Zidăria este un proces complex în domeniul construcției care se folosește pentru a ridica garduri, case, anexe, dar și pereți separatori sau stâlpi de susținere. De asemenea, proiectele de renovare sau recondiționare a clădirilor presupun activități de zidărie complexe.
Uneltele folosite la zidit fac parte din kit-ul oricărui muncitor în construcții, dar trebuie să le ai la îndemână și atunci când întreprinzi activități în jurul gospodăriei, la nivel de hobby.
Iată de ce unelte ai nevoie pentru aceste proiecte:
Ciocan rotopercutor
Ciocanul rotopercutor este folosit pentru a face găuri în materiale masive precum betonul sau pentru a distruge bucăți mai mari din beton sau cărămidă. Acesta poate înlocui și bormașina când vrei să efectuezi găuri în pereții de beton.
Vibrațiile create de un ciocan rotopercutor sunt puternice, motiv pentru care trebuie să te pregătești pentru o manevrare mai grea decât în cazul mașinilor de găurit. În proiectele de zidărie, alege ciocane rotopercutoare cu putere cât mai mare, pentru a putea distruge cu ușurință betonul sau pentru a realiza găuri.
Ciocanul rotopercutor poate fi folosit și pentru a îndepărta un strat vechi de zidărie, pe care vrei să îl recondiționezi.
Unelte pentru prepararea și aplicarea materialelor de zidit
Printre materialele folosite la zidit se numără chitul, varul, cimentul, mortarul, ghipsul și apa. Pentru prepararea facilă a acestor amestecuri și pentru aplicare se folosesc diverse unelte fără de care nu poți realiza un proiect la nivel profesionist. Iată de ce ai nevoie:
- Mixere pentru vopsea și ciment
Mixerele ajută la realizarea rapidă a amestecurilor de care ai nevoie pentru zidit. Fie că este vorba despre ciment sau vopsea, procesul de mixare este esențial pentru omogenizarea amestecului ideal de materiale. Pentru ciment se folosesc mașini de amestecat mortar și beton. Un amestecător electric poate fi folosit atât pentru vopsele, când sunt aplicate pe suprafețe foarte mari, cât și pentru beton și mortar.
- Unelte de mână
Uneltele pentru aplicat materialele de zidit, precum mistria, șpaclul sau gletiera sunt necesare pentru a răspândi și uniformiza ipsosul, adezivii și alte materiale. De asemenea, uneltele precum șpaclul ajută la îndepărtarea surplusului de materiale de pe suprafețele la care lucrezi.
- Găleți și alte recipiente
Gălețile și recipientele pentru amestecat se aleg în funcție de specificațiile potrivite materialelor cu care lucrezi. De exemplu, pentru amestecul de mortar se alege o cuvă realizată dintr-un material rezistent la substanțe agresive. Pentru materiale precum vopseaua, se aleg găleți suficient de încăpătoare pentru a amesteca un mix special pentru tipul de lucrare pe care îl faci.
Mașini de tăiat gresie și faianță
Lucrările de zidit includ adesea și instalarea gresiei și a faianței, cât și îndepărtarea straturilor vechi. Pentru a putea folosi plăcile de gresie și faianță în funcție de spațiu și nevoi, o mașină de tăiat plăcile ajută la completarea spațiilor din colțurile pereților sau de la marginea pardoselii.
Acestea sunt necesare pentru tăia cât mai precis plăcile din ceramică, chiar și cele mai groase. Aceste mașini se manevrează doar purtând și echipament de protecție precum mănuși și ochelari, deoarece împrăștie reziduuri periculoase pentru ochi și piele.
Alege unelte de care te poți folosi cu ușurință în proiectele de zidit, fie că este vorba de cele mai complexe dintre acestea sau de lucrări de renovare în gospodărie.