Actualitate

Cea mai lungă zi a anului. Solstițiul de vară coincide cu Luna plină pentru prima dată în 50 de ani

Cea mai lungă zi a anului. Solstițiul de vară coincide cu Luna plină pentru prima dată în 50 de ani

Autoliv

Solstițiul de vară din 2016, care reprezintă debutul verii astronomice, coincide pentru prima dată în ultimii 50 de ani cu fenomenul de Lună plină, scrie hotnews.ro. Pentru prima dată după 1967, în ziua cea mai lungă a anului va fi Lună plină.

Solstițiul de vară 2016 a avut loc pe 21 iunie, la ora 1:34. Ziua cea mai lungă a anului 2016 va avea în România o durată de 15 ore si 32 de minute, iar cea mai scurtă noapte din acest an are o durata de 8 ore si 28 de minute, potrivit Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”. Luna Plină va avea culoarea căpșunei și va fi mai mare decât de obicei, pe 21 iunie 2016.

După momentul solstițiului de vară, durata zilei va începe să scadă, iar a nopții să crească, timp de 6 luni, până la 21 decembrie, momentul solstițiului de iarnă. În emisfera sudica a Pământului fenomenul se derulează în sens invers.

Moment semnificativ al anului, solstițiul de vară este asociat cu diverse tradiții populare în toată lumea, de sorginte păgâna și creștină. Oamenii din toată lumea sărbătoresc această zi cu petreceri, picnicuri, cântece, dansuri și focuri uriașe. În vechime, solstițiul de vară era folosit pentru a calcula momentele importante privind muncile agricole. De asemenea, era o perioadă foarte populară din an pentru a organiza nunți. În China antica, solstițiul de vară era asociat cu energiile feminine – yin. Atunci se celebra Pământul, feminitatea, fiind o sărbătoare complementară solstițiului de iarnă, asociat cu raiul, masculinitatea și energiile yang. În vechea Galie, actuală Franța, avea loc sărbătoarea Eponei, zeița fertilității și protectoarea cailor, în timp ce în zonele populate de triburile germane, slave și celtice se aprindeau focuri uriașe. În America de Nord, băștinașii aveau diverse ritualuri prin care sărbătoreau Soarele, cu dansuri și post alimentar.

sanziene (2)

În România, solstițiul de vară este asociat cu sărbătoarea Sânzienelor, cunoscută în popor și ca Drăgaica, celebrată pe 24 iunie. Asociate la rândul lor sărbătorii creștine a Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, Sânzienele își au originea într-un străvechi cult solar și poartă în unele locuri și numele „Cap de vară”. Sărbătoarea Sânzienelor mai este denumita în popor și „Amuțitul cucului”. Această pasăre cântă doar trei luni pe an, de la echinocțiul de primăvară (în jurul datei de 21 martie) până la solstițiul de vară sau de Sânziene, pe 24 iunie. Se spune în popor că, dacă cucul încetează să cânte înainte de Sânziene, înseamnă că vara va fi secetoasă.

Clic pentru a adăuga un comentariu

Lasă un răspuns

Actualitate

Mai multe în Actualitate

VIDEO – Accident grav pe Autostrada Timişoara – Lugoj. Şapte persoane, printre care şi un copil printre pasagerii microbuzului implicat în coleziune

Cetateanul23 mai 2017

Încă un avion a „aterizat” în parcul de la Buziaş. A costat 3.000 de euro

Cetateanul23 mai 2017

Meridian 22 opreşte apa în tot Lugojul, pentru a trece pe noua reţea

Cetateanul22 mai 2017

Poliţiştii de la Rutieră au reţinut 35 de permise de conducere. Cele mai multe pentru viteză excesivă

Cetateanul22 mai 2017

Trei bărbaţi au cerut unei minore să facă sex cu unul dintre ei, ca să nu distribuie pe Facebook fotografii în care apărea dezbrăcată

Cetateanul22 mai 2017

Poliţiştii de la Rutieră au aplicat 1.000 de sancţiuni în patru zile. Cele mai multe pentru viteză

Cetateanul19 mai 2017

Săptămâna viitoare vor fi multe întreruperi de curent. Enel are programate lucrări în zona Lugoj-Făget-Buziaş

Cetateanul18 mai 2017

Programul „Primul salariu” va garanta absolvenţilor de facultate un salariu de 2.500 lei pe lună, timp de 3 ani

Cetateanul18 mai 2017

Judecătoria Lugoj a autorizat 121 de interceptări telefonice, în ultimii cinci ani. În Timiş au fost aproape 3.000

Cetateanul17 mai 2017

Tinerii din Timiş, care vor să devină poliţişti, aşteptaţi la IPJ să-şi depună dosarele

Cetateanul17 mai 2017

Orăviţan clarifică situaţia retragerii sculpturii de la Lugoj: “Nu acolo era locul ei. Nu s-au ţinut de cuvânt”

Cetateanul17 mai 2017

Polițist din Belinț, trimis în judecată pentru 1.000 de lei. „Ingineria” de care este acuzat agentul

Daniel Dancea16 mai 2017
%d blogeri au apreciat: