Ce trebuie să ştim despre Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice

0

În domeniul madical dar mai precis la secţia hematologie, în plan mondial este ştiut faptul că:
– La fiecare 3 minute cineva, în lume, este diagnosticat cu un cancer de sânge şi ultima şansă de supravieţuire poate fi un transplant de celule stem hematopoietice de la un donator neînrudit.
– Mai puţin de 30% dintre pacienţi au un donator compatibil în familie.
– La nivel mondial, pentru 49% dintre pacienţii diagnosticaţi cu un cancer de sânge care au nevoie de un transplant de celule stem hematopoietice, donatorul compatibil neînrudit este găsit în Registrele internaţionale ale donatorilor de celule stem hematopoietice.
– Doar pentru 67% dintre pacienţii din România care au nevoie de transplant de celule stem hematopoietice de la un donator neînrudit, se găseşte un donator pereche cu care să fie compatibil genetic.
– Pentru 96% dintre donatorii compatibili cu pacienţii din România care au beneficiat de transplant, donatorii compatibili au fost din Registrele internaţionale şi doar 4% din Registrul naţional.
– Creşterea numărului donatorilor înscrişi în Registrul din România, din toate zonele ţării, creşte şansa de a salva mai mulţi pacienţi care suferă de cancer de sânge sau alte boli hematologice severe.
– Pentru pacienţii care provin dintr-o minoritate etnică, numai în 20% din cazuri se identifică un donator compatibil.
– Şansa de a găsi un donator compatibil, pentru cei 33% dintre pacienţii pentru care nu există donatori compatibili niciunde în Registrele internaţionale, este ca peste 5% din populaţia României să se înscrie în RNDVCSH.
– În prezent, numai 0,33% din populaţia României este înscrisă în Registrul donatorilor de celule stem hematopoietice iar acest procent este foarte mic, comparativ cu alte ţări: Germania – 9%, Israel – 12%, Cipru – 13%.
– 5% din populaţia lumii este înscrisă în registrele donatorilor de celule stem hematopoietice.
– RNDVCSH este interconectat cu registre ale donatorilor de celule stem hematopoietice din alte 54 de ţări, de pe toate continentele, care împreună numără peste 38 milioane de donatori voluntari de celule stem hematopoietice.
– Pentru 8% din pacienţii din întreaga lume care au nevoie de un transplant, nu s-a găsit donator.
– Peste 320 mii dintre donatorii potenţiali înscrişi în registrele internaţionale au donat celule stem hematopoietice pentru pacienţi neînrudiţi.

Ce trebuie să faci şi ce înseamnă să fii înscris în Registru?

– Odată înscrisă ca potenţial donator de celule stem hematopoietice, o persoană aşteaptă pentru a salva o viaţă.
– 1 din 800 de persoane înscrise va fi contactată pentru a verifica potrivirea cu un pacient.
– Este posibil ca după înscrierea în Registru, un donator potenţial să nu fie niciodată sunat, dar dacă este sunat, există şansa să fie singura/ul care poate salva viaţa pacientului.
– Cu cât se înregistrează mai multe persoane, cu atât sunt mai mari şansele pentru pacienţii care aşteaptă salvarea vieţii. De aceea, fiecare înregistrare contează atât de mult!
– Ce se întâmplă cu probele de sânge sau probele de ţesut recoltat din mucoasa obrajilor?
– Laboratorul analizează tipul de ţesut: celulele pielii sunt testate pentru markerii de ţesut HLA.
– HLA = Antigene Leucocitare Umane sau caracteristicile celulelor albe din sânge uman. Aceşti markeri de proteine se găsesc pe majoritatea celulelor din organism.
– Există o mare diversitate de HLA, iar probele sunt testate pentru până la 12 caracteristici.
– Sistemul imunitar utilizează markerii HLA pentru a determina care celule aparţin corpului şi care nu.
– Cele mai bune rezultate ale transplantului sunt atunci când pacientul şi donatorul HLA seamănă foarte mult (peste 90%).
– Odată ce au fost identificaţi markerii HLA, tipul ţesutului este introdus în Registru – „lista de salvare” – după ce se atribuie un număr de identificare unic şi anonim. Baza de date este legată de registrele internaţionale şi pot fi căutaţi donatori compatibili pentru orice pacient din întreaga lume.

În ce constă tratamentul cancerului de sânge?

– Toate celulele sanguine îşi au originea în măduva osoasă din acelaşi tip de celule, numite celule stem hematopoietice.
– Un transplant de celule stem hematopoietice (recoltate din sânge sau din măduva osoasă) poate înlocui un sistem imunitar deteriorat la o persoană cu cancer de sânge – dar numai dacă tipul de ţesut al donatorului se potriveşte.
– Pentru multe persoane cu cancer de sânge, un transplant este ultima lor şansă de viaţă.
– Un transplant funcţionează luând celule stem din sânge de la un donator sănătos şi oferindu-le cuiva cu cancer de sânge sau cu altă boală gravă a sângelui.
– Donatorul şi pacientul trebuie să aibă acelaşi tip de ţesut. Deoarece există milioane de combinaţii diferite, găsirea unei potriviri este foarte complicată.

Sursa: News24.ro.

Citește și