Ce trebuie sa faci cand te doare in gat?

0

Durerile în gât, dificultățile la înghițire, răgușeala, tusea iritativă sunt simptome comune ale inflamațiilor la nivelul gâtului. În orice perioadă a anului pot apărea astfel de neplăceri. Important este să ai la îndemână soluții eficiente pentru a calma senzația de disconfort și iritația din gât.

Durerea in gat apare, de obicei, din cauza unui proces inflamator ce poate fi declanșat: fie de viroze, faringite, laringite; fie de alergii, consum de alimente sau băuturi reci, suprasolicitarea vocii, aer uscat, expunerea la fum de țigară sau alte substanțe toxice.

Semnele și simptomele variază în funcție de cauză și intensitatea inflamației. Însă disconfortul la nivelul gâtului se manifestă de obicei prin:

  • durere la înghițire;
  • senzație de usturime, arsură sau mâncărime în gât;
  • înroșirea și umflarea zonei amigdalelor;
  • răgușeală;
  • vorbirea cu dificultate sau imposibilitatea de a vorbi;
  • tuse uscată sau iritativă;
  • dificultăți de respirație.

Tabloul clinic variază în funcție de vârsta pacientului, de localizarea și extinderea procesului inflamator și de afecțiuni asociate. Dacă vorbim de o durere în gât cauzată de o infecție, pot să apară și febră, dureri de cap, stare generală alterată, ceea ce înseamnă o patologie complexă. Dacă răgușeala și iritația în gât se manifestă după un consum excesiv de băuturi reci, atunci vorbim despre o inflamație ușoară, care se calmează în câteva zile.

Orice persoană care se confruntă cu simptome ale inflamației în gât are nevoie de un consult medical, pentru diagnostic și tratament.

Opțiunile terapeutice în cazul inflamațiilor gâtului includ numeroase tratamente medicale, care ar trebui utilizate conform recomandărilor medicului sau farmacistului. În asociere sau nu cu tratamentele medicale, în funcție de cauzele și formele inflamațiilor în gât, se dovedesc foarte eficiente anumite remedii naturale și mai ales spray-urile pentru gât.

-Tinctura de gălbenele – se obține din florile plantei Calendula officinalis și se utilizează din timpuri străvechi pentru tratarea diverselor probleme de sănătate. Datorită proprietăților antiinflamatoare, cicatrizante, emoliente, tinctura de gălbenele acționează ca un balsam asupra gâtului inflamat, contribuind la vindecarea rapidă a leziunilor.

-Propolisul – este produs de albine pentru curățarea și apărarea stupului de microorganisme. Bogat în substanțe antiseptice și antioxidante, propolisul are o istorie lungă de utilizare pentru sănătatea noastră. Fiind capabil să distrugă virusuri, bacterii, ciuperci, propolisul este utilizat cu succes în caz de viroze, mai ales pentru a ameliora durerile în gât.

-Administrate împreună prin pulverizare, așa cum se realizează cu ajutorul Laringo Spray, tinctura de gălbenele și propolisul acționează sinergic, rapid și eficient.

Alte sfaturi

Odihnește-te mai mult. Astfel îți ajuți organismul să aibă o imunitate puternică. În plus, chiar dacă poate părea surprinzător, lipsa de somn are consecințe și asupra gâtului. Știm cu toții că atunci când suntem obosiți, avem vocea răgușită, gâtul uscat și iritat. Așa că avem toate motivele să dăm prioritate orelor bune de somn.

Bea lichide călduțe, cu miere. Ceaiurile din plante cu efecte benefice asupra mucoasei respiratorii (lemn-dulce, cimbrișor, mentă, mușețel) nu trebuie să-ți lipsească din programul zilnic. Adaugă miere și lămâie, iar în felul acesta puterea lor vindecătoare este maximă.

Asigură-ți vitamina C din fructe și legume. Consumă din belșug alimente naturale, pentru a-ți face plinul de vitamine și minerale necesare pentru imunitate.

Dacă semnele de disconfort la nivelul gâtului persistă, nu se ameliorează sau chiar se intensifică, adresează-te cât mai repede medicului.

Sursa: News24.ro.

Citește și