti

0

Nu stii ce sa crezi din cauza mesajelor conflictuale pe care le auzi despre colesterol? Nu este surprinzator. Cercetatorii descopera zilnic lucruri noi despre colesterol si grasimi saturate. Si, pe masura ce ne aduc mai multe informatii, si perceptia noastra asupra acestui subiect se schimba.

Ce este Colesterolul?

Colesterolul este o substanta ceroasa care se gaseste in multe dintre alimentele pe care le consumam si, de asemenea, in celulele corpului nostru. Corpurile noastre au nevoie de colesterol pentru a functiona normal si pot produce tot colesterolul de care au nevoie. Colesterolul este important pentru a produce hormoni si vitamina D. De asemenea, joaca un rol in digestie.

Exista trei tipuri principale de colesterol in organism:

-Lipoproteina de inalta densitate sau HDL. Adesea numit colesterolul bun, HDL ajuta la eliminarea excesului de colesterol din corpul tau.

-Lipoproteina de densitate mica sau LDL. LDL este colesterolul „rau”. Poate duce la acumularea placii pe artere.

-Lipoproteina cu densitate foarte mica sau VLDL. VLDL tinde, de asemenea, sa promoveze acumularea placii.

O alta substanta inclusa in testele de laborator lipidic este nivelul de trigliceride. Trigliceridele sunt un tip specific de grasime. Trigliceridele mari pot fi un semn ca ai exces de grasime corporala sau poti prezenta un risc crescut pentru diabetul de tip 2. De asemenea, acestea pot fi un semnal ca tu consumi prea multe calorii, in special din cereale rafinate sau alimente si bauturi cu zaharuri adaugate. Trigliceridele pot fi crescute si la persoanele care fumeaza sau beau prea mult alcool.

Daca exista prea mult colesterol in organism, acesta se acumuleaza si se lipeste pe interiorul arterelor. Pe masura ce arterele se ingusteaza si se infunda, este dificil pentru sange sa treaca prin ele. Blocarea poate duce la un cheag de sange, accident vascular cerebral sau boli de inima.

Antioxidantii sunt substante care pot preveni sau incetini deteriorarea celulelor cauzata de radicalii liberi, molecule instabile pe care organismul le produce ca reactie la presiunile mediului si la alte presiuni.  Sursele de antioxidanti pot fi naturale sau artificiale. Se considera ca anumite alimente pe baza de plante sunt bogate in antioxidanti. Antioxidantii pe baza de plante sunt un fel de fitonutrienti sau nutrienti pe baza de plante. De asemenea, organismul produce niste antioxidanti, cunoscuti sub denumirea de antioxidanti endogeni. Antioxidantii care provin din afara corpului se numesc exogeni.

Radicalii liberi sunt substante reziduale produse de celule pe masura ce organismul prelucreaza alimentele si reactioneaza la mediu. Daca organismul nu poate prelucra si elimina eficient radicalii liberi, poate rezulta stres oxidativ. Acest lucru poate dauna celulelor si functiei corpului.

Factorii care cresc productia de radicali liberi in organism pot fi interni, cum ar fi inflamatia sau externi, de exemplu, poluarea, expunerea la UV si fumul de tigara.

Stresul oxidativ a fost legat de boli de inima, cancer, artrita, accident vascular cerebral, boli respiratorii, deficienta imuna, emfizem, boala Parkinson si alte afectiuni inflamatorii sau ischemice. Se spune ca antioxidantii ajuta la neutralizarea radicalilor liberi din corpul nostru si se crede ca acest lucru stimuleaza sanatatea generala.

Se crede ca exista sute si eventual mii de substante care pot actiona ca antioxidanti. Fiecare are propriul rol si poate interactiona cu celelalte pentru a ajuta organismul sa functioneze eficient. „Antioxidant” nu este chiar numele unei substante, ci mai degraba descrie ce poate face o serie de substante.

Exemple de antioxidanti care provin din afara corpului includ: vitamina A, vitamina C, vitamina E, beta caroten, licopen, luteina, seleniu, mangan, flavonoidele, polifenolii si fitoestrogenii sunt toate tipurile de antioxidanti si fitonutrienti si se gasesc in alimente pe baza de plante. Fiecare antioxidant serveste o functie diferita. Acesta este motivul pentru care este important sa avem o dieta variata.

Sursa: News24.ro.

Citește și