Ce trebuie să știi despre bolile autoimune. Cum ne pot afecta acestea

0

Viața oamenilor ce se confruntă cu boli autoimune poate fi foarte grea ținând cont de faptul că acestea încă sunt eronat înțelese de către medici și de către oameni în general.

Simptomele pot fi atât de blurate uneori, încât pot face mai dificilă stabilirea unui diagnostic. Ce este nevoie să știm însă despre bolile autoimune?

Bolile autoimune apar în momentul în care sistemul imunitar începe să atace propriile organe, țesuturi și celule ale corpului. Cu toate că este ușor să îți dai seama de simptome, acestea sunt, de asemenea, întâlnite pentru mai multe tipuri de afecțiuni, lucru ce face ca bolile autoimune să fie mai greu de diagnosticat.

Printre simptomele acestor boli numărăm: oboseala, durerea cronică și tulburările gastrointestinale, iar un alt simptom foarte frecvent este schimbarea greutății corporale.

Ce trebuie să știi despre bolile autoimune:

1. Bolile autoimune pot face organismul să lupte împotriva lui

Cu toții avem un sistem imunitar alcătuit din celule și organe ce se luptă cu microbii, bacteriile și orice altă celulă străină. În cazul unei persoane sănătoase, organismul vede imediat diferența dintre celulele proprii și celulele străine, cu care trebuie să se lupte. În cazul unei persoane care se confruntă cu o boală autoimună, sistemul imunitar are un defect ce îl face să atace celulele normale. „Reultatul este un atac gresit asupra propriului corp”.

2. Sunt mai bine de 80 de boli autoimune

Printre acestea numărăm boala celiacă, boala Crohn, endometrioza, sindromul Guillain-Barre, narcolepsie, psoriazis și artrita reumatoidă.

3. Bolile autoimune pot fi moștenite genetic

Sunt unele dovezi care arată că bolile autoimune pot fi moștenite genetice. Însă, cu toate acestea, nu trebuie înlăturați factorii de mediu sau infecțiile, care pot da startul acestor boli autoimune la persoanele cu predispoziții genetice.

4. Bolile autoimune nu reprezintă alergii

În anumite cazuri, simptomele bolilor autoimune pot fi confundate cu reacțiile alergice. Cu toate că există nenumărate argumente care aseamănă predispoziția genetică la alergii și la boli autoimune, acestea reprezintă două afecțiuni complet diferite.

5. Este nevoie de ani întregi de încercări pentru a stabili diagnosticul corect

Din cauza faptului că diverse boli autoimune afectează mai multe părți ale corpului, aceste afecțiuni pot fi în anumite situații foarte greu de depistat de către medicii competenți.

Sursa – Glow Magazin.

Citește și