Ce trebuie să știi când călătorești în România: un ghid practic

0

România este una dintre cele mai puțin vizitate țări din Europa de către turiști, ceea ce o face o destinație ideală pentru cei care caută autenticitate și nu le plac aglomerația (ca mine!). După două excursii făcute în inima Carpaților, iată câteva informații practice de știut când plănuiți să călătoriți în România.

Unde sa te cazezi în România?

Puține hoteluri există în România. Va fi deci necesar să se favorizeze sejururile cu localnici sau în cabane și pensiuni. Personal, am folosit Booking, AirBNB si cazare Barlad pentru a găsi locurile în care urma să dorm. La fel ca în Croația, există un adevărat circuit paralel care a fost creat în care locuitorii transformă o cameră din casa lor pentru uzul turiștilor, sau chiar o clădire întreagă.

Acest lucru facilitează abordarea localnicilor, deși unii nu vorbesc deloc engleza (este cazul unei gazde care ne-a trimis fiica lui să ne dea cheile).

În general, am fost foarte bine primit la Cabana Fabian și am primit cu ușurință sfaturi despre locuri de văzut, cum să ajung acolo, restaurante de încercat etc. Preturile sunt mai mult decat corecte, conteaza in general intre 20 si 40€ pe noapte pentru un apartament pentru doua persoane. Nu este nevoie să planificați din timp, deoarece există destul de multe opțiuni.

Cum să te deplasezi în România?

Pentru a trece din oraș în oraș, autobuzul este bine dezvoltat. Mai întâi trebuie să localizați stația de autobuz. Orarele pot fi găsite pe site-ul Autogari. Biletele pot fi cumpărate fie din stația de autobuz, fie direct din autobuz.

Nu am închiriat o mașină, deoarece auzisem că drumurile sunt într-o stare groaznică. Nu stiu daca este vorba de zona din jurul Bucurestiului, dar in Transilvania si Moldova nu am observat nimic dramatic odata acolo in afara de cateva gropi, si lipsa de iluminare. Acestea fiind spuse, închirierea unei mașini nu este ieftină și prețul benzinei este aproape același ca în Franța (pentru un salariu mediu românesc de 400 de euro, este chiar inaccesibil). Autostopul se practică deci foarte mult și se obișnuiește să contribui la prețul benzinei dând un banut șoferului.

Ce mâncăm în România?

Fiind o țară răsăriteană bună, România oferă preparate copioase pe bază de mămăligă, varză și cartofi, dar și legume frumoase precum ardei, dovlecei și vinete. Este o mâncare care frământă stomacul, de obicei carnivoră, adesea garnisită cu usturoi (pentru a-l alunga pe Dracula?), dar găsirea unei opțiuni vegetariene nu este îngrozitor de dificilă.

 

Este ușor să găsești trochete mici unde să ciugulești. Brutăriile sunt destul de atipice, pentru că nu poți intra înăuntru: îți faci alegerea în fața ferestrei și o fereastră mică îți permite să comunici cu vânzătorul pentru a-ți ridica gogoșa. Când vine vorba de băuturi, iubitorii de bere și vin vor avea răsfățate de alegere. Limonadele sunt si ele foarte des intalnite in Romania si sunt delicioase!

 

În cele din urmă, nu există cu adevărat un acronim care să identifice un aliment „organic”, deoarece majoritatea alimentelor sunt locale. Dacă vei călători în România, îți vei da repede seama că este o țară vastă, cu tradiție agricolă, și are deja tot ce ai nevoie acolo.

Citește și